JLA: Hřebík
kniha od: Alan Davis & Jerry Siegel (p)
KoupitKoupit eknihu
Americká liga spravedlnosti, kterou založili největší hrdinové světa, se může pyšnit tím, že je nejsilnějším uskupením ochránců, jaké Země má. Už od jejího založení se jeden z hrdinů vyjímal na všechny ostatní, jako inspirace, zářný příklad a morální jádro - Superman. A teď si představte svět bez Muže z oceli... Obsahuje: Justice League of America: The Nail 1-3 (1998) a Superman (Vol 1) č. 13 (1941)...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367866/big_jla-hrebik-pTI-367866.jpg 3.652DC komiksový komplet 28.
Žánr:
Komiksy
Vydáno: 2018, Eaglemoss Collections, BB art
Justice League of America: The Nail, 1998
Komentáře (17)
Kniha JLA: Hřebík

Tohle album má dvě velké výhody - nabízí uzavřený příběh a odehrává se v alternativním vesmíru, takže Alan Davis pracuje s postavami tak, aby se čtenář orientoval a nemusel k tomu mít načteno vše z historie DC. Zároveň autor nabízí silné a chytré téma, které sice od Orwellova 1984 ušlo hodný kus cesty, ale nikdy nepřestane být aktuální. Ovšem svoje nešvary to má - kromě uspěchaného závěru mi vadil hlavně ten model, že co nešlo několik desítek let v hlavních sériích, tady se stává skutečností během okamžiku. Základní premisou příběhu je každopádně „Co by kdyby“, pročež těch několik vyhrocených úmrtí jsem dokázal skousnout. Sice se zbytečně moc tlačí na pilu ohledně veřejného mínění, protože cokoliv hrdinové udělají, je hned bráno jako hrdelní zločin, ale jinak mě zápletka bavila a byl jsem jen zvědav, jakým způsobem vyvrcholí.
Bonusový příběh také potěšil, Supermanovy staré schopnosti jsou prostě famózní. To, že Muž z oceli „nekrtkuje“ i v moderních komiksech, považuji za velkou ztrátu.

Zbožňujem nápad Elseworlds, ale Hřebík ma nenadchol. Vychádza síce z geniálneho nápadu "Superman neexistuje", ale nanešťastie je to nakoniec „klasická“ DC blbosť so stovkou postáv, z nich väčšina je zbytočná a je tu len preto, aby tu bola. Nič zaujímavé nevyplýva ani zo Supermanovej neprítomnosti; proste tu nie je tak, ako nie je v desiatkach iných komiksov. Kým u iného Elseworldsu, Batmana: Zkázy, jež postihla Gotham, ste si na každej strane uvedomovali, že je to niečo „iné“, u Hřebíku sa to nekoná. Tým pádom v mojich očiach zlyháva už v základnom princípe, lebo nie je tým, čím mal byť. Strašný bol aj monotónny, naivný scenár založený na neustále sa opakujúcom postupe: superhrdinu zlosynovia dostanú do pasce, zmanipulujú tragickú situáciu tak, aby to vyzeralo, že ju spôsobil on, prebehne nezáživná akčná scéna a „náhodou“ sa na mieste činu práve nachádza televízny štáb. Biedne sú spracované aj inak fajn motívy zneužívanie médií, propagandy a manipulácie s divákmi. Plus sa mi potvrdilo, že Marvel je o čosi lepší, ako DC minimálne v poctivejšom prístupe k vedľajším postavám. Kým v DC sme svedkami existencie často príšerne absurdných postáv s ešte bizarnejšími prezývkami a smiešnymi superschopnosťami, u Marvelu sa oveľa viac snažia takéto postavy lepšie poľudštiť, urobiť lepšími, zábavnejšími, ale i uveriteľnejšími; v DC je to proste len jedna veľká a pestrofarebná šaškáreň. Nakoniec to ale nie je až také zlé a to paradoxne najmä vďaka finále, kedy... ale veď uvidíte. Ďalším plusom je likvidácia viacerých dôležitých postáv. S prižmúrenými očami 3*.

Komiksy s alternatívnym príbehom mám veľmi rád (napríklad Injustice) a Hřebík spĺňal požiadavky na to, aby bol presne tým, čo mi sedí. Síce stavia na jednoduchej zápletke, Supermana nikdy nenašli Kentovci a tým pádom svet nepoznal žiadneho Muža z oceli, ktorý by zamedzil akejkoľvek katastrofe. Celý príbeh však veľmi rýchlo začne prechádzať do DC klišé plného postáv, udalostí a trápnych situácií. V priebehu desiatky strán je komiks na vás schopný vychŕliť aj 40 postáv, pričom napríklad celá vojna s Darkseidom je úplná vata. Zaklincovali to potom superhrdinovia, ktorý sú naozaj bez nápadu a pôsobia len ako nejaké nepotrebné krovie. Kresba je našťastie veľmi dobrá, hlavne záverečný súboj je spektakulárny. Škoda, že celý príbeh nebol viac odviazaný a dospelší. V podstate tam, kde začína byť zaujímavý už aj končí.

Jakože není to špatné. V rámci toho jakou odpornost je mnohdy DC schopno vyplodit, tak nejde o špatný potenciál. Alternativní příběh, ve kterém Superman není hrdinou se zdá být docela zajímavý. Problémem trochu je to, že DC klasicky přeplňuje příběh kravinami. Zbytečně se do jednoduchého komorního příběhu cpou další emzáci a problémy, které zde ani nemají vyvrcholení a nemají vlastně smysl. Ztrácíte jenom zbytečně čas. Je to dost smutné, jelikož se tím neuvěřitelně ztrácí čas a pointu samotného příběhu. Potenciál dobrý. Tím to končí.

Tři hvězdy. Za Aleca, Abigail a Erdogana čtyři :) Fajn fiktivní historie, občas na přezhubu hloupé chování, ale má to místy světlá místa.

Davisův příběh z alternativní reality je po stránce struktury prostě dobrý - rozehrává politickou detektivku, hravě nakládá s DCčkovskou mytologií a přes množství postav má čtenář pořád přehled. Ve všech ostatních ohledech je to ale spíš podprůměr. Dialogy jsou zoufale popisné a/nebo nabubřele patetické a kresba ordinérní (jak by se sem hodilo používání temnějších, monochromatičtějších koloringů!). Není to samozřejmě fér srovnání, ale člověku to nedá, aby nepřemýšlel, co by s tím tématem svedl scenárista jako Moore.
Štítky
Liga spravedlnosti (JLA) komiksy superhrdinové DC Comics Batman Wonder Woman Flash Superman
Autoři knihy
Kniha JLA: Hřebík je v