Chladnokrevně
kniha od: Truman Capote
KoupitKoupit eknihu
Dnes již klasická kniha Chladnokrevně vypráví reportážním stylem o bestiálním zločinu, který v roce 1959 otřásl Spojenými státy a k němuž došlo v zapadlé vesnici v Kansasu: dvojice mužů, kteří se každý z jiných důvodů dostali na šikmou plochu, tehdy povraždila čtyři členy farmářské rodiny. Autor se zabývá analýzou jejich motivů, sleduje průběh vraždy i následné detektivní pátrání a tento děsivý příběh přivádí až na samý závěr, když rekonstruuje potrestání zločinců smrtí. Capotův "román ze skutečnosti" vyšel poprvé v roce 1965 - a v té době rozpoutal v americké literatuře revoluci. Prolínáním dokumentaristického přístupu, podpořeného trpělivým sběrem autentického materiálu, s prozaickou dovedností a estetickým zřetelem totiž autor vytvořil dílo, které se stalo nejenom zneklidňujícím obrazem jednoho zločinu, ale především symbolickým poselstvím o odvrácené straně společnosti. Pro tvorbu usilující o věrné zachycení problémů a paradoxů moderního světa tak Capotova kniha otevřela zcela nové možnosti a stala se inspirací řady dalších literárních děl....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540/chladnokrevne-540.jpg 4.4629Literatura světová, Detektivky, krimi, Romány
Vydáno: 2006, Knižní klub
In Cold Blood, 1965
Komentáře (109)
Kniha Chladnokrevně

Taková asi povinnost pro všechny fandy true crime a thrillerů. Rozhodně zajímavý rozbor pachatelů i zákulisí obětí. Bohužel mě kniha dost málo vtáhla, četla jsem ji strašně dlouho a často mi utíkala pozornost.

Zajímavá kniha, velmi pěkně vykreslený případ vraždy rodiny Clusterových z pohledu všech zainteresovaných, obětí, pachatelů vyšetřovatelů

Nesdílím všeobecné nadšení z této knihy. Autorův styl je pro mě trochu těžkopádný. Dlouhé masy textu bez odstavců se mi špatně četly. Samotný příběh byl nastaven mnoha odbočkami a zbytečnými detaily.

Knihu jsem četla poprvé někdy v -nácti letech, kdy jsem postupně probírala mamčinu knihovnu, v době, kdy jsem přecházela od knížek pro děti a mládež ke knížkám pro dospělé. Nechápu, jak jsem se jí tehdy mohla prokousat, protože to teda není žádná lehká četba. No - asi právě proto.
Teď jsem si koupila nové vydání do své vlastní knihovny. Jde o klasické dílo, které v ní má právem své místo.

Velmi čtivá kniha. Střídají se nejen úhly pohledů obětí i pachatelů, ale rovněž beletristické prvky s publicistickými a zároveň vás autor udržuje v napětí. Vzniklo tak nadčasové dílo, které položilo základy žánru „true crimi“, který se těší mezi čtenáři velké oblibě. Doporučuji.

Tak tohle byl přesně můj šálek kávy. Silný, bez jediné kostky cukru a mléka na zjemnění. Prostě přímočarý příběh v celé své ,,nahotě." Od A až po Z, čtenáře provází absurdita i zoufalství lidí - obětí, tohoto zločinu.
Truman Capote, byl mistr faktů, které dokázal americké společnosti v knižní podobě, naservírovat opravdu velice ,,chladnokrevně..."
Doporučuji k přečtení.

U téhle knihy je jakýkoliv komentář zbytečný. Už je tady komentářů moc a mám strach, že bych nic nového, nebo originálního, nepřidal. Skvělá kniha, která se dočkala i filmového a televizního zpracování. Jednoznačně nejlepší je to z roku 1967. Viděl jsem několikrát, ale přesto kniha je kniha. Capotovy popisy akce samotné a myšlenkových pochodů hlavních postav patří v krimi literatuře určitě k tomu nejlepšímu. Prostě zcela oprávněně klasika a zlatý fond.
Štítky
podle skutečných událostí vraždy reportážní romány americká literatura vrazi
Autor a jeho další knihy
2019 | ![]() |
2006 | ![]() |