Český ráj - s mapou 1:100 000

Český ráj - s mapou 1:100 000 https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459473/mid_cesky-raj-s-mapou-1-100-000-xZ1-459473.png 3 1 1

Svazek "modré edice" turistických průvodců po Čechách, Moravě a Slezsku, je společné dílo Kartografie PRAHA, a.s., nakladatelství Soukup & David, s.r.o. a Klubu českých turistů. "Modrá edice" navazuje na již vydávanou "zelenou edici". Na rozdíl od ní je celobarevná (texty oživují barevné snímky), uspořádaná místopisně a s několika vybranými trasami a především je doplněna turistickou mapou příslušné oblasti.... celý text

Přidat komentář

went
27.11.2020 3 z 5

Knihu jsem získal bohužel bez oné mapy, uvedené v titulu, proto její kartografickou část nejsem schopen hodnotit. Textová část knihy se opírá především o místopisnou část, které je věnováno asi 60 stran - zhruba 2/3 publikace. Na druhé straně pro osm výletových tras zbylo autorům pouhých asi 10 stránek. Trasy jsou pojaty velmi stručně a heslovitě, jejich detailní popis se přísně opírá o turistické značení KČT. To sice kvituji s povděkem, ale za dobu co chodím po výletech jsem byl nejednou svědkem toho, že značená trasa se z některého z mnoha různých důvodů musela změnit. Jedním z nich byly v nedávné době například změny vlastnických poměrů po roce 1990. Ne každý z nabyvatelů byl bohužel "tourist friendly." V jednom konkrétním případě značka vedla dokonce do ohrady s mladými býky chovanými na maso, někdy jsme narazili na plot, jindy už byla cesta přeznačkována tak, že se nepřátelské oblasti vyhnula. Proto výhoda historických průvodců tkví v tom, že jste vedeni pomocí trvalých orientačních bodů nezávisle na turistickém značení, přesto většinou stále po značených cestách. Případná změna trasy značené cesty tak hodnotu navržené trasy ani samotného průvodce nesníží. To všechno bylo důvodem například k tomu, že jsem pravidelně doplňoval svoji sbírku map tituly z výprodeje, abych měl pokrytu kompletně celou republiku, ale před dovolenou v konkrétní oblasti jsem se vždy vypravil pro poslední vydání místní mapy zachycující aktuální trasy značených cest, na kterou bylo možné se spolehnout.
Navržené trasy zde nejsou doplněny pomocnými mapkami tak, aby bylo možné bez studia dalších materiálů posoudit jejich zajímavost a obtížnost, což považuji za největší nedostatek této publikace.
Jediné mapky, které se mi doposud podařilo objevit je praktická mapka Prachovských skal na dvoulistu, (stránky 26 a 27,) a potom ještě mapka centra Jičína zhruba na necelé polovině rozsahu stránky 46.
Největší přínos titulu tkví v místopisné části, jejíž kvality si ale netroufám v tomto okamžiku zatím detailně posoudit.
Až se mi podaří některou z doporučovaných tras projít, podělím se o své dojmy z použitím tohoto průvodce v terénu. V každém případě se ale na cestu vybavím mapou 1:50 000, nebo bude-li k mání raději 1:25 000, což je měřítko, které cestu v praxi velice usnadňuje, terén bývá přehledněji čitelný. Mapa 1:100 000 je výborným prostředkem při rozhodování kam zhruba chci jet na výlet, ale k přesnému výběru místa odkud chcete vyrazit, kudy a kam chcete dojít, už zas tak moc vhodná nebývá. Přesto je vždycky lepší mít s sebou jakýkoliv průvodce a kteroukoliv mapu, nežli chodit bez jakýchkoliv podkladů, byť někdy to z praktických důvodů bývá nezbytné. O to náročnější potom je orientace v někdy složitějším terénu.