Cool Girl!

Cool Girl! https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417825/bmid_cool-girl-WBf-417825.png 3 42 10

Tři sny. Jedna soutěž. O vítězce rozhodneš i ty! Nakolik můžeme zůstat sami sebou, když denně sdílíme svůj soukromý život online? Za každým profilem se skrývá bytost plná nadějí, tužeb a snů. Tina, Marta a Anet jsou středoškolačky na prahu dospělosti. Jsou sebevědomé, ambiciózní, talentované. Spojuje je touha vítězit. Každá je v něčem výjimečná. Tina miluje společenský tanec, Marta je hvězdou atletického oddílu a Anet se připravuje na studium klavíru. Jak s jejich světem zamává účast ve vysoce sledované soutěži? Vítězka může být jen jedna a tentokrát rozhodne i tvůj hlas!... celý text

Přidat komentář

Fortuna7
20.02.2023 3 z 5

Skvělý a originální námět knihy, ale zpracování už trochu pokulhávalo... Já osobně bych se chtěla dozvědět daleko víc o fungování celé soutěže a víc ji prožívat s hlavními hrdinkami. Přišlo mi, že některé situace byly vyloženě ploché a autorka se mohla daleko víc rozepsat. Užívala jsem si popkulturní narážky, ale přišlo mi, že autorky nás na začátku navnadila ,,zahadou", ale pak jsem se vlastně vůbec nedozvěděl co se stalo, což je za mě hlavní kámen úrazu.

Barca_1988
26.12.2022 4 z 5

Některé pasáže v první polovině mě moc nebavilo, ale pak se to rozjelo. Super příběh s pointou. Konec není přeslazený a predvídavý.


janka2000
07.11.2022 1 z 5

Bohužel mě kniha vůbec nebavila, přestože mám tenhle žánr ráda. Přišlo mi to utahané a vyumělkované. Kniha by ale mohla sednout mnohem mladším ročníkům.

nela3812
12.08.2022 2 z 5

Do tohoto příběhu jsem se nemohla začíst, stále jsem čekala kdy od příběhu dostaneme slibovanou soutěž, o které se dozvídáme v anotaci.

Příběh byl však spíše zaměřen na 3 dívky a jejich všední životy, přičemž se čas od času o oné soutěži zmínily či se na ní připravovaly. Samo o sobě by nebylo špatné, že byla soutěž zmíněna jen okrajově, ale bohužel mi v příběhu chyběl spád a jakákoliv gradace děje. Věřím, že právě ona gradace by přišla pokud by se příběh okolo soutěže točil více.

Hlavní postavy jsou pubertální a řeší především potíže se školou, vztahy a hledáním sebe sama a své budoucnosti. Nemohu říct, že by mě nevytáčely, to ani v nejmenším. Upřímně doufám, že jsem v jejich věku taková hlupačka nebyla. Ale co už, každý jsme nějaký, jejich naivita do tohoto příběhu dokonale pasovala. Mrzí mě, že jsem k žádné postavě nenašla takové sympatie, aby mě to vtáhlo do děje a nutilo číst neustále dál a dál.

Kniha má však několik zajímavých prvků - odlišení kapitol drobnými obrázky, rozhovory v průběhu soutěže, možnost ohodnotit si představené projekty, možnost hlasovat pro svou vítězku a na netu si přečíst alternativní konce. (Osobně jsem se však na webové stránky nedostala, abych mohla tento prvek zhodnotit.)

Nápad zajímavý, ale postrádala jsem tam pointu příběhu, která dle mého měla odrážet život na sociálních sítích, který přespříliš ovlivňuje ten reálný. Postavy si mé sympatie nezískaly a děj mě nevtáhl. Chybí tomu gradace a alespoň jedna větší zápletka.

Hodnotím 2/5

Knihomolka506
05.09.2021 4 z 5

Ze zacatku jsem se nemohla zacist a 1-2 dny trvalo než jsem se do děje dostala .
12 kapitol, 3 části. V tom všem poznáváme 3 holky: Martu, Tinu a Anet, každá žije odlišný život a ma jiný talent, ve kterém vyniká nad ostatními. Ale jeden cíl mají holky společný : vyhrát v soutěži Cool girl. Pomoct jim může také čtenář. Tenhle typ knihy je totiž interaktivní: do děje může zasahovat ten, kdo ji zrovna drží v rukou.
Původně jsem váhala nad hodnocením, protože samotný začátek mě chvilkama odrazoval od čtení, ale nakonec jsem sve hodnocení o trochu zvýšila, protože se mi líbilo propojení webovek s celým knižně vydaným příběhem.
Hodnotím: 4/5

vaskajiras
31.08.2020 4 z 5

Oddechové čtení pro holky. Zajímavý nápad. Pěkně zpracované. Pro mě (jakožto pro někoho, kdo sice patří do cílové skupiny, ale podobné příběhy nejsou právě jeho šálek kávy) milé překvapení. Závěr mi přijde uspokojivý i bez hlasování a přečtení epilogu na internetu.

***
P. S.: Jsem jediná, kdo hned prokoukl, jak to bude s tím Soniným crushem? A taky Zbynďu? :D

Sali88
11.08.2020 3 z 5

Hlavní důvod, proč jsem si CoolGirl chtěla přečíst, bylo zapojení online světa, který se v knihách příliš neobjevuje. A právě to bylo v CoolGirl téměř jediné pozitivní.
CoolGirl sleduje život středoškolaček Tiny, Marty a Anet. Všechny tři jsou finalistkami soutěže CoolGirl a každá z nich má důvod, proč chce zvítězit. Větší část knihy jednotlivé finalistky postupně poznáváme, autorka popisuje jejich každodenní život, chování, myšlenky, zájmy, vztahy. Charakteristika postav je zpracovaná dobře. Nedá se říct, že by mě kniha od začátku vyloženě nudila, ale nenašla jsem nic, co by mě přimělo s chutí číst dál, nezajímalo mě, jak bude příběh pokračova. Postavy mi nebyly sympatické, žádná mi nesedla.

Sociální sítě byly hlavním pozitivem celé knížky. Autorka l nám na jednotlivých postavách ukazuje, jak každého z nás mohou ovlivnit, znázorňuje online svět, plný Instagramu a jiných sociálních sítí. Takový, ve kterém skutečně žijeme. CoolGiirl obsahuje i několik dobrých myšlenek, některé dialogy mohou vést čtenáře k zamyšlení.
Samotná soutěž CoolGirl se odehrává až ke konci knihy, za což jsem byla ráda. Průběh soutěže mě ubíjel, neskutečně jsem se při jeho čtení nudila a měla chuť celé pasáže přeskakovat. Na závěr soutěže je na čtenáři, která z finalistek nakonec zvítězí. Interaktivní část, ve které soutěžícím přidělíte body a můžete i online hlasovat je parádní nápad pro oživení, já jsem však vse vynechala, protože jsem nad knihou neměla chuť trávit víc času než bylo nutné k přečtení. Za mě tedy skvělý námět na knihu, ale doporučit ji nemůžu.

Damonka12
13.04.2020 4 z 5

Velice originální kniha svou interakcí, už jen proto jí určitě doporučuji.

Alzbeta17
01.04.2020 5 z 5

Úžasné.

Efeméra
29.02.2020 4 z 5

Největší předností Cool Girl! jsou bezesporu hlavní hrdinky. Může za to jejich propracovanost, která se jen tak nevidí. Dívky v románu ukazují jak svoje dobré, tak i ty špatné stránky. Všechny si v rámci reality show stanovují nějaký cíl, jenže postupem času se jejich dosažení zdá jako na míle vzdálené. Přímo před soutěží se všechno zvrtává a kazí. Osud hlavním hrdinkám hází klacky pod nohy v tu nejnevhodnější chvíli.

Ne vždycky mi seděl styl vyprávění. Na můj vkus byl hodně popisný, v textu bych uvítala víc dialogů. Byly však i chvíle, kdy jsem knížku prostě nedokázala odložit. Obzvlášť na konci jsem byla do příběhu tak zabraná, že jsem nemohla jinak než podvádět a zjistit si všechny alternativní konce. Tak úplně jsem se nedokázala rozhodnout, kdo z hrdinek by měl vyhrát. Jednoznačnou favoritkou pro mě byla Marta, ale potřebovala jsem taky vědět, jak to bude dál s Tinou, vzhledem k tomu, jak její příběh skončil… A nakonec mi to nedalo a chtěla jsem mít jasno i v tom, co by se stalo, kdyby zvítězila Anet nebo někdo jiný než hlavní postavy. Za mě bez dlouhého přemýšlení 4 hvězdičky.