Blade Runner 2 – Hranice lidskosti

Blade Runner 2 – Hranice lidskosti https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114739/mid_blade-runner-2-hranice-lidskosti-www-114739.jpg 4 22 3

Blade Runner série

< 2. díl >

Na konci filmové předlohy uprchl Deckard s krásnou replikantkou Rachel, kterou se nyní zoufale pokouší zachránit, neboť i její život je zabudovanou pojistkou omezen na pouhé čtyři roky. Je však zajat agenty Tyrellovy korporace, která technologii androidů vytvořila, aby našel a zničil neznámého šestého replikanta, místo něhož kdysi zavraždil člověka - filmovou replikantku Pris. Současně je Rick Deckard, jenž se osamělý a bez přátel probíjí nepřátelským L. A., pronásledován policií, která je přesvědčena, že tím replikantem je on sám.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , AF 167
Originální název:

Blade Runner 2 — The Edge of Human , 1995


více info...

Přidat komentář

TERRORDROME
09.09.2020 3 z 5

Nakoniec mi došlo že toto nie je pokračovanie prvej knihy ale filmu. Keď to napriek tomu budem porovnávať tak Dick si išiel iba za svojim obľúbeným vykreslením neistoty na sci-fi pozadí a na všetko okolo kašlal, zatiaľ čo tuto pán Jeter ponúka na tom istom základe hlavne drevorubačský konšpiračný thriller. Drevorubačský preto, lebo na nás zosiela neutíchajúcu guľometnú smršť "šokantných" zistení, kde žiadna mŕtva postava nie je mŕtva, ľudia zisťujú že sú replikanti, replikanti zisťujú že sú ľudia a celé je to veľké sprisahanie každý proti každému. Je to také bum-bác-hrrr že som ani nestíhal premýšľať či je to všetko úplná hovadina alebo nie a bolo mi to jedno. Má to dobrú akciu a trilión zvratov, postavy robia nonstop smrtiace charakterové vývrtky, plus nikam nevedúca linka so zmrzačeným vedátorom a jeho robotickým vojačikom a medveďom. A čo je zo všetkého najsampodivnejšie, že na koci celý ten rotujúci galymatiáš dôjde solídneho rozuzlenia a dáva v pohode zmysel cez všetko svoje šialenstvo so zámenami manželiek. Takže hodnotenie v zásade celkom fajn.

Metla
26.07.2019 3 z 5

Tak nám umřel Rutger Hauer :-(. Správný čas podívat se znovu na klenot kinematografie, ve kterém mě tento herec okouzlil poprvé. Školou povinná Metlička kdysi dávno ukecala tátu, aby po desáté večer přepnul bednu na polský program, kde běžel, týýý brďo, americký sci-fi film! Otec se u něj bohužel nudil a chtěl televizi vypnout, já protestovala... marně, musela jsem si pár let počkat, až "Blade Runner" dorazí do českých luhů a hájů (a nikdo mi nebude ruinovat zážitek).
Co napsat o knižním pokračování? Pochmurnou atmosféru a dekadenci nedaleké budoucnosti vystihnul K.W. Jeter obstojně, zápletka však byla na můj vkus spíše zmatená, než Dickovsky paranoidní. Také chování a jednání některých postav bylo chaotické, především charakter Deckardova kolegy Holdena předváděl záhadnou psychickou akrobacii. Občas mě pozlobila nepravděpodobná shoda náhod, případně nechápavost hlavního hrdiny a příliš dlouho trvalo vysvětlit přítomnost bioinženýra Sebastiana. Když o někom víte, že má být tuhý, nepomůže ani atraktivní dějová linka, aby vás ten rozpor nes... nevyměšoval. Nakonec z uvedeného paradoxu autor vybruslil uspokojivě, škody však už byly napáchány.
"Hranice lidskosti" zanechaly více otázek než odpovědí, snad mé lehce smíšené dojmy napraví další díl. 65%


Allebith
04.03.2013 3 z 5

Pokud jste četli původní knihu, rozhodně nečekejte něco podobného. BR 2 se tématicky týká děje po skončení filmu ve verzi, kdy spolu hlavní dvě postavy odjíždí... a rozpoutává novou sérii zajímavých otázek. Dobré pro ty, kteří spekulují, zda je či není Rick Deckard androidem... Mě osobně se nelíbila tolik, jako první, ale za přečtení stojí. Postavy dostávají trochu jiné perspektivy a tak se čtenář nenudí.

Štítky knihy

kyberpunk

Autorovy další knížky

K. W. Jeter (p)
americká, 1950
1997  71%Blade Runner 2 – Hranice lidskosti
1998  64%Blade Runner 3 – Noc replikantů
2008  79%Vlastní krví

Kniha Blade Runner 2 – Hranice lidskosti je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce52x
Chystám se číst26x
Chci si koupit10x