Císařský kurýr Marie Terezie

Císařský kurýr Marie Terezie https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344351/bmid_cisarsky-kuryr-marie-terezie-MW3-344351.jpg 4 27 13

Věčné téma – vztahy mezi rodiči a dětmi – se táhne jako vodící nit novým historickým románem Zdeňka Grmolce. Prolínají se v něm osudy Šimona Vidláka, příslušníka zchudlého rodu pocházejícího ze Svatoslavi na Třebíčsku, barona von Dobenaua, ale také Marie Terezie a jejího poslání „služby“ říši a „služby“ rodině. Právě s jejím osudem kontrastuje osud židovky Nurit...... celý text

Přidat komentář

astroweb
31.03.2023 5 z 5

Pět hvězdiček za tak skvělý, poutavý a přitom i historicky poučný román je málo. Moc a moc se mi líbil.

Hall3006
14.02.2023 3 z 5

Letem světem za doby Marie Terezie. Autor chtěl obsáhnout celé období od korunovace po reformy jejího syna Josefa II v příběhu o obyčejném klukovi, co zběhl z jedné válek které v té době R-U a Prusko vedlo i na území Čech. Hlavní události zde zmíněné se dozvíte v kterékoliv knize o Habsburcích. Příběh rychle utíká, s pár otočením stránek uběhne několik let. Kdyby kniha byla trojnásobná, nemusel by autor klouzat po povrchu. Takto je kniha výčet událostí propletená s jednou románovou postavou. Na zopakování znalostí dějin 18. století poslouží dobře.


mistrikova
04.09.2022 3 z 5

Kniha je mile napsaná, naivním stylem a obsahuje spletenec samostatných příběhů vícero postav, které spolu v některých částech knihy souvisí i nesouvisí. Hlavní postavou je Šimon Vidlák, který dezertuje z vojny a dostává se nejprve do rajhradského kláštera, kde se naučí starat se o nemocné a léčit pomocí bylin. Poté se dostane do služby na Špilberk do Brna a pomocí známosti se šlechtou se dostane až do služeb císařovny Marie Terezie.
Autor knihy se také zmiňuje o životě Židů v Praze, Třebíči a Brně za vlády Marie Terezie. Kniha byla čtivá, ale podruhé bych ji už nečetla.

daza.dt
27.07.2021 4 z 5

Jak již psali jiní přede mnou, kniha je psaná velmi čtivě, stránky ubíhají samy, ale těch příběhů je tam zbytečně moc - autor příliš kombinuje, aby vysvětlil, proč tam všechny jsou. Na tolik příběhů to má příliš málo stránek a tak je dostatečně nemohl propracovat.

VendulaB
16.03.2020 3 z 5

Kniha se čte velmi dobře, autor je dobrý vypravěč - ALE splétá se v nich několik samostatných příběhu, které spolu příliš nesouvisí, jejich spojení je někdy dost na sílu. Příběh o židovské rodině je úplně mimo, "vztah" mezi císařovnou a kurýrem je za vlasy přitažený. Na knihu tohoto rozsahu to chtělo košatý příběh velmi osekat a naopak jít více do hloubky.

soukroma
03.01.2020 3 z 5

Nezaujalo: v úvodu stručný přehled toho, co se týkalo Marie Terezie před i po korunovaci, zejména pak její tvrdohlavost a související válka o Slezsko a krvavá porážka Rakouska. Do toho se rychle vloudí příběh Vidláka...
Nevyrovnaný styl - výklad historie střídá romanticko-dobrodružný příběh z té doby. Nelíbil se mi způsob psaní a ty hrubky k tomu, darmo mluvit. 55%

nero 13
02.05.2019 5 z 5

Milé překvapení, dobře napsaná, čtivá kniha z období Habsburské monarchie o kterém u nás narozdíl třeba od Přemyslovského nebo Lucemburského období zase tolik knih nevychází.
Jedinou výtku mám na to že i když kniha zabírá docela velký časový úsek a má několik dějových linek tak je docela stručná, ale jinak jsem spokojen a časem se podívám na další autorovy knihy.

čef
11.02.2019 5 z 5

Několik jakoby samostatných příběhů, které umně spleteny, se místy protínají. Mnoho historických zajímavostí z doby panování Marie Terezie a Josefa II. Podíváme se nejen na vídeňský císařský dvůr, ale i do Pruska, Saska, Turecka a Palestiny, do kasemat Špilberku, na válečná pole prusko-rakouské války, ale i do židovského gheta. Můžeme se i zamyslit nad inspirativními citáty např. u latinského přísloví "Jak nádhernou bytostí je člověk, pokud je člověkem." Určitě stojí za přečtení, nejde totiž o módní historickou detektivku, ale o popis života v uvedené době.

orinka3
13.01.2019 5 z 5

Velmi pěkné čtení plné lidskosti. Doporučuji každému, kdo se zajímá o naše dějiny.

a.k
17.08.2018 5 z 5

Tak tento historický román můžu jen a jen doporučit. Prolíná se zde hned několik dějových linek. Dočtete se, jak některá rozhodnutí Marie Terezie ovlivnila životy lidí té doby. Postavy si zamilujete a příběhu snadno propadnete.

alnahu
25.05.2018 4 z 5

Kniha začíná příběhem Šimona Vidláka, který pocházel z moravské vesnice, jako nemanželské dítě a proto mu jeho otec zařídil nástup na vojnu. Šimon nastoupí, jako husar rakouské armády a prožije porážku s pruskými vojáky. Jemu se podaří v této bitvě přežít a stojí před volbou stát se císařským kurýrem či být uvězněn, jako válečný zběh. V knize je velice zajímavě popsán život Marie Terezie její politický i osobní život . Česká šlechta se po její smrti radovala ,že na trůn nastoupí císař, který by jim byl nakloněn, ale vše bylo jinak a na zlaté časy vlády velké císařovny všichni vzpomínali. Dobré čtení.

Iwíček
22.02.2018 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Autor v ní dokázal krásně propojit zajímavý beletristický příběh s historií. Některé pasáže titulu působí až encyklopedicky. Nicméně všechny historické pasáže jsou sepsány nenásilnou formou. Po jazykové stránce je román také velice zajímavý, protože se tu prolíná jazyk spodiny s jazykem vyšších vrstev.

knihamouder
19.02.2018 5 z 5

Historický román zachycuje životní příběh Šimona Vidláka. Román je zasazen do doby vlády Marie Terezie. Popisuje mnoho historických mezníků.
Autor díla má neobyčejný cit podat historická fakta nenásilnou formou. Text je nesmírně čtivý. Čtenáři nezůstane osud jednotlivých postav lhostejný. Ve čtení bude poháněn napětím a zvědavostí. Samozřejmě nechybí láska a nečekané zvraty. Ve vyprávění májí zastoupení i záporné postavy.
Šimon mi byl sympatický. Líbila se mi jeho bezmezná láska ke koním. Další část, která mě v knize zaujala, se týkala bylinek a léčitelství.
Knihu vřele doporučuji!

Štítky knihy

Marie Terezie, královna, 1717-1780 Josef II., císař, 1741-1790 Prusko

Autorovy další knížky

Zdeněk Grmolec
česká, 1947
2018  81%Císařský kurýr Marie Terezie
2020  73%Jošt
2016  69%Pod křídlem anděla
2019  74%Králové ve stínu
2021  65%Tajemství černé královny

Kniha Císařský kurýr Marie Terezie je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených5x
Knihotéce51x
Chystám se číst26x
Chci si koupit5x