Sekerníkův jazz

Sekerníkův jazz https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364577/bmid_sekernikuv-jazz-b7x-364577.jpg 4 41 15

City Blues série

1. díl >

Detektivní důstojník Michael Talbot, který vede oficiální vyšetřování, usiluje o nalezení vodítek a skrývá vlastní závažné tajemství. Bývalý detektiv Luca D'Andrea si uvědomuje, že pracuje pro mafii – jejíž potřeba vyřešit Sekerníkovu záhadu je zrovna tak urgentní, jako mají úřady. A Ida, sekretářka v Pinkertonově národní detektivní agentuře, zakopne o stopu, která ji a jejího kamaráda, hudebníka Lewise Armstronga, zatáhne do toho případu a jeho hrozného nebezpečí… Jak se Michael, Luca i Ida blíží k odhalení vrahovy identity, sám Sekerník vydává výzvu neworleánskému lidu: hrajte jazz, nebo riskujete, že se stanete další obětí.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Axeman's Jazz , 2014


více info...

Přidat komentář

konicekbily
08.01.2022 4 z 5

Nádherně popsané prostředí jihu Spojených států bezprostředně po skončení první světové války. Věřím, že autor toho musel hodně nastudovat, aby celkový dojem z knihy odpovídal realitě a čtenářovu očekávání. Potřeba vypátrat Sekerníka je důležitá pro více stran a tak autor "nasadí" tři týmy k honbě za hromadným vrahem. To mu umožní napsat pěkný kriminální román se složitou "více-zápletkou". A nalákat čtenáře na další díl řady.

LoArmistead
24.01.2021 4 z 5

Knížka by určitě mohla být tak o třetinu kratší, autor se někdy až moc "vykecává" a první třetina je opravdu dost popisná, na úkor děje. Na druhou stranu nám ale všechno vynahradí poslední třetina, která hodně odsýpá a nenechá nás knížku odložit. Velkým kladem je také atmosféra New Orleans, kterou autor vybudoval perfektně. Děj je někdy trochu překombinovaný a je snadné se v něm ztratit (hodně italských jmen!). Je také znát, že autora moc nebaví akční scény a trochu je odbývá. To jsou ale spíš podružnosti, celkově vzato je Sekerník velmi dobrá knížka, líbila se mi a těším se na druhý díl z Chicaga.


Lmslaver
27.09.2020 4 z 5

Tři dějové linie pátrání po brutálním vrahovi zvaném Sekerník, spousta postav, která se mi neustále pletla až jsem se musel vracet kousek zpět abych zjistil o koho se vlastně jedná, protože jsem tenhle téměř pětiset stránkový špalek nepřelouskal na jeden zátah. Na druhou stranu je tu úžasně vykreslená doba a prostředí New Orleans 1919. A byť i zde si mnou navzájem ruce organizovaný zločin a politika, bylo mi milejší následující volné pokračování série Blues mrtvého muže v Chicagu s Al Caponem. I tak u mě zasloužených 80 procent kvalitní četby.

Patapuf
08.11.2019 5 z 5

Dobrý.... při proplouvání New Orleansem sem se nechal unést tou všeobjímající poklidnou atmosférou... a to byla chyba, protože vše vyvrcholilo při bouři, která přinesla strhující vyřešení případu, aby se vše zase uklidnilo stejně jako počasí.... Kniha má ze začátku tendenci uspávat, ale pak se to rozjede a o to víc to člověku udělá radost...

Medvědářka
27.07.2019 5 z 5

Kniha, která překvapila a to nejen svým koncem, ale tím, jak nalákala hned na volné pokračování autora. A že jsem po něm hned sáhla :-)
Tím, že se příběh opírá skutečné události a dává nám pohled hned z vícero stran, jak to vše mohlo a nemuselo být, je skvělé. Už si říkáte, že to bude tedy asi tak a najednou vám autor naservíruje další z domněnek, vodítek k případu, že si říkáte, co z toho nakonec vyleze.
Nemám tu co vytknout. Žádné hluché místo jsem nenašla.

Roubas
07.07.2019 5 z 5

Když pominu dokonalé postavy, se kterými se v úvodu důkladně seznámíte, aby jim čtenáři pak celou dobu mohli držet palce a sledovat jejich pátrání, které v roce 1919 spočívalo v x nachozených kilometrech pro jedinou informaci, výborně vyprávěný příběh, protože celý případ byl poměrně zamotaný a každý chytl jinou stopu, tak autor ho přednesl skvěle a naprosto srozumitelně, tak největší vypovídající hodnotou o kvalitě je, že jsem tudy chodil. Chodil jsem deštěm bičovaným New Orleans, ve kterém se vzduchem mísí jazzová hudba, rasová nenávist a plíživý strach z přízraku se sekyrou beroucí životy, zatímco mě zrovna ulicí míjí mladý Armstrong, možná o pár ulic dál si mafie vyřizuje účty a z protější strany ulice na mě s nadějí v očích zírá pár prostitutek.

soukroma
18.06.2019 5 z 5

Báječné, už dlouho jsem si tak nepočetla: napínavé, svižné, pěkně vykreslené postavy (včetně mladičkého nadaného Lewise Armstronga), skutečný příběh a hlavně skvěle podaná atmosféra roku 1919 v po všech stránkách specifickém New Orleans. Závěrečná mimořádně akční část odehrávající se na třech místech byla podaná naprosto bezkonkurenčně, a ještě s podkresem katastrofických záplav. A naprostou (úsměvnou?) bombičkou na závěr byla kratičká funkční zmínka o Chicagu a jakémsi Alphonsu Caponovi...
Skvělé, obsažné, ale každá stránka za to stála. Neznámý autor, Brit, a jak pěkně zprostředkoval dobu a místo a zločin. 100% bez debat

Pozn.: Vydavatel se sice pokoušel mě zmást a otrávit ještě před ponořením se do čtení, ale neúčinkovalo to:
- informace na obalu mluví o 19. století,
- v úvodní poznámce je správně 1919,
- zato upozornění na autenticitu sekerníkova dopisu pro noviny se zcela míjí s odkazem na stránky,
- mapička města je fajn, jen v ní nelze nic najít...

katerina5544
16.06.2019 5 z 5

Kvalitni detektivka. Doporucuji.

kahoma
23.04.2019

Velmi zajímavá kniha. Člověk se ale tak trochu ztrácí v popisu mafie. Také mi vadily některé zdlouhavé popisy. Je to ale napsané dle skutečných událostí, a tak je to o to zajímavější. Ráda doporučuji.

francouz
20.10.2018 5 z 5

Opravdu toto byla velmi neskutečná detektivka o skutečném příběhu. Tři dějové linky Vás vedly naprosto temný New Orleans v době, kdy rasová segregace byla naprosto samozřejmá.
Sekerník byl naprosto neúprostný a nevyspitatelný a na jeho stopě jdou tři na sobě nazávislé vyšetřovací skupiny. Do toho ještě všude přítomná mafie, rasová nenávist a temné prostředí. Vyšetřovatelé rozhodně nemohli používat nejnovější vymoženosti a tak sledujete krok za krokem postup jednotlivých skupin vyšetřování, tak jak musí používat vlastní rozum a odvahu a postupovat velice pomalu a honili se za stínem...
Opravdu je to velmi zajímavá knížka, která je až neúprostně skutečná, že až mrazí.

Killingjoke
11.10.2018 5 z 5

Lousiana 1919. New Orleans je rozervané město, směsicí italské, francouzské, černošské kultury nesoucí svá krvavá stigmata otroctví. Temná magie místa k sobě přitáhla "ducha", který osaměle kráčí nočním městem a pomocí sekery rozsévá smrt. Na stopě mu jsou nesourodí vyšetřovatelé - detektiv Michael Talbot, bývalý policista ve službách mafie Luca D´Andrea a zaměstnankyně detektivní agentury, "bílá" černoška Ida. Ti všichni nezávisle na sobě sledují svou vlastní stopu, ale je otázkou času, kdy se jejich pátrání střetnou. A tak jak stoupá počet Sekerníkových obětí, je město neustále bičováno provazci deště a stoupající hladina Mississippi všem brzy vyjeví jedno ze svých temných tajemství minulosti...

Skvělá kniha! Ray Celestin si za inspiraci vybral skutečnou kriminální událost, kdy v New Orleans na přelomu let 1918-1919 řádil sériový vrah přezdívaný Sekerník. A musím přiznat, že to autor udělal výborně. Postava Sekerníka příběhem proplouvá jako temný duch, balancující na hranici skutečnosti a městské legendy. Skutečným hlavním hrdinou je zde však New Orleans, okolní močály a lidé, kteří zde žijí v nejisté atmosféře doby po 1.SV. Je to prostředí stíhané svou minulostí, plné zkrachovalých existencí, předsudků, prostituce, opiových doupat a všudypřítomné mafie. Vskutku nádherné místo pro život... Příběh z počátku není žádnou zběsilou jízdou, ale spíše pomalu budovanou detektivkou s velmi dobře napsanými postavami. Ale nebojte se, závěrečných sto stran vybalancuje napětí na maximum a žádná z otázek nezůstane nezodpovězena. Všechny dílky skládačky zapadly přesně tam kam měly. Tahle knížka je zas jednou ze skvělých ukázek mixu historie a fikce (jejich poměr jsem si následně trošku objasnil, ale nebudu prozrazovat) a bez okolků říkám, že je to jedna z nejlepších knih, kterou jsem za posledních pár let četl. Nezbývá mi než doufat, že to nebude ten případ, kdy u nás vyjde pouze jedna kniha ze série, protože závěrečný cliffhanger, odkazující na "větrné město" Chicago a jeho nejslavnějšího vládce mě opravdu navnadil!

RamonVarga
14.09.2018 5 z 5

Super krimi z počátku 20. století v americkém New Orleans.

Soofi
10.09.2018 5 z 5

Napínavý detektivní příběh, který vás uvrhne do světa, kde mezi dobrem a zlem je jen tenká hranice. New Orleans v roce 1919 má dost problémů s chudobou, prostitucí, italskou mafií, rasovou nesnášenlivostí a přírodními pohromami i bez řádění záhadného Sekerníka. Tomu všemu nepřispěje ani zkorumpovaná policie. Prostředí lousianské metropole je vykresleno velmi působivě se všemi jeho neduhy a palčivými místy. Naopak přemýšlení a chování postav se mi obzvlášť v počátku zdálo velmi novodobé.
Ačkoli poslední dobou často zchladí mé nadšení z knihy nevydařený závěr, není to rozhodně případ Sekerníkova jazzu. V závěru se sice završí tři linie pátrání po záhadném vrahovi a jeho komplicích, ale každá z nich odhalí jen část příběhu, o který čtenář nezůstane ochuzen. Působivá záležitost! Rozhodně doporučuji.

čef
27.07.2018 5 z 5

Hodně málo je takovýchto skvělých detektivek! Převelice je znát, že je příběh založen na skutečných událostech. Tři nezávislí pátrači hledají řešení a každý najde něco jiného, takže nakonec jedině čtenář ví, jak všechno se vším souvisí. Děsivě propletené se záhadnou atmosférou New Orleansu, ďábelsky rafinované a napínavé . Přečtete a budete se mnou dlouho přemýšlet, kolik je zde pravdy.

mikika
03.04.2018 4 z 5

čekala jsem jiné - bylo to překvapivě depresivní, pochmurné, komplikované, nekonečné.

Štítky knihy

jazz 20. léta 20. století New Orleans segregace

Autorovy další knížky

2019  83%Blues Mrtvého muže
2018  81%Sekerníkův jazz

Kniha Sekerníkův jazz je v

Přečtených48x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce53x
Chystám se číst50x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x