Neónový právnik

Neónový právnik https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405998/bmid_neonovy-pravnik-aG3-405998.jpg 4 179 71

Brigham Theodore série

1. díl

Peňazí je málo a sľubných vyhliadok ešte menej, preto novopečený právnik Brigham Theodore podnikne zúfalý krok a nastúpi do pochybnej právnickej firmy v Salt Lake City. Ako prvý mu zveria prípad prekročenia povolenej rýchlosti, a keď aj ten prehrá, je presvedčený, že s kariérou právnika sa môže rozlúčiť. Šéf ho však prekvapí a pridelí mu o čosi náročnejšiu kauzu: obvinenie z úkladnej vraždy. Brighamovou novou klientkou sa stane Amanda Pierceová, utrápená a vyčerpaná matka, ktorej úchylný psychopat znásilnil a zavraždil dcéru. Ona potom zabila jeho. Porota by jej mohla byť naklonená, ale zákon neschvaľuje, keď ľudia berú spravodlivosť do vlastných rúk. Niet pochýb, že Amanda stlačila spúšť – videlo ju päť svedkov. Ak sa prizná, vyhne sa trestu smrti, ale pripustí, že konala nesprávne. No ak vinu odmietne, Brigham sa bude musieť pustiť do boja o svoju kariéru – a Amandin život.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Neon Lawyer , 2013


více info...

Přidat komentář

mirinda973
22.04.2024 4 z 5

To nebylo špatné. Taková jednohubka, do které se vešlo vše a nebyla ošizená.

85098211
17.04.2024 5 z 5

Celý tento případ, který se bude týkat právníka Brighama Theodora, se rozjíždí docela pomalu. Ze začátku ani nic nenaznačuje tomu, že by se později měla konat tak velká jízda, jaká se potom opravdu konala ;-). Brigham je začínající právník a těch je v Salt Lace City (a nejen tam) jako hub po dešti ;-). Proto je rád, když se mu naskytne aspoň něco - a sice má obhájit muže, vyprovokovaného policií k rychlé jízdě. Tento případ totiž skončí u soudu a Brigham ho naprosto spolehlivě prohraje. Teprve po určité době dostane za úkol obhajovat ženu, která před několika očitými svědky zastřelila pachatele násilného činu na její vlastní dceři. Viz také anotace ;-). Podaří se mu tentokrát proces vyhrát? O tom se už budete muset přesvědčit sami, pokud vás to zajímá ;-). Knihu jsem poslouchala jako audio, ale její načtení mi vůbec nesedlo. Přesto se mi příběh jako takový líbil, zaujalo mě hlavně to, že autor zpracoval skutečný případ - jak je uvedeno v úvodu knihy. Hodnotím tedy plným počtem a doporučuji.


Airelle
10.04.2024 4 z 5

Jaký žánr je Váš úplně nejoblíbenější?

Sama se považuji za žánrového chameleona, takže to záleží na náladě, ale třeba detektvní thriller čtu už několik let.

Obhájce je velmi zajímavý thriller, který mě rozhodně překvapil. Je poutavý a čtivý, chytne za srdce. Fandíte tu vražedkyni, protože oběť si zasloužila mnohem víc než jen zastřelit.


Brigham jako začínající právník bez valných zkušeností dostane případ podle mě nad své možnosti a přesto se s ním popasuje lépe než kdejaký zkušený kolega. Amanda je zlomená žena, která zabila vraha své dcery, a teď jí hrozí trest smrti. Její postava je brilantně napsaná, opravdu jsem se do ní okamžitě vcítila a dokázala jsem jí pochopit, možná bych v její situaci dokázala zajít mnohem dál.

Brigham se mi líbil od úplného začátku, je to milý a skromný muž, který je empatický a nebojí se bojovat za své klienty, takového právníka bych si velmi ráda najmula.

Děj krásně plyne a autor udržuje napětí až do samého konce, soudní stání jsou napsané reálně, a kdo má rád knihy ze soudního prostředí, tak si tu rozhodně přijde na své.

Jedinou výtku mám k překladu, ten trochu drhne, zvlášť při odborných pojmech. Na příběh to ale nemá zásadní vliv. Těším se i na další knihy od autora.

Moc děkuji @adule_books za možnost se zúčastnit této skvělé štafety.

IG: @freya_zlaskykpribehum

ElikaS
30.01.2024 5 z 5

Musím říct, že Methos se stává mým oblíbeným spisovatelem. Jeho knížky mají spád, silný příběh, při kterém pochybujete o všem a opravdu vás dokáží chytit za srdce a jsou neuvěřitelně čtivé. Tak tomu je i v případě Obhájce.
Právnické thrillery nevyhledávám, práva mám dost v práci, ale tady vždy udělám výjimku, protože jsou úplně boží.

iška
20.01.2024 4 z 5

Kniha na jeden podvečer. Zajímavý případ (jak jsem se v Poděkování dočetla) založen na skutečné události. Určitě by mohl být rozpracován do obsáhlejšího románu, ale mně vyhovovala právě jeho jednoduchost. Měl by to být první případ série, tak třeba se dočkáme dalších. Ale k autorovi se určitě vrátím. Zatím tedy s jinými hrdiny.

Shardlake
14.01.2024 5 z 5

Čtení bylo pecka! Útlá knížka, kterou jsem zhltla za 2 dny.
Kniha přibližuje americký právní systém a ukazuje, že rozhodující slovo nemá soudce, ale jmenovaná porota. Pro mne nový autor, od kterého si ráda přečtu další knihy. Doporučuji.

Kiksi007
24.11.2023 5 z 5

Recenze na mou třetí štafetu
Triller který mile překvapí
Bála jsem se, že mě knížka nebude bavit, jelikož triller není můj šálek kávy můžu říci, že knížka mě nakonec bavila rozhodně doporučuji si jí přečíst.
Knížka vypráví o Brighamovi Theodorovi, který dostudoval práva. Nemohl najít práci a tak nakonec přijal místo v pochybné firmě. První případ měl překročení rychlosti a prohrál. Brighamovi šéf přidělil další případ a to, že má obhajovat Amandu Pierceovou, která je obviněná z vraždy. Amanda zabila před několika svědky muže, který znásilnil a zabil její malou dcerku. Amanda má být odsouzená k trestu smrti nebo na doživotí. Je, ale možnost i trestu mírnějšího vzhledem k okolnostem.
Pokud vás zajímá jak to dopadlo, tak neváhejte si jí přečíst
Děkuji @adule.books se zúčastnit této štafety

kata3529
10.11.2023 5 z 5

tenhle thriller je úplně skvělý, a tím, že je z právního prostředí, tak krásně ladí s názvem mého profilu

je to úplná #jednohubka - přečetla jsem ho za chvíli, aniž bych si uvědomovala proud času a okolností kolem, což je to nejkrásnější, co se může knihomolovi stát!

pokud máte zájem o právo, vliv mezilidských vztahů na jednotlivé případy a zároveň cítíte hodnoty jako je spravedlnost spolu s nadějí, tak neváhejte, a smlsněte si na této jednohubce

m2056
01.09.2023 4 z 5

Je to dobře napsáno čte se dobře kniha je dobrá ale v hlavě vám dlouho nezůstane ale stojí za to si to přečíst.

terinkha
28.08.2023 5 z 5

23/2022
Jednohubka na volnější odpoledne.
Rychlý, věcný, bez velkých emocí, skvělý vhled do amerického soudního systému.
Jako letní čtení super.
85%

Lejdus
11.08.2023 3 z 5

Líbila se mi právnická práce, ukázáno, co vše za tím je, jaké úsilí a co vše je udělat pro dobro klienta. Krátký ale výstižný příběh.

berila
15.07.2023 5 z 5

Čím dále více se mi začínají líbit tyhle thrillery že soudních síní. A tento autor mi perfektně sedí. Je škoda, že jsem zatím nenašla žádnou jeho další knihu. Všechny jeho knihy zde v databázi uvedené jsem již přečetla a jsem nadmíru spokojená.

adela.hol
15.04.2023 3 z 5

Hlavním hrdinou knihy je Brigham Theodore, čerstvě dostudovaný právník, který po několika neúspěšných pohovorech přijme místo v trochu pochybné právnické firmě. Svůj první případ, kterým bylo "jen" překročení rychlosti, prohraje a okamžitě ztrácí potřebnou motivaci. K jeho překvapení mu ale šéf hned poté svěří mnohem složitější případ. Má obhajovat Amandu Pierceovou, která je obviněna z vraždy. Amanda za bílého dne a před několika svědky zabila muže, který znásilnil a zabil její malou dceru.
V této knize nepátráte, kdo je vrah, jak nebo proč to udělal. Víte to od začátku, ale v tomto případě jste zvědaví a čekáte, jak soud rozhodne. Bude Amanda odsouzena k trestu smrti nebo k doživotí? Nebo bude její trest mírnější vzhledem k okolnostem? Protože ruku na srdce, kolik rodičů by chtělo vzít spravedlnost do vlastních rukou? Pomstít se a ulevit si od bolesti. Jenže ... opravdu to pomůže?

Kniha se četla sama, jste schopni ji přečíst na jeden zátah, protože je to opravdu jednohubka. A v tom vidím za mě zásadní problém. Kdyby měla alespoň o 100 stránek víc, určitě bych dala vyšší hodnocení. Myslím si, že takové vážné téma by si zasloužilo podrobnější rozepsání. I z toho důvodu, aby čtenář s postavami více soucítil, oblíbil si je, nenáviděl apod. A to jsem bohužel moc neměla. Jejich pocity a myšlenky nám autor příliš neposkytl. Také za mě byly zbytečné náznaky vedlejších linek (ať už romantické s Molly nebo Tommyho minulost), jelikož pak ani nebyly dořešeny.
Každopádně závěrečné řeči obou právníků byly hodně povedené a celkově s ukončením knihy jsem spokojená.

Dela90
31.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Brigham Theodore je novopečený právník, který si hledá nové místo. Když mu konečně osud přeje, najde místo v jedné firmě v Salt Lake City. Svůj první případ prohraje a tak je si jistý, že ho šéf vyrazí. Místo toho je povýšen a dostane do rukou náročnější kauzu Amandy Piercové. Utrápené ženy, která zabila muže, jenž jí unesl, znásilnil a zavraždil dceru. Není pochyb, že to byla ona. Jak má tedy Brigham dokázat, že je nevinná a nezaslouží si shnít v cele na doživotí?

Výborná krimi z prostředí soudu. Určitě bych ji nezařadila do klasické detektivky, protože nehledáte s hlavní postavou stopy a neanalyzuje co se stalo podrobně.

Tady byl na scéně právník/obhájce a odsouzená. Právník, který začíná ve svém oboru a hned mu byla přidělena tahle kauza. Amanda, utrápená žena, která zabila muže, jenž jí unesl, znásilnil a zavraždil dceru.

Naprosto šílená představa, přijít tímhle způsobem o své dítě. Jako brr, fakt mi v některých okamžicích u soudu běhal mráz po zádech. Na druhou stranu vzít spravedlnost do svých vlastních rukou, podle mě není řešení. Radši bych ho nechala ať shnije ve vězení.

V knížce prožíváte celý soudní proces, včetně výslechu svědků a mnoho dalšího. Na pozadí tak nějak tušíte, v čem je háček.

Vlastně jsem celou dobu čekala, jak to dopadne. Trošku mě zamrzelo, že nebyl dořešen Tommy (šéf našeho obhájce).

Knížka je tenoučká a vy příběh slupnete jako malinu a budete dychtivě naslouchat obhájci, jehož úkol je obhájit svou klientku.

hana1039
13.03.2023 5 z 5

Audiokniha :
Vždycky mě fascinoval a pořád fascinují příběhy ze soudních síní... ovšem,pokud se to netýká právě nás, že...v audiu jsou krátké kapitoly, takže jsem to měla rychle za sebou... Theodor byl začínající právník,s ještě,, mokrým papírem,, a už mu byl svěřen tento případ,kdy matka zastřelila vraha své malé dcerky, která byla krutě mučená a znásilněná...byla jsem opravdu zvědavá,jak se s tím Theo vypořádá bez žádných zkušeností... obhájí tuto matku nebo ji čeká poprava??

Wladimirski
11.03.2023 3 z 5

Pěkně ubíhající detektivní jednohubka. Přímý děj bez lichých odboček a popisků, závěr předvídatelný.

Bláža9
12.02.2023 4 z 5

Námět knihy je výborný, ale zpracování je až příliš stručné...

pohoda58
10.11.2022 3 z 5

Docela dobrý thriller že soudní síně.

Artep25
08.11.2022 4 z 5

Na počet stran taková trochu jedmohubka, ale líbila se mi. Stylem psaní a prostředím mi připomínala knihy od Grishama a toho ráda čtu.

alzbeta4340
15.10.2022 5 z 5

Soudní drama. Začínající právník se dostane spíše náhodou k trestnímu případu ženy, která před svědky zastřelila únosce a vraha své malé dcery. Hrozí ji trest doživotí nebo i smrti a situace pro obhajobu nevypadá příznivě. Příběh je údajně napsaný podle skutečné události, a tomu odpovídá i strohý až reportážní styl textu. Také zde nejsou žádné překvapivé a dramatické zvraty, zato jsem ale věřila, že takto nějak se všechno mohlo stát.
Kniha se mi velice líbila.