Češi v srdci temnoty

Češi v srdci temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182958/bmid_cesi-v-srdci-temnoty-182958.jpg 4 19 5

Kniha přináší nový pohled na československé dějiny od komunistického převratu do počátku normalizace. Ke každému roku období 1948–1970 se váže jeden či dva silné příběhy, zpracované formou historických reportáží. Kniha přibližuje málo známé skutečnosti ze zahraničních aktivit komunistického Československa (Češi v korejské válce, na Kubě, v Africe či Indonésii), nové zpracovává klíčové události (Únor 1948, kolektivizace), dotýká se i kulturních a společenských fenoménů a popisuje některé protikomunistické aktivity. Jednotlivé kapitoly jsou přepracovanými a doplněnými reportážemi, které až na dvě vyšly v letech 2003–2013 v příloze Lidových novin Orientace.... celý text

Přidat komentář

Katka2382
01.05.2020 5 z 5

Zajímavé a docela i poučné počtení.

Kakho-Oto
12.09.2018 4 z 5

Velmi čtivé i fundované, nejvíce mě zaujaly kapitoly Prolog - Sekta (míněny komunistické strany), Proměna jedné herečky (Biedermannová-Brožová-Polednová), Stín protikomunistického odboje (Anna Kvášová), Komunistická země zaslíbená (Íránci v Československu), Pustit můžou, zavřít musí (amnestie 1960), Mstitelé Milady Horákové ("odbojová" skupina), Zubař v tropickém gulagu (český politický vězeň v Guineji), Záhada pochodně č. 3 (Evžen Plocek). Ani o jedné ze zbývajících kapitol nelze říct, že by byla podprůměrná či dokonce špatná (nejméně mě zaujaly kapitoly S lodí, jež dováží boj a fámu - o československo-indonéských vztazích v 60. letech, a Hon na strýčka Býčka - druhá z kapitol, která se týká Pavla Tigrida). Kapitoly o kontaktech Československa se třetím světem mi poněkud splývají (např. Náš šejk z Rabatu, Češi v srdci temnoty, Když Dubček osnoval puč v Ghaně). Zídek jako historik i novinář u mě po přečtení knihy stoupl v ceně, poněvadž až dosud jsem ho moc nemusel (viz jeho vystupování v diskuzích, kde se velmi skepticky a dle mého názoru ne zrovna objektivně vyjadřoval k tématu "hrdinství a koho lze považovat za hrdinu moderních českých dějin").


ManželéMannovi
28.09.2016 5 z 5

Velmi dobrá profesionální knížka, hodně kapitol připomíná velké špionážní příběhy o kterých jsem neměla tušení. To, že se v komunistickém Československu nacházelo mnoho divných lidí z celého světa jsem věděla, ale že tu probíhala taková profesionální špionážní školení. V knize je vidět velká práce a úsilí autora (např. při vyhledávání a získávání rozhovorů od pamětníků).

amladar
10.04.2014 5 z 5

Jsem překvapená, co se v naší republice dělo a čeho všeho byla "strana" schopna ze účastnit. Pracovala svižně, ale rozhodně ne pro blaho lidí. Krásně a srozumitelně napsané, doporučuji všem věkovým skupinám.

Babouš
15.12.2013 5 z 5

Kniha o historii, která ale rozhodně nenudí. Autor do ní totiž kromě faktů přimíchal i různé pikantnosti a zajímavosti, které nikde jinde nenajdete. Pomocí lidských příběhů ukazuje, jak se žilo za totality. Jedna z nejlepších knih o české minulosti, jaké jsem kdy četl.