Batman v černé a bílé

Batman v černé a bílé https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416262/bmid_batman-v-cerne-a-bile-dnq-416262.jpg 4 41 14

Temný rytíř v černé a bílé! Sborník, na kterém se sešli ti nejslavnější kreslíři a scenáristé z komiksové branže s jediným úkolem – vytvořit skvělý Batmanův příběh zcela bez barev. Jen v černé a bílé. Měli se soustředit na to nejpodstatnější: Na světlo a stín. Na lásku a nenávist. Na dobro a zlo. Na Batmana. Ve sborníku najdete poctu klasickým příběhům i cesty do budoucnosti. Najdete tu drsné kriminálky, psychologická dramata, akci, horory i grotesky. Mezi autory najdete taková jména jako je Neil Gaiman, Simon Bisley, Jim Lee, Joe Kubert, Ted McKeever, Liberatore, Matt Wagner, Gary Gianni, Bruce Timm, Richard Corben či Brian Bolland. Je to ten nejlepší pohled do duše Temného rytíře, jaký můžete najít.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Thrillery

Vydáno: , Crew
Originální název:

Batman: Black and White vol. 1 + vol. 2 , 2007


více info...

Přidat komentář

OldaB
04.02.2024 3 z 5

Kdysi jsem četl v Crwi pár příběhů a těšil jsem se, až to vyjde souborně. Bohužel šlo zrovna o ty nejlepší, hlavně poslední oddíl knihy je hodně slabý. Pro mě spíše zklamání.

Nikusha
30.08.2023 5 z 5

No mně se tenhle soubor líbil moc. Kdybych to měla shrnout tak určitě 80% knihy. Nemám ráda kresby, které jsou špatně čitelné, ale těch tam bylo pár. Krátké příběhy, které na sebe nijak nenavazují, zajímavé informace o každém autorovi na začátku jednotlivých příběhů. Četla jsem to v práci na noční a to je úplný ideál. Nenáročné, krátké, poutavé. Za mně ano!


puml
07.09.2022 3 z 5

Spíš zklamání, naštěstí jsem měl ten komiks z knihovny, i když jsem si ho původně chtěl koupit, ale obecně mám trochu problém s formátem komiksové povídky, tam se totiž nestihne pořádne nic rozvinout, natož jít do hloubky. A udělal jsem dobře, že jsem si tuhle knížku jen půjčil. Je to takové nemastné neslané, kresba občas fajn, ale to je tak všechno. Občas pěkná pointa, ale to mi v případě Batmana nějak nestačí. Četl jsem tedy jen pár příběhu, kde mě zaujala kresba, ostatní pak jen prolistoval. Zase se mi potvrdilo, že komiksu sluší spíše delší do sebe provázané příběhy, ve kterých lépe vystoupí na povrch temné hlubiny jednotlivých postav a jejich mnohdy skryté motivace.

Lionis
09.06.2022 2 z 5

Nejsem fanoušek komiksů. Natož těch se superhrdiny.
Když jsem uviděl toto, řekl jsem si, že by to mohlo být jiné. A bylo. Nebylo tam přehršle barev, ze kterých po chvíli bolí hlava. Ale to asi tak vše.
Graficky je to samozřejmě hezky zpracované, ale i tak jsem více než polovinu knihy už jen přelítával pohledem.

1972Sixo
19.04.2022 4 z 5

Pestrá zmeska čiernobielych multižánrových príbehov s titulným hrdinom. Nie všetky sú perfektné, no zlý tam nieje. Každý si príde na ten svoj, s výnimkou rozsiahlych spektáklov, ktoré sa tam logicky nevmestili. Prečítané v osobne smutnom období. Jedna z mála kníh , na ktorú som sa dokázal sústrediť a kam som rád utiekal. Vďaka za požičanie Mirec88.

instageek_cz
13.10.2021 5 z 5

Vynikající omnibus pro fanoušky temného rytíře!

Ačkoliv je celá kniha opravdu „jen“ v černých a bílých barvách, jedná se o neskutečně pestrou sbírku komiksových povídek. Je jich celkem 40, každá má plus/mínus 10 stran a nikdy nevíte, co přijde příště. Jestli to bude epizoda ponurá nebo humorná, kreslená klasicky nebo experimentálně.

Na jednotlivých kouscích je znát, že pro autory (většinou velikány v oboru) šlo často o osobní záležitost, o jejich vlastní malý příběh, který si s Batmanem v hlavní roli přáli odvyprávět. Samozřejmě ne všechno jsou to úplné skvosty a některé povídky vyzní do ztracena. Jenže jiné ve vás budou rezonovat ještě dlouho.

V mém případě to tak bylo např. hned u té úplně první, nazvané Věčné truchlení, kde Batman na pitevně odhaluje smutný osud jedné zavražděné ženy... V knize zkrátka najdete momenty bláznivě ujeté i bolestivě realistické. Celkově jde o úžasnou přehlídku nadání mnoha komiksových tvůrců a já jsem se těšil na každou další povídku, v očekávání, že to bude zase něco úplně jiného, nového.

Parádním bonusem jsou i galerie překrásných obálek, které k těmhle Black nad White sešitům zřejmě původně byly. Takže ono není moc co vytýkat, pro fandy Batmana se jedná o vydatnou nálož gothamské temnoty, a někdy i jejích jasnějších odstínů!

Hodnocení: 10/10

PS: Další nejen komiksové tipy a recenze čtěte na Instagramu, profil instageek_cz, díky!:)

RaptoR
25.03.2021 4 z 5

Chybělo jen malinko a neváhal bych dát pět hvězd. I přes hvězdný výběr scénáristů a kreslířů se nad knihou vznáší nějaké to "ale"...
Přesto neváhám tvrdit, e Batman v Černé a Bílé je kvalitní čtení: Klasická antalogie, kdy některé povídky se vám budou líbit více, jiné méně. Rozhodně platí, že vám ukáží Netopejra v jiném světle :)

GoodGames
11.03.2021 4 z 5

Výnimočná publikácia, ktorá na našom trhu nemá obdobu. Viaceré legendárne scenáristické mená či viacerí výnimoční komiksoví kresliči sa tu zišli, aby vytvorili tematicky a graficky rôznorodé krátke príbehy o Batmanovi. Síce trpí kniha poriadne kolísavou kvalitou či už scenárov alebo kresby, no už len kvôli tej výnimočnosti toľkých zvučných mien na jednom mieste si zaslúži svoju pozornosť.

raidmnoid
26.11.2020 4 z 5

Popravdě jsem očekával něco víc. Nejprve jsem by zklamaný z délky jednotlivých příběhů, které se smrskly na maximálně 10 stran. Následně mě zklamala kvalita kresby. Pár příběhů bylo nakresleno velice zdařile a tvůrce si opravdu vyhrál se světlem a stíny. Sousta příběhů na mě působila jako nějaká směs post-moderního umění, kde jsem nebyl pomalu schopen určit, co je ruka a co noha. Nejsem v komiksu zvyklý na tyto disproporční obrazce - mylně jsem se domníval, že je v tomto případě upřednostněn děj nad vizuálním zobrazením, ale já to prostě neviděl.
Zbytek příběhů byly 80kové kresby a děj, což už je pro mě přeci jen dávno a očekávám od komiksu víc.

Ale minimálně 3 příběhy byly opravdu výborné a opravdu jsem si je užil.

KubaHanzelin
17.10.2020 4 z 5

Mám víceméně stejný názor jako komentář pode mnou, některé části geniální, některé poměrně dobré, některé ucházející a i na wtf momenty došlo..
Hezký sběratelský kousek pro milovníky Temného rytíře

Disease
14.07.2020 4 z 5

První polovina je brilantní a nevadilo mi, že docela dost povídek jsem znal už z Crewe, ve druhé se naneštěstí nepodařilo udržet úroveň, i když pár lepších kousků by se našlo. Zejména parodické kousky jsou velmi slabé.

Lenka.Vílka
24.02.2020 3 z 5

Nebudu lhát. Věděla jsem, že se mi kniha nebude nějak výjimečně líbit. Ale když jsem jí viděla v knihovně, půjčila jsem si jí tak jako tak. Nevadí mi černobílá kresba. Ale jako kdyby mi prostě k Batmanovi neseděla. Zrovna k němu ne.

Navíc je tam hodně krátkých příběhů. Ať už se na knihu budeme dívat jako na antologii či sborník, hyperkrátkých povídek, stripů, udělalo to efekt, že je toho prostě moc. V knize se tedy vystřídá hodně stylů černobílé kresby. A nepomohlo dávkování. Moc. Prostě toho bylo moc. Všeho.

Navíc jsem při čtení neměla správné pocity. Nebo jinak. Na tak krátkém prostoru toho moc nevykřesáte, protože už je na řadě další příběh. Možná kdybych četla jeden dlouhý příběh černobíle, tak v pořádku. Viz dokonalé Essex County, kde se autor vyřadil a já byla nadšená. Ale v těhle "minutovkách" to na mě nezabralo. Jako sborník příkladů různých druhů černobílé kresby to ale funguje na jedničku. Jinak by kniha dostala pouze dvě hvězdy.

Co oceňuji je ale zpracování knihy. Před každým kouskem je trocha o autorovi. Hromadně na konci by to bylo nepřehledné a nepraktické. A taky. Nechtěla bych knihou dostat po hlavě. Způsobilo by to bezvědomí.

3DD!3
21.12.2019 4 z 5

Antologie trpí klasickým problémem sbírek. Záleží na tom kdo danou povídku píše a kreslí. V první polovině je to jedni eso vedle druhého a příběhy chytnou a nepustí. Ke konci se ale objevují takoví autoři a takové kousky, které by bylo z knihy lepší vytrhnout.

martinstefko
27.10.2019 4 z 5

Celkově je možné říct, že první poloviny knihy "Batman v černé a bílé" je zajímavější než polovina druhá, a to i přesto, že ve druhé polovině jsou také skvělí autoři, kteří si zkusili osmistránkový černobílý komiks s Batmanem. Jako kdyby ale ve druhé polovině přišli spíš takoví autoři, kteří chtějí pojmout těch osm stránek jako anekdotu, takže jejich přístup je spíše v komické rovině, i když i v jejich případě se zde najdou výjimky. Jako kdyby ale ani jeden příběh skutečně nevynikal. Ty lepší jsou obsaženy v první části, kde jsou komiksy jako "Dokonalý pár" od Bruce Timma, který má skvělou noirovou atmosféru, "Drobné zločiny" od Howarda Chaykina, kde je zajímavé poselství, nostalgický "Dobrý večer, půlnoci" od Klause Jansona či "Dobrý člověk ještě žije od Briana Bollanda. Není pak divu, že jsme se s některými těmito komiksy mohly setkat už v češtině. Knihu "Batman v černé a bílé" pak můžeme vidět především jako skvělou ukázku práce s Batmanem a toho, jak se na něj každý autor dívá trochu jinak. Přiznám se ale, více temnějších příběhů by bylo fajn.