Zloba říše

Zloba říše https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432840/bmid_zloba-rise-NOI-432840.jpg 5 69 15

Bohové krve a prachu série

< 2. díl >

Zemi zachvátil chaos. Hlavní město je obsazeno a na pochodu je půl milionu uprchlíků hledajících útočiště v pohraničí, které doprovázejí vojáci lady Flint. Avšak uniknout válce nikdy není snadné a nad nimi se klene hrozba bitvy, ať už jsou připraveni, nebo ne. Špeh Michel Bravis se snaží vyvádět z hlavního města co nejvíce uprchlíků. Ale vnitřní síly pracují proti němu. S nepřáteli na všech stranách může být Michael nucen najít pomoc u týchž okupantů, které se snaží oslabit. Mezitím Ben Styke buduje vlastní armádu. Spolu s jeho Šílenými kopiníky shromažďují každého schopného člověka, kterého mohou najít, a pátrají po starodávném artefaktu, který by mohl dokázat obrátit vývoj války v jejich prospěch. Ale co najdou, nemusí být to, co hledají.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Wrath of Empire , 2018


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Nemám co vytknout, všechny klady, které jsem zmiňoval v recenzi předchozího dílu (ideální délka kapitol zakončených vždy napětím) jsou stále na svém místě. Akční děj se čte prakticky sám. Před začátkem téhle série bych podle anotací nikdy neřekl, že mou oblíbenou postavou by mohl být Michel, ale stalo se. (Nicméně Styke příliš nezaostává)

luculi
25.02.2024 5 z 5

Druhý díl je už trošku složitější. Dění se přesunulo hned na několik míst ihned po tom, co se všechny důležité postavy vydaly na vlastní cestu. Za různými úkoly s různými cíli.

I tato kniha je plná akce, možná i víc než ta předchozí. Válka je v plném proudu a probíhá na několika frontách. Misky vah se neustále přesouvají sem a tam. Na jedné straně jsou tu neustálé boje a pronásledování a na straně druhé vysoká politická hra. Jsou lidé, kteří se snaží polapit mocnou magii a stvořit boha, pak jsou tu lidé, kteří se to snaží zastavit a nakonec lidé, kteří v tomhle kolotoči nemají tak velké ambice a přesto hrají důležitou roli. A samozřejmě probíhá taktéž boj o vládnoucí "křeslo", což se dalo čekat, ale rovnou na obou stranách barikády.

Během všech těchto machinací a problémů autor odhaluje další skryté pravdy, objasňuje vazby mezi postavami a dávnou minulost. Spousta střípků zapadá víc a víc do sebe a vytváří ještě větší obraz. Chvílemi to vypadá jen jako fantasy, kde se to neustále řeže mezi sebou, kde se pořád mluví o desítkách a stovkách mrtvých a zraněných, kde hlavní postavy vždycky nějak zázračně přežijí, ale na pozadí se toho odehrává mnohem víc. Navíc v momentě, kdy čtenář nahlédne do života nepřátel, uvidí snahu autora o získání sympatií i s protivníkem. Komu tedy vlastně nejvíc fandit?

S posledními stránkami jsem zůstala napnutá jako tětiva luku. Jsem hrozně zvědavá, jak to celé dopadne a jestli vůbec odpraví nějakou důležitou postavu, protože mám dojem, že zatím posílá Smrtce jen ty méně podstatné. Závěrečné kapitoly byly tak napínavé, že pokračování opět nedokážu odkládat a i po celodenním čtení jdu ihned na závěrečný díl.


denniys
23.12.2023 5 z 5

Tohle je prostě pecka! Naprosto skvělý příběh, nemohu se dočkat, až se do tohoto světa vrátím..
Jednoduše radost číst...

SkcSAM
14.08.2023 5 z 5

Autor sa od Prachmistrovskej série dosť zlepšil a táto druhá kniha je o úroveň vyššie ako prvá. Dejová linka plná zvratov a zaujímavé postavy. Som veľmi spokojný a zvedavý na posledný diel

AnoMANder
03.04.2023 4 z 5

Skvělé pokračování prvního dílu. Souhlasím s komentáři níže, že by kniha mohla být krapet kratší, ale stále se něco děje, na druhou stranu, mně se nejvíce líbí právě linka Vlory. Adrané jsou mi tak nějak blízcí. Palec nahoru za další postavy (ze série Prachmistrů), nečekaná propojení, vztahy postav, zvraty, akci.
Kniha nepatří k těm, které přečtete jedním dechem, ale neustále máte nutkání s k ní v každé volné chvíli vracet. Charakterově a popisem se mi postavy hodně líbí, je pravda, že jsou místy až "neuvěřitelní", ale to k tomuto typu knih patří. Vítám, jak se charakterově a názorově vyvíjí postava Bena Styka.
Obálka se opravdu moc nepovedla, mapy jsou super :-)

maja8148
18.10.2022 4 z 5

Je spousta autorů, co se snaží do svých knih nacpat silné ženské hrdinky. A velmi často jsou z nich poté Mary Sue, nebo jsou otravné a lezou vám na nervy. Anebo, pokud se jedná o serii, tak v prvních dílech v podstatě nejsou, ovšem pak se tam začnou zničehonic objevovat a stanou se nejsilnějšími (nebo skoro nejsilnějšími) bojovníky během půl roku, zatímco ostatním hrdinům to před tím trvalo několik let dopracovat se do takové formy. Toto naštěstí není ten případ. McClellan dokáže napsat silnou a uvěřitelnou ženskou hrdinku. Je silná a odhodlaná a chlapům nakope prdel, ale věříte jí to. Protože se najde někdo, kdo ji taky dokáže nakopat prdel a i přes svoji sílu se chová pěkně lidsky a její nálady se nemění ze sekundu na sekundu a nemá záchvaty hysterie, vzteku a pláče. Gratuluji. 

Jinak více ke knize - první půlka knihy je strašně rozvleklá a čte se celkem špatně. Zde si myslím, že by klidně neuškodilo to o pár stránek zkrátit a kdyby to mělo stránek jak poslední díl Prachmistrů, tak by to tomu vůbec neublížilo, právě naopak. Protože díky neskutečné délce má kniha čas se několikrát zamotat do kruhu a předkládá nám několik opakujících se událostí, které se sice liší v detailech, ale už jsme je v této (anebo i v minulé) knize měli a díky tomu můžeme ztratit pozornost. Naštěstí od půlky se to rozjede a i přesto, že i tam se dočkáme jednoho dvou opakování a pár zbytečných scén, či událostí, tak je vše daleko svižnější a čtivější. Navíc se nám zde ukáže i několik postav z předchozí série (z nichž u některých si ani nevybavuji, že by tam byly, protože je to opravdu dlouho, co jsem to četla). 

Ale hlavně (SPOILER SWEETEY) se tam konečně vrátí Bo! Ano, konečně! Čekáte na něj tak dlouho a on se tam nakonec po dvou knihách objeví! Opravdu doufám, že ve trojce dostane hromadu prostoru!

kuruteku
15.11.2021 5 z 5

Prej vata, nic se neděje, příprava na finále... Fantasy pro děti...
Je to velkolepé, drsné, smutné, napínavé, náročné. Náročné na čas, co kniha, to stovky stránek. Napínavé, i když víme, že to skončí dobře, ale co je dobře, když v první sáze na konci zemřel Tamás. Smutné, ale když na konci Ben říká Ibaně, že vezmou zbroj a vyrazí na Dynize, člověk se usměje skrz slzy. Drsné, ale Benova starost o Celin, Tanielova oddanost Vloře, přes všechno, Michelova zbabělá statečnost, ... Prostě velkolepé.
Fantasy, která je jen prostředkem, stejně jako dobrá detektivka, historická kniha, ... Prostě člověk má žít, věřit a důvěřovat svým blízkým, nic nikdy předem nevzdávat. A ono to nějak dopadne. Vždycky by to jen mělo být po nás lepší, než před námi ;-)
Co se mi oproti předchozím dílům líbilo navíc, bylo rozdělení kapitol podle linií (a malé grafické symboly nahoře za číslem kapitoly). A to, že ani Dyniza není jedna velká zlá říše. Tak teď na chvíli přejít na pár jiných knih, abych se o to více těšil na finále. Protože postavit další velkou ságu jen na Celin, bude asi hodně těžké.

Aaron Lewis
02.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Ha. Rozjelo se asi až před půlkou (tedy alespoň pro mě), ale pak už to byla parádní jízda. Michel je nejlepší, fakt mě baví. S tou Marou jsem to tušila, ale to s Ka-poel by mě nenapadlo, takže dost dobré. V první půlce mi přišlo, že Ben Styke někým úplně jiným než byl v prvním díle, ale za půlkou už byl zase můj oblíbený Ben a Celine je taky boží (tak když má jméno po boží Dion:)). Pro mě byla nejslabší linka s Vlorou a Tanielem, tam nebylo nic zajímavého a je škoda že s Nohana udělal autor pošahaného prachmistra, místo toho aby ho využil jako další zajímavou postavu. Julene tam zase je, ale kde je Rozálie? A já mám teda jako Vloru ráda a s Olemem jim fandím, ale myslím si, že by bylo bombovější, kdyby ten sebevražedný útok nepřežila. Za prvé by to bylo "reálnější", protože je to jen prachmistra, kdežto o Tanielovi víme už z první trilogie, že je něco víc a za druhé bylo by to takový hezký srdcervoucí závěr a já bych pro ni teda rozhodně uronila slzu, ale tak nějak jsem tušila, že ji autor nenechá umřít. Bo s Nilou mě zas tolik nepřekvapili, čekala jsem, kdy se objeví. Jen jsem netušila, že s sebou budou mít i armádu, ale proč ne. Taniela jsem si zde víc oblíbila, Ka-poel pořád nemusím, ale asi to má taky holka dost těžký, jak říkala Celine, buď se všichni bojí nebo se jí straní a je pořád sama. Těším se až se setká s Ichtrácií (super jméno).

A Lindet? Asi bych jí raději měla za úplného záporáka, ale ani ona není černobílá a její sourozenecký vztah s Benem dělá všechno méně předvídatelné.

Takže paráda. Nechápu, kde autoři berou tu fantazii a nápady všechno takhle vymýšlet. Ty bitvy, potyčky, vztahy, charaktery… Taky jsem ráda za Michelovu vložku s Dynizany, nechci, aby byli všichni nepřátelský a zabijácký. Trojka bude určitě o tom, aby Michel přesvědčil Yareta, aby se vzdali božích kamenů a spojí se v míru (to si myslím).

Taky mě potěšilo, že Gustar se rozhodl pokračovat po pátrání a Ben s ním (a hlavně poté navzdory rozkazům Lindet, haha:))

Afrovicz
10.09.2021 3 z 5

Jak tady píší někteří další, chvíli mi trvalo, než jsem se začetl a zabral do děje. Pak jsem se do něho ponořil a nechal se unášet. Nemůžu ale říct, že by to byla kniha typu "chytne a nepustí", to určitě ne. To, že je jde o "young adult" není vyloženě na škodu, ale sem tam kapka krve nebo třeba spermatu by knihu určitě trochu oživila... Co naopak hodnotím pozitivně je fantaskní svět, kde se běžně známé a používané věci prolínají s neotřele uchopenou magií, takže je ponechán prostor pro fantazii čtenáře. Na co jsem si nezvykl (ani za celou sérii), je překlad. Jeho autor si s ním mohl dát rozhodně víc práce a slovo "zatraceně" už nikdy nechci číst...

CharlesWard
25.07.2021 2 z 5

Klasický problém prostředního dílu. Na to, že má kniha cca 700 stran, se v ní až zas tolik nestane. Očividná vata, pro (snad) velkolepý závěr série.

MartinvonHau
26.03.2021 4 z 5

Nebudu první, kdo to píše, ale obálka je opravdu strašná. U Hříchů říše to tak nebilo do očí, jako v tom případě je to děs. Bohužel není to poprvé, kdy se Talpress pokouší ušetřit (asi) a výsledek je eufemisticky řečeno rozpačitý. Stejné to například bylo u další moji oblíbené série Aubrey-Maturin, kde to Talpress také původně zkoušel s vlastní obálkou a nebylo to dobré. Poté převzal původní a knihy vypadají úplně jinak. Původní Prachmistři taky vypadají dobře a tam, pokud se nemýlím, je převzata původní obálka. Śkoda.
Ale k samotné knize. Stejně jako v případě prvního dílu si myslím, že je opět zbytečné dlouhá. Osvěžující je, že se tentokrát dostaneme i na "Divoký západ" a jedna z linek je poměrně zajímavým westernem, i když mě osobně část s Lady Flint bavila asi nejméně. Zajímavější je morální dilema Michela, který spolupracuje s okupanty (i když jsou to z jeho pohledu polovičního Paloánce okupanti?) i linka Šíleného Bena, který sám o sobě začíná pochybovat. Problém začínám ale mít s tím, že postavy začínají být až nesmyslně silné. Proč se táhnout s armádou, když Vlora s Tanielem sami zmasakrují polovinu armády. A Ben jen tak mimochodem likviduje dračí muže, kteří jsou líčení skoro jako neporazitelní. I z toho důvodu jsem se rozhodoval mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Nakonec tedy čtyři a snad poslední díl bude velkolepý.

Turlogh
19.12.2020 4 z 5

Zdařilé pokračování série Bohové krve a prachu. Čte se vcelku dobře, občas mě trošku rozptylovalo členění vyprávění do tří celků, dle probíhajících dějů. Bylo to zajímavé čtení, leč zdá se mi, že k dokonalosti tomu něco chybí. Prostě série Prachmistři byla lepší. Ale i tak se jedná o výbornou fantasy, kterou doporučuji k přečtení. Howgh.

tartan
27.04.2020 5 z 5

Takmer 700 strán nabitých od začiatku do konca parádnou akciou, dobrodružstvom a napínavým špiónskym príbehom. A keď si na konci poviete, že to všetko snáď ani nejde už viac vygradovať, spustí McClellan vo finále taký kolotoč akcie, že mu pri písaní určite doma vyhodilo všetky poistky. V tomto svete plnom zvláštnej mágie, epických bitiek a zaujímavých postáv sa nudiť rozhodne nebudete.

Ani v tomto prípade si však neodpustím poznámku k obálke, ktorá je rovnako ako pri predošlej časti neveľmi podarenou kópiou anglického originálu. Dosť to zráža prvý dojem z knihy, pri ktorom je obálka rozhodujúca. Zaujímavé je, že pri pôvodnej prachmajstrovskej trilógii český vydavateľ nemal problém prevziať aj pôvodné obálky. Pri tejto novej trilógii (ale už aj pri knihe kratších príbehov z tohto sveta) zvolil, snáď preto, že to je lacnejšie, verziu domáceho výtvarníka, ktorý však len premaľoval tú pôvodnú a ten rozdiel v kvalite je dosť poznať.

wiedzmin88
11.03.2020 4 z 5

Předchozí trilogie z Adranské revoluce byla něco nového a svěžího v rámci fantasy žánru.
Předchozí díl této trilogie z Fatrásty byl ze tří čtvrtin pomalou (někdy se zdálo že až moc) přípravou k epickému finále, které považuji za pravý začátek trilogie.
Tento druhý díl je už od začátku plný akce s lehkými odkazy na western v rámci eskapád ve Žlutém Potočnu. A plně dosahuje kvalit první trilogie.
Nu co víc... snad už jen čekat až vyjde i třetí díl.

martina1199
04.03.2020 5 z 5

Tohle bylo zase úžasné dobrodružství :-) Svět, který autor stvořil, skvělým způsobem vykreslené postavy, napínavá zápletka, to vše spolu krásně ladí. Už první série o Prachmistrech byla skvělá a i tato navazující je moc povedená. Teď jen aby vyšel další díl co nejdříve, protože kdo má to čekání vydržet?