Zázrak & Pružina

Zázrak & Pružina https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513945/bmid_zazrak-a-pruzina-IFE-513945.jpg 4 12 3

Nová startovní čára pro Zázraka, prvního českého superhrdinu (samozřejmě hned po Pérákovi)! Magickými schopnostmi nadaný student David Daneš a jeho mentor, nesmrtelný magistr Kelly, musejí po událostech završených v sérii Dechberoucí Zázrak znovu dát dohromady tým, který bude schopen postavit se další obrovské hrozbě. V ulicích Prahy se totiž ztrácejí malé děti, a stopy vedou k obávanému obchodníkovi s lidskými orgány, řidiči mysteriózní černé sanitky. Avšak ze stínů hýbe dějem jiná krvelačná postava našich dějin. Jo, a hlavně – pozor na draky! Nový start dechberoucího vesmíru největších českých superhrdinů!... celý text

Přidat komentář

alexsmangabook
08.07.2023 4 z 5

Ig profil: První věc na začátek musím se pustit do sbírání předešlých kousků!
Byla jsem si vědoma toho, že je venku už pár kousků, které se týkají Peráka a jeho Universa. Trochu jsem se bála návaznosti, protože tam samozřejmě nějaká je a dává to smysl, ale můžu s klidným srdcem říci, že si to užijete i pokud je toto váš první kousek od známé dvojice.
Dvojici Petr Macek a Petr Kopl někomu možná ani nemusím představovat, ale klidně pro zopakování, jelikož si myslím, že na jejich díla můžeme být jen a jen pyšní.
Jak už jsem psala vyšla díla o Perákovi, jde konkrétně o dva díly, které vydalo nakladatelství Crew. Nakladatelství vydalo i další sérii - Dechberoucí Zázrak,ano tady se nám objevuje naše postava Zázraka z toho komiksu - Zázrak a Pružina.
Petr Kopl se stará o boží kresbu a Petr Macek nám píše scénář.
Dostáváme se ke komiksu - Zázrak a Pružina.
Začátek plynul hodně rychle, tam mi došlo, že se nám lehce navazuje na vyšlé komiksy, ale i tak vše dokážete pobrat, navíc vás to naláká na přečtení předešlých děl! Pokud jsem to dobře pochopila, tak nám tento komiks navazuje na Dechberoucí Zázrak. V tomto příběhu se nám dává dohromady stará parta, která byla právě v Dechberoucím Zázrakovi.
Hrozně se mi líbila ta příčina, proč se zase stará parta dává dohromady a proč se vůbec musí zase spojit, proč to nejde tak snadno ? - To by byl spoiler, takže
V průběhu příběhu nám do konverzací prostupovaly skvělé hlášky a hlavně reference! Jako sorry, ale reference na Covid, tam jsem málem umřela. Bylo tam spousta hlášek ze světa Pána prstenů, Avengers, ale i z českého světa. Velkým plusem bylo právě české prostředí, kresba všech míst, které u nás máme? Geniálí, je to vždy takové fajn, když si můžete říct, jééé tady jsem byla. Například Lom Velká Amerika ? Příjemně mě to překvapilo. Samozřejmě člověk čeká tyhle místa, když jde o český komiks, aleeee je to jednoduše příjemný o tom číst a ještě to k tomu vidět!
Když jsem se dostává do půlky příběhu docházelo mi, jak moc je tento komiks temný? Nevím, zda je to správné slovo, ale musím říct, že jsem to nečekala. Ne, že by se mi to nelíbilo,právě naopak ! Prostě 18plus, ale skvělý!
Další plusovou věcí v příběhu je jeho tempo, rozhodně se nenudíte a akce máte víc než dost. Někdy to na mě bylo až moc rychlé, ale to taky může být tím, že jsem nečetla předchozí díla a třeba se to vysvětlilo tam. Příběh je tedy čtivý a navíc je to vtipný ! Jedná se o přirozený vtip, který postavy vždy prohodí, když se to hodí, oceňuji moc.
Shrneme si předešlé info ode mě: Čtivé,vtipné, krásná kresba a akční tempo. Co nám ještě chybí? Jo, povídání o příběhu!
Díky svižnému tempu, jak už jsem zmínila se příběh krásně nesl. Informace se čtenáři dávaly postupně a vše hezky gradovalo.
Nemám žádnou postavu, která by mi nesedla, možná na konci u jedné postavy - její lehké otočení mimo stanovenou linii mi vadilo, protože mi to přišlo nucené, ale na druhou stranu, možná by to u někoho takhle dopadlo.
Ostatní postavy byly jednoduše sympatické a hlavně lidské.Každý z nich měl své koníčky, práci a starosti.
Poslední věc, co zmíním je ta, že se mi hrozně líbilo přidání legend do příběhu (díky jedné postavě), také se zde objevuje zápletka právě kolem Černé sanitky a mnoho dalšího.
Toto dílo má mnoho plusů a jen doslova pár mých mini mínusu, které jsou spíše subjektivnějšího rázu, proto vím, že komiks doporučuji a těším se na další díla!

Áňa 998
04.06.2023

Minulý rok přítel objevil superhrdinu Péráka a já si ho pak přečetla taky. A byla jsem nadšená! Proto jsem si nenechala utéct ani další komiks tvůrců Petra Macka a Petra Kopla
.
Jsem moc ráda, že někoho napadlo vytvořit i pro naši zemi partičku superhrdinů. Jsem ale o to radši, že se do universa autoři vrací a stále překvapují své čtenáře. Protože Zázrak & Pružina bylo obří překvapení!
.
Komiks je rozdělen na pět kapitol, ve kterých si můžete vychutnat parádní kresbu, u které jsem se kolikrát zasekla a jen zkoumala detaily. Třeba jako je vidět na druhé fotce. To je momentka, která je tak dokonalá, že bych si ji nejradši pověsila na zeď
.
Co se týká děje, tak ten je svižný. Nikde se nijak zbytečně nezastavuje a čtenáře udržuje v pěkném tempu. Já osobně jsem nedokázala komiks odložit a četla jak zběsilá
.
Co se týká postav, seznamujeme se s Davidem, Míšou a Tomášem. Objevuje se tu ale i známý Pérák. Postavy jsou sympatické a strašně mě bavil humor, který je v knize použit. Kolikrát jsem se i uchechtla na hlas
.
S výčtem pozitiv bych mohla pokračovat asi ještě dlouho, protože zakomponování legendy o Černé sanitce... To bylo prostě geniální! Pak i využití prostředí Prahy a okolí...
.
Musím končit, jinak si komiks poslintám Tohle bylo tak moc dobré, že to pomalu ani slova nevyjádří a limituje mě počet znaků na příspěvek. Zakončím to tedy jedinou větou... Tohle si přečíst musíte, protože na něco takhle dobrého jen tak nenarazíte A já si jdu teď objednat komiksy o Zázrakovi (Davidovi) protože potřebuji víc tohohle universa...


fvalek
01.05.2023 5 z 5

To byl tak krásný a skvělý návrat do tohohle našeho českého superhrdinského univerza, který jsem popravdě už ani nečekal. Ne, opravdu, měl jsme za to, že Zázrak skončil ve svých komiksech a Pérák vychází už jen prequelově. Nicméně máme tu tenhle další díl, který by měl znovu startovat Zázrakovy příběhy, nicméně čtenář velmi brzy zjistí, že se vracíme po pětileté pauze tam, kde jsme skončili. A já jsem s tím takhle spokojený. Dvě sezony sešitovek nejsou nic velkého, aby muselo nutně dojít k nějakému srdceryvnému loučení, stejně tak to není žádná překážka hladkému návratu, a to se tu povedlo. Minimálně jsem byl rád, že se dalekosáhle neřešilo kdo jak co proč, ale prostě se stará parta sešla a šla na věc.

U Davida asi není moc co řešit, líbí se mi jeho nová dospělá umírněnost, ale taky nový kostým. Je k nevíře, i když se to nabízí, že v každé sezóně je Zázrak trošku jiný, trošku vyvinutější (ne nutně fyzicky, i když...) a celkově vyspělejší. Velká škoda je, že Kelly ustupuje do pozadí, ale tak zase má svá léta a rozhodl se s lektvarem mládí, jak se rozhodl. Naopak Míša s Tomášem mi z počátku moc nesedli, ale myslím, že tam mají své místo a budou z nich dobré postavy. Míša jako Pružina určitě, i když pérák je prostě Pérák (cameo potěšilo, ale klidně někdy může zaskočit i víc), ale Tomáš coby nějaký český "Iron Man", to už na mě bylo trošku moc, uvidíme, jak tam bude dál zakomponovaný. Co se týče záporáků, tak nebudu moc vyzrazovat, ale rozhodně jsou super, jak velmi těžko porazitelný saniťák, tak nová mrška, jejíž arogance a původ se tam rozhodně hodí.

Co se týče nějakého tématu a motivů, tak (znovu)oživení městské legendy o černé sanitce za mě fajn, a co víc - nešlo jen o to. Celkově byla tahle zápletka kolem černé sanitky moc trefně vygradovaná a rozšířená celým tím zbytkem, takže to tak nějak dávalo smysl víc, než jen nějaký cvok, co unáší děti, i když to pak ztratilo takovou tu svoji záhadnost a děsivost toho, že to někdo dělá jen tak pro zábavu. Z klasických mýtů a legend se pak ještě objevil epizodní drak, který byl takový... hodně specifický, ale to se mi na něm právě líbilo. Celkový prostor Prahy a dalších okolních lokalit je super, v člověku to chtě nechtě vyvolá pocit známého a jakési nadšení. Vůbec nebudu komentovat nepřeberné množství českých hlášek a odkazů, ale i světové intertextové odkazy. Je to pěkné, je to moderní, je to naše.

Jediná věc, kterou bych maličko vytknul, je trošku zkratkovitý scénář, který (jak jsem sice pochválil) jde rovnou k věci, ale přece jen tam některé věci byly urychlené trošku moc a příliš se neřešilo finále dosavadního Zázraka. Taky samotný konec nebyl nějak moc řešený. Nelíbil se mi obrat Tomáše, i když ho asi trošku i chápu, nicméně to, že nedokončili akci a nejspíš nechali oba padouchy jen tak utéct, protože na vše je přece dost času... To je takové klišé hodně komiksů. Sice bylo vidět, co se stalo s "hraběnkou", ale co to znamená, těžko říct.

Nicméně - rozhodně chci pokračování a celkově dál pracovat na tomhle univerzu, propojovat ho s jinými českými díly a zpracovávat další mýty a legendy. Chci víc Péráka, víc Zázraka a klidně bych tam zase hodil nějaké to Procitnutí. Pak chci speciál o Bílé paní, mladém Kellym. Další městské legendy, ježka v kleci, zombie Boženu němcovou, kletbu prvního máje, Krysaře, mnohozvíře a další a další věci... Ale nechám to na autorech a budu si užívat. No a jako poslední - vážně už to je pět let a víc? I s Procitnutím už v tomhle univerzu jsem přes deset let, a i když je to pro hodně lidé "česká blbost", tak už to je mojí součástí. :O