Batman: V žáru smrti

Batman: V žáru smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533379/bmid_batman-v-zaru-smrti-65e215a1ba2a9.jpg 5 6 2

Píše se rok 1961. Je to období přechodu mezi padesátými léty – dekádou Ikea, mccarthismu či Jacka Kerouaca – a úsvitem sexuální revoluce, války ve Vietnamu i ód hippies na LSD. Stejně jako celá Amerika i Gotham se třásl nedočkavostí při pomyšlení na slibované světlé zítřky... Temnotu nadcházejících dní si tehdy nikdo nedokázal představit – ani Batgirl a Robin, dva maskovaní ochránci města. Pro ně tahle divoká jízda brzy skončí... příští zastávkou je totiž smrt! Howard Chaykin a Dan Brereton vám představují příběh BATMAN: V ŽÁRU SMRTI, nominovaný na Eisnerovu cenu. Sebrané vydání obsahuje V ŽÁRU SMRTI (sešity č. 1–3) a V ŽÁRU SMRTI 62 spolu s dosud nepublikovanými pohledy do zákulisí Breretonovy kresby a Chaykinovou zbrusu novou předmluvou.... celý text

Přidat komentář

hroubek
včera 4 z 5

O scénář komiksu se postaral Howard Chaykin. Osobně šlo o mé první setkání s tímto komiksovým autorem a musím říci, že to dopadlo dost dobře. Chaykin je šikovný scénárista, co umí vyprávět daný příběh, umí mu dát správnou atmosféru, a taky má dobré dialogy, které mají hlavu a patu. Tedy pokud jednu informaci neopakuje v každém sešitě pořád dokola a dokola - pro komiksy, které se vydávali v 60. a 70. letech naprosto typické. Chaykin rozehraje zajímavý příběh o zrodu Batmana, který na to jde úplně jinou cestou. Ta cesta by ve výsledku mohla být mnohem složitější, ale ve výsledku to vůbec nevadí, protože komiks má správnou a hutnou atmosféru, dobré tempo a čte se dobře. Osobně jsem čekal, že se scénárista trochu více utrhne ze řetězu a bude provádět mnohem "zajímavější změny", ale to nebyl hlavní účel. Chaykin chtěl odvyprávět dobrý retro příběh, který by reflektoval dobu a náladu ve společnosti, a měl tam jiného Batmana. A to se mu povedlo.

O kresbu a barvy se postaral umělec a kreslíř Dan Brereton. Brereton odvedl výbornou práci a jeho kresba se mi velmi líbila. Hned na první pohled mi připomněla kresbu, kterou tvoří další skvělý umělec, který se jmenuje Alex Ross. Breretonovi se povedlo, aby retro atmosféra doslova dýchala ze stránek komiksu. Opravdu se jedná o nádhernou kresbu, jenž k danému příběhu sedne a dodává mu jistou hloubku. Navíc je celý komiks nakreslený, co nejvíce realisticky, takže místy působí civilně a opravdově. A to se mi hodně líbilo.

Tento komiks se dost povedl a já jsem rád, že jsem si ho přečetl, protože jde o dobrý příběh s opravdu nádhernou kresbou. Největší problém komiksu je ten, že jde o krátký příběh, který mohl být v některých ohledech odvážnější, určitě delší a zkusit mnohem více využit toho, že jde o alternativní příběh, kde si autor scénáře může dovolit skoro cokoliv. Tak jako tak, se jedná povedený a zábavný komiks, který nabízí něco trochu jiného. Pokud máte rádi Batmana a alternativní příběhy, tak si tento komiks zamilujete.

Ivan Kučera
včera 4 z 5

Spoilery. Netradičná batmanovka, ale keďže pochádza z edície Elseworlds, tak je vlastne veľmi tradičná v zmysle, že je netradičná tým, že môžete čakať nečakané. No nič, zamotávam sa. Je to proste alternatíva, ktorá na nič neberie ohľad, takže dej sa odohráva v 60. rokoch, Dynamické duo netvorí Batman a Robin, Bruce Wayne je normálny policajný detektív (!) a áno, je tu chlap so znetvorenou polovicou tváre a osoba so zelenými vlasmi, ale celé je to tak trochu iné, než by ste čakali. Komiks je pomalý a noirový, takže si príde na svoje každý, kto má rád podobne ladené záležitosti v čele s Temným vítězstvím a Dlouhým Halloweenom, hoc scenárista Howard Chaykin a „maliar“ Dan Brereton kopú predsa len za trochu béčkarskejšiu ligu. Ale nehanbia sa za to a miestami sú dokonca na svoju pulpovosť hrdí a máte pocit, že to presne takto malo vyzerať. A teda zrejme, logicky, asi aj malo, ehm. Vzdávajú tým totiž poklonu istej dobe, etape, ére, štýlu. Občas nejaké veci nesedia ako po výtvarnej stránke (smiešne saltá), tak po scenáristickej (dcéra policajného komisára si môže z vreckového dovoliť odkúpiť milionársku nehnuteľnosť?), ale sú to naozaj v podstate len detaily. Uznávam ale, že posledný zošit odohrávajúci sa o rok neskôr (v ktorom paradoxne naplno začal úradovať Batman) nebolo to pravé orechové a mnohým určite nesadne špecifická stránka (mne naopak).


Autorovy další knížky

Howard Chaykin
americká, 1951
2019  78%Batman v černé a bílé
1992  92%Conan Barbar #07
1992  80%Conan Barbar #06
1992  80%Conan Barbar #05
2024  90%Batman: V žáru smrti

Kniha Batman: V žáru smrti je v

Přečtených5x
Knihotéce4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x