Bílá kánoe

Bílá kánoe https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29368/bila-kanoe-29368.jpg 4 19 8

Povídky ze života eskymáků: 1. Sníh 2. Oslepnutí André Malocha. 3. Cizinec v Taransay. 4. Železní muži. 5. Dva, co byli jeden. 6. Krev v jejich žilách. 7. Pes a vlk. 8. Poutník sněžných plání. 9. Šťastnou cestu, bratře! 10.Bílá kanoe. 11. Susie a její temná odysea. Z anglického originálu The Snow Walker vydaného nakladatelstvím McClelland and Steward Limited v Torontu roku 1975 přeložil dr. Josef Poláček, CSc. Mapu nakreslil Karel Zpěvák. 232 stran textu, 12 černobílých ilustrací. 1. vydání.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Panorama
Originální název:

The Snow Walker , 1975


více info...

Přidat komentář

adelinka
18.08.2022 5 z 5

Trochu som knihu posúvala bokom, kým som sa odhodlala si ju prečítať, napriek tomu, že sa kamarátke páčila. A som rada, že som ju čítať začala. Veľmi pekné poviedky o živote a myslení eskimákov.

pajaroh
17.01.2022 5 z 5

Malá kniha, která se přede mnou dlouhou schovávala zahrabaná ve skříni... a takové dobré čtení. Krásně je zachycena příroda a nálada plání a jezer severní Kanady, stejně tak vnitřní svět inuitů. Nejvíce mě oslovily povídky Dva, co byli jeden, Pes a vlk, ale ani jedno vyprávění není slabší. Líbily se mi na první pohled nenápadné ilustrace.
Pro milovníky zimy a ledu.


gab72
01.06.2021 5 z 5

Kniha plná příběhů o dalekém severu. F.Mowat krásně vykresluje život, postoje eskymáků i jako biolog život zvířat. Opět se objevuje věčné téma - chamtivost a rozpínavost bělochů versus skromnost domorodců, které se táhne napříč celým světem. Některé příběhy jsou opravdu smutné. Kniha nenápadná, velmi čtivá.

laura
29.08.2020 5 z 5

Kniha, která se ke mně dostala spíš náhodou (od kamarádky) a kterou bych si rozhodně sama ke čtení nevybrala. Nenápadná obálka, autor, jehož jméno mi nic neříkalo...

Ano, i já tuhle knihu podcenila. Je tak bolavá, tak krutě reálná, až vás všechno uvnitř bolí marnou vzpourou proti nelítostnému osudu. Ukáže vám život očima těch, o kterých se moc nemluví. Život, který si sami nedokážete představit, který byste prožít zřejmě nechtěli.

Ovšem síla těch lidí, jejich vytrvalost, oddanost, čistota, jejich láska k životu, jejich odvaha - to všechno vám bere dech.

Bylo to syrové, bolavé, drsné a smutné. A přece v tom byla neuvěřitelná síla a odhodlanost, láska k životu a úcta člověka k člověku. Tohle by si měl přečíst každý, kdo žehrá na vlastní osud.

Ony totiž hodnoty života nejsou všude stejné. A přitom vlastně jde stále o totéž. Docela obyčejně žít...

BabaJaga11
15.07.2018 5 z 5

Knihu jsem získala zdarma, byla vyřazena z obecní knihovny. Jedna z těch, kterou jsem po prolistování podcenila. Vzala jsem si ji na cestu vlakem na služební cestu, s tím, že ji pak nechám v nějaké nádražní knihovně. Dovezla jsem ji ale zpět. Příběhy Eskymáků, zejména popis jejich myšlení, hodnoty, které vyznávali, jejich láska k rodné krajině – to vše mě vzalo za srdce. Tím spíš, že většina příběhů končí smutně. Prolíná se v nich již vliv bílých lidí, bohužel velmi destruktivní. Mowat byl jedním z těch mála bělochů, kdo Eskymáky považovali za sobě rovné.

zelena_zabicka
24.05.2018 4 z 5

povídky inspirované eskymáckými legendami a historií. Zajímavé, čtivé, originální, i když většinou spíše dojemné až smutné.

vandalka
06.08.2016 4 z 5

Od lyrických povídek opěvujících arktickou přírodu a schopnost lidí žít s ní v souladu, přes neuvěřitelné příběhy, jako ztroskotání inuitského lovce na Vnějších Hebridách či ústní tradicí uchovávané vzpomínky na setkání s vikingskými mořeplavci nebo příběhy prodchnuté animistickou vírou Inuitů, po palčivé problémy soužití moderních bělochů s původními obyvateli arktických oblastí, přičemž se bílí obchodníci na Inuitech často dopouštěli tak podlého bezpráví, až srdce usedá, autor nám svým dílem umožňuje nahlédnout do fascinujícího a mnohdy krutého života na nejzazším severu amerického kontinentu.

Farley Mowat (1921-2014), kanadský zoolog, dobrodruh a spisovatel, zasvětil větší část svého dospělého života studiu severokanadské přírody, vlivu nově sem pronikající civilizace na místní ekologii a následné dopady těchto změn na způsob života domorodých obyvatel arktických oblastí. K jeho tvorbě jsem se dostala vlastně prostřednictví filmu The Snow Walker, jenž, jak jsem pozdějí zjistila, vznikl na motivy jedné z jeho krátkých povídek, a který podle mého názoru velice dobře zachycuje ducha Mowatových děl. Nejedná se rozhodně o nějaké dobrodružné příběhy pro mládež, jsou to spíše střípky z mozaiky, které nám dovolují si alespoň vzdáleně představit, jak dokáže být život na dalekém severu drsný a zároveň i radostný a naplňující. Celá sbírka se mi moc líbila a pokud ve vás občas dříme touha se alespoň literárně toulat divokou tundrou, neváhejte a sáhněte po Mowatových povídkách.

Bulba
27.07.2016 4 z 5

Pěkné, i když některé velmi smutné, povídky ze života inuitů. Je neuvěřitelné, co všechno dokáží tito lidé vydržet v mrazivé zemi.