Čti Jeseníky (obrazová publikace)

Čti Jeseníky (obrazová publikace) https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485798/bmid_cti-jeseniky-4mw-485798.jpg 5 13 5

Unikátní obrazová encyklopedie s velkoformátovou koláží historických fotografií ve velikosti B4 (26x35) se zabývá Jeseníky a jejich severním podhůřím (Hrubý Jeseník, Zlatohorská pahorkatina, Góry Opawskie). Zaměřena je na unikátnost obrazového materiálu a čtivost doprovodného textu. Kniha je určena celému spektru čtenářů. Rozsah je 50 kapitol na 140 stranách. Do projektu je zapojena řada sběratelů historických pohlednic a fotografií z celé Moravy - Rudolf Dybowicz (Opava), Jiří Heyer (Polička), Zdeněk Smítal (Zlaté Hory) a další, bez jejichž přispění by kniha v dané kvalitě nemohla vzniknout. Na textech spolupracují: Lukáš Abt (autor knihy Atlas jesenických pramenů), Jiří Glonek (Vědecká knihovna v Olomouci, autor knihy Na Jeseníky!), Igor Hornišer (Muzeum v Bruntále a správce muzea na Kapličkovém vrchu v Malé Morávce), Miroslav Kobza (autor populárně naučných knih o Jeseníkách a Rychlebech, např. Cestou necestou za tajemstvím Hrubého Jeseníku), Pavel Macháček (autor knih o regionální historii, např. Zmizelé Jesenicko: Zaniklé a téměř zaniklé osady), Vít Slezák (CHKO Jeseníky, časopis JesRychle). Dále za Vlastivědné muzeum Jesenicka to jsou Martin Hanáček (geolog), Matěj Matela (etnograf), Jan Petrásek (historik), Pavel Rušar (geograf), Vojtěch Taraška (biolog). O grafickou úpravu se starají Jan Macháček, Filip Raif a Markéta Smékalová. Publikaci současnými fotografiemi doplní Tomáš Neuwirth.... celý text

Přidat komentář

Květinka008
12.03.2024 4 z 5

Za mě dobrý! Teda až na to, že hory nevyhledávám a Jeseníky příliš neznám :-) Tudíž nejsem zatížená tím, jestli v knize něco dává nebo nedává smysl (jen přemýšlím, zda těch "Lurdských jeskyní" je víc - byla zmíněna na třech místech - anebo je to právě ten nelogický chaos :-) ). Je super, že má nádech humoru a obsahuje nejen informace zeměpisné a přírodovědné, ale věnuje se také zajímavým místům, památníkům a pověstem.

Provedení stylem koláží mi kniha sedí, sama takhle ráda tvořím. Možná bych méně kolorovala (aneb zdůvodnění "pro větší autenticitu" mi přijde zvláštní, za autentické naopak považuju fotky černobílé, když byly vyfoceny ve své době) a souhlasím s níže uvedeným, že by bylo fajn doplnit i aktuální fotografie zajímavých míst nejen k Dlouhým stráním.

Bedřich63
01.02.2023 3 z 5

Tak tato kniha mě nijak moc neoslnila. Četl jsem už několik podobných, třeba o Beskydech, ale tady jsem tedy nebyl spokojen. Staré fotografie, koláže a fotografie pro mě docela v pořádku.
Ale texty velice chaoticky uspořádané, bez vazby na nějaké mapové podklady a území. A když si to tak promítnu, tak i informační hodnota tam tak trochu chybí.
Čekal jsem víc. Že by se jednalo o nějaký grant z EU? ...... Tedy na kvalitě nezáleží?
Kapitoly členěné podle územního členění, ale stejně velmi nepřehledně. Spoustu míst znám, protože Jeseníky navštěvuji už několik desetiletí opakovaně, ale stejně se v těch textech nemůžu zorientovat. Proč? Protože mapové podklady jsou hrozné a neodpovídají textu. Takže nedoporučuji.


jiri77
08.07.2022 5 z 5

Krásná kniha plná zajímavých informací o nádherných a drsných horách. Kniha obsahuje spoustu fotografií, kreseb a koláží ,které lépe přiblíží čtenáři tyto krásné hory. Jeseníky jsou mým domovem, tak jsem si knihu rád přečetl a dozvěděl jsem se hodně zajímavostí ,a možná i dalších námětů na výlety.

knihomolkaaa
16.01.2022 5 z 5

Nádherná knížka, která obsahuje dobové fotografie. Určitě knihu doporučuji všem nadšencům těchto hor, kteří mohou porovnat, jak a co se zde za tu dobu změnilo.

Ďobi-1968
27.12.2021 5 z 5

Žijeme v blízkosti beskyd, ale Jeseníky to je naše srdeční záležitost. V roce 1989 jsem je poprvé navštívil díky tomu že tam žila moje budoucí manželka.Jako pětiletý jsem se naučil zabírat houby ve Slovenských beskydech a karpatech. V devíti letech jsem vstoupil do turistického oddílu mládeže,skautského typů.Takže přírodu a hory jsem miloval už od malička.Škoda že v 89 roce nebyli informace ,internet a průvodce o jeseníkách. Díky tomu že tchýně pracovala v dětské ozdravovně jsem se dozvěděl o ruzných zajímavostech o tomto kraji. Rejvíz jsme znali pouze jako mechové jezírko kde chodí procesí lidí,ale už se asi neví že je tam spousta jiných zajímavostí. Zkrátka je stále co oběvovat v těchto nádherných a hlavně nepřelidněných horách.

Jediné co mě štve je to že kvůli kovidu jsme museli zrušit už několik krát ubytování.
Naposledy ve Velkých Losinach.