Hadí spirála

Hadí spirála https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73678/mid_hadi-spirala-Chs-73678.jpg 4 18 5

O této knize by se dalo říci, že se jedná o námořní román. Publikace byla napsána na podkladě skutečných událostí. Zachycuje úsilí o záchranu anglické lodi Leicesteru, která v létě roku 1948 plula z Evropy do Ameriky. Byla poškozena orkánem Hadí spirála natolik, že ji posádka v čele s kapitánem Lawsonem musela za dramatických okolností opustit.... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

The Serpent's Coil , 1961


více info...

Přidat komentář

minirock
14.10.2023 4 z 5

Kniha prakticky celá popisuje záchrannou akci dvou remorkérů, Josefíny a Lilliany, kterým se podaří za cenu obrovského úsilí jejich posádek dostat do bermudského přístaviště opuštěný britský nákladní škuner Leicester, těžce poničený hurikánem. Bylo zajímavé číst jak celá akce probíhala, o hledání vraku, jeho dotažení do bezpečného přístavu kde lodě musely čelit další bouři která málem zničila Josefínu. Stejně tak o činnosti kapitánů i hrdinství a těžké práci námořníků.

gad
17.09.2019 4 z 5

Kniha spíše popisná, ale velice dobře přibližující peklo, které musí prožívat každý, kdo se na moři střetne s hurikánem. Sám jsem ztroskotání zažil. Za pouhé menší bouře, na malé jachtě a nebylo to nic příjemného, takže hurikán nebrat.
Tuhle knihu mi půjčil jeden známý, lodní fanda, tak jsem zavzpomínal na klukovská léta a opět se začetl do edice KOD.


mot33
25.11.2017 4 z 5

Na to že je to podle skutečnosti a vyšlo to v kodovkach tak ano.

Yarwen
19.10.2016 3 z 5

Kniha má spíše dokumentární charakter, mnoho přímé řeči nebo rozhovorů zde nenajdete. Popisuje práci záchranných remorkerů, zejména hledání a trable s poničenou lodí Leicester. Ale i přesto mě docela bavila, zejména vtipné hlášky o žralocích či psovi Freddim, kterému odpluli s jeho lodí, načež se tak naštval, že ji doplaval a čtrnáct dnů nevěřil nikomu z posádky, jak se cítil podvedený...

Bulba
27.07.2016 5 z 5

Knihu jsem poprvé četl v době, kdy u nás vyšla. Od té doby jsem ji přečetl ještě několikrát, naposled nyní, a stále se mi líbí. Bitva námořních záchranářů s rozmary mořského počasí z padesátých let minulého století neztrácí nic na poutavosti ani dnes, v době, kdy už je technika někde jinde.