Batman: Kameňák a další příběhy

Batman: Kameňák a další příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166832/bmid_batman-kamenak-a-dalsi-pribehy-166832.jpg 5 291 40

Muž, který se smál – Ed Brubaker (Criminal) a Doug Mahnke (Maska) stvořili příběh prvního Batmanova setkání s Jokerem, přímo navazující na komiks Batman: Rok jedna. V městě Gotham se začínají objevovat mrtvá těla s démonickým úsměvem. Na scénu vstupuje muž s bílou tváří, zelenými vlasy a širokým úsměvem a začne určovat, kdo a kdy zemře. A pokud ho Batman nezastaví, bude jeho další obětí. Kameňák – Co všechno člověk snese, než zešílí? Jak málo stačí, aby se z vás stalo monstrum? To řeší ten nejslavnější příběh s Batmanem v hlavní roli, temné dílo kultovního Alana Moora (Strážci, V jako vendeta) a perfektního kreslíře Briana Bollanda. Kameňák je příběh, který změnil celý batmanovský svět a který se sám stal kánonem – a teď u nás poprvé vychází v barvě! Dotisk knihy se stejným isbn vyšel v roce 2016.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Crew
více info...

mirec88
mirec88
04.11.2023 5 z 5

Joker. Úhlavný nepriateľ Batmana, ktorý sa dá nazvať všelijako, len nie normálny. Je to čistý psychopat a to, čo tu s ním prevádzajú Alan Moore a Ed Brubaker je teda veru riadna šou. Oba príbehy sú silné, krátke, úderné so skvelou pointou, ktorú nebudem spoilerovať. Páčila sa mi myšlienka, že nenávisť Batmana a Jokera je taká veľká, že raz buď jeden zabije druhého, alebo sa zabijú navzájom. Klenot medzi komiksami.

Luigi1
Luigi1
12.03.2023 5 z 5

Komiks opět ožívá v této knize dvakrát


ArkAngel
ArkAngel
01.08.2022 4 z 5

Oba příběhy, které kniha nabízí, nahlíží z různých úhlů pohledu na Jokerův origin, kdy můžeme sledovat, jak se z Red Hooda stal Batmanův Archnemesis. První část je takové modernější převyprávění jeho počátku a pak tu máme Moorův klasický Kameňák, ve kterém vidíme jeho možný civilní život a pak dojde ke slavné scéně, kdy Joker střelí Barbaru Gordonovou a unese jejího otce, aby jej psychicky mučil. Ve sbírce komiksového sběratele určitě nesmí chybět.

Massek
Massek
28.02.2022 5 z 5

Scénář Kameňáku je pro mě absolutní špička, perfektně vyladěný příběh od začátku do konce. Alan Moore se tady vytáhnul, byla to jízda a hlavně to vše perfektně šlape a zapadá do sebe. Čtením tohohle příběhu jsem strávil dost času, protože jsem ještě vytáhl stará čísla Crew 3-5/1997 a porovnával si černobílou verzi s novou kolorovanou. Ostatně mi to poradil sám Brian Bolland, tak jsem se držel rady od profíka. Mimo jiné je tu i nový český překlad, pro úplnost. Rozdílů jsem našel dost, ale zcela důsledný jsem určitě nebyl, poradíte kde je postava navíc?

Kopta
Kopta
11.11.2021 5 z 5

Komiks žije. Možná až moc v určitém směru. Dva proslulé komiksy, které se představují v jedné knížce, která vás nenechá klidnými ať už přes Batmanův první větší střet s Jokerem a nebo i jeho legendární origin, který je po všech stránkách mrazivý, přesvědčivý a silný. S velmi tajemnou a silnou tečkou na konci. What a joke.

Paulus.1987
Paulus.1987
22.10.2021 5 z 5

Batman: Rok jedna od Franka Millera mě dostatečně navnadil k tomu, abych ve čtení batmanovských komiksů pokračoval. Rozhodl jsem se tedy sáhnout po této všeobecně chválené knize, která představuje dva zřejmě nejlepší komiksy s Jokerem.

Muž, který se směje, byl skvělým a napínavým příběhem, který vypráví o první konfrontaci Batmana a Jokera. Děj měl spád a ani na chvíli jsem se nenudil. A přitom to bylo jen „zahřívací kolo“…

Samotný Kameňák (český výraz bohužel postrádá dvojsmysl originálního názvu „The Killing Joke“) byl skvělou psychologickou sondou do Jokerova šílenství a samotného vztahu mezi Batmanem a Jokerem. Překvapila mě drsnost příběhu (Barbara Gordonová, scéna v lunaparku), ale to rozhodně není výtka, spíše naopak. Rovněž se mi obzvlášť líbila nádherná kresba.

Dobrý člověk ještě žije pak byla spíše takovou jednohubkou, tečkou, která nijak nenadchne, ale ani neurazí.

Závěrem musím rovněž pochválit celkovou podobu knihy – nádherné desky, vazba i přebal. Viz komentář uživatele fvalek … Ano, také jsem si sáhl. :-)

iceVS
iceVS
05.10.2021 5 z 5

Špičkový příběh na zabití... táhlého odpoledne...
Tu postřelenou knihovnici, vyřazenou z fondu pro veřejnost, jsem se snažila nebrat si osobně...
Nádherná grafika, skvělé barvy, tak úžasně ztvárněný déšť a kaluže jsem ještě neviděla.
A zase jsem o něco chytřejší, už vím, kde se vzal, tu se vzal, Joker :-)

Mercatino
Mercatino
28.02.2021 3 z 5

Pro skalní fanoušky to asi bude poklad, pro mě to byla příjemná oddechovka u které jsem si pořádně odpočinul. Jsem si jistý, že se k tomuto komiksu ještě jednou vrátím...

fvalek
fvalek
21.02.2021 5 z 5

Myslím, že se mi v téhle nenápadné publikaci dostal do ruky poklad, protože se mi zdálo, že nikdo ještě pořádně původ Jokera nevysvětlil. Kam se pak hrabou publikace jako třeba Azzarellův Joker, které zase tak kdovíjaké nejsou. Než se vyjádřím k příběhu, rád bych upozornil na jednu věc - nechci znít jako fetišista, ale ta vazba knihy je dokonalá a tak luxusní. A ano, sáhl jsem si, několikrát... :3

Umístit Killing Joke doprostřed byl dokonalý tah, protože The Man Who Laugs příjemně naladí, ale nevyzradí to hlavní. Možná to přece jen bylo trošku jednodušší, ale byl to příběh plný napětí, který rychle odsýpal a měl zajímavou zápletku. Dá se říct, že je to takový počátek Batmana pro Gothamskou veřejnost. No a následující povídka zase Jokerův počátek a je to boží. Nikdo jiný než Moore by asi nedokázal udělat tak drsnou naturalistickou podívanou, která se rozhodně nedrží v korektní rovině. V Birds of Pray jsem četl část tohohle příběhu ze vzpomínek Barbary, ale vidět to bylo mnohonásobně lepší. No a co k tomu víc říct, než že je to řádně divoké. Navíc ta atmosféra a kresba... Rozhodně kanonická povídka ve světě DC. Finální povídka už jen takový zajímavý dovětek, ale pobavila.

Hodně se mi líbí vyobrazení vztahu Batmana a Jokera, který vznikl vlastně už od prvního střetu. Celkově mi pak tenhle první popis toho, jak Batman a Joker vzájemně fungují, a jak se k sobě chovají , přijde mnohem lepší než některé současné nápady s tím, že Joker Batmana zkouší, dostává z něj to nejlepší apod. (viz Konec hry aj.) To je blbost, jsou si prostě vyrovnaní a potřebují se navzájem, o tom to je... Tato kniha je pak celkově čistý nepřekombinovaný příběh, který si nemusí na nic hrát a vábit lidi přemrštěnou akcí a prapodivnými zápletkami.

Rozhodně tedy kniha, kterou by si měl přečíst každý, protože je velice důležitá a všeříkající, možná ale lehce narušuje tajemnost a respekt, který jsem do téhle doby z Jokera měl?? :)

Cynical_Spawn
Cynical_Spawn
13.02.2021 5 z 5

Hlavním tahákem této knihy je "Killing Joke", ke kterému člověk dostane ještě jednohubku od samotného Briana Bollanda a krátký příběh "Muž, který se smál". Killing Joke je klasika, kterou prostě podle mého každý správný milovník Batmana a Jokera musí přečíst.
Vyobrazení jejich vztahu -kdy ač ani jeden z nich si to nechce připustit, na tom druhém jim svým způsobem záleží- je zde vykresleno jako v žádném jiném příběhu předtím.
Úžasná ilustrace oživená novým coloringem od nikoho jiného než B. Bollanda.
Žádná stránka zde není zbytečná, ačkoliv tvůrci byli omezeni prostorem, dokázali do tak krátkého díla vnést hlubší myšlenku, díky které příběh může mít tisíc a jeden konec...

R47
R47
01.02.2021 3 z 5

Dobrý příběh, ale nejsem z toho u vytržení. Na rozdíl od ostatních moorovek.

klempy2
klempy2
15.11.2020 5 z 5

Obsahuje 2 hlavni pribehy. Tim prvnim je muz ktery se smeje a tim druhym je onen kultovni kamenak. Musim rict, ze uz chapu proc se z kamenaku stala kultovni zalezitost. Uzasna, ponura atmosfera, origin Jokera, uzasna kresba a jeste lepsi barvy. Uzasny jak Alan Moore na nejakych 40-ti strankach dokaze vytvorit celistvy pribeh, navodit uzasnou atmosferu a rict nam toho tolik. Libil se mi hlavne vztah mezi Jokerem a Batmanem a jejich spolecny okamzik na konci pribehu. Konec je potom otevreny, takze si kazdy z nas muze domyslet co se vlastne stalo....ale pokud jste cetli cely pribeh pozorne, tak na to prijdete. Muz ktery se smeje uz je potom takovy ten klasicky moderni superhero komiks ale hodne kvalitni a taky jsem si ho uzil. Kamenak je ale topka a Alan Moore mi dokazal predat pribeh a ikonicke sceny sceny, na ktere nikdy nezapomenu.

Aleen
Aleen
17.10.2020 4 z 5

Mám přejokerováno. Asi na dlouho, nebo napořád. Do přečtení této knihy jsem měla šílence s úsměvem poměrně ráda, ale čtyři komiksy téměř po sobě, kde je on hlavním jmenovatelem bylo na mě příliš. Věřím v kvalitu autorů a jejich počinů, ale dost mě rušila kresba, která mi přišla jaksi "potrhaná", nevyrovnaná. Viděla jsem jakoby rozsekané obrázky a ty mi neumožnily si plně užívat hlavní i vedlejší postavy, hrdiny a antihrdiny. Je mi to fakt líto, ale ačkoliv cítím ten potenciál, já nebyla schopná jej plně využít.

DennisMoore
DennisMoore
02.09.2020 5 z 5

Muže, který se směje, jsem už četl, patří k mým nejoblíbenějším batmanovským věcem a znám ho zpaměti. Jenže to neznamená, že jsem si ho rád nevychutnal znovu coby předkrm před Kameňákem, který jsem zatím neznal a který je... No prostě dokonalý. Typický Alan Moore napřed hrdiny i padouchy uvede, pak je rozebere na kousky a nakonec je před vašima očima skládá a nechává vás, abyste si každý kousek důkladně prohlédli. Takže ve finále trpíte s Gordonem, hltáte očima Jokerův shakespearovský monolog a cítíte na ramenou tíhu Batmanovy zodpovědnosti a jeho vzteku. A na konci se zasmějete i když se vám nechce. Závěrečná povídka je pak výborný epilog zcela v režii fantastického kreslíře Briana Bollanda.

Arkagas
Arkagas
27.08.2020 5 z 5

v první řadě musím říct, že knihu jsem četla v originále a je tak skvělá, není nijak těžká a myslím že by ji zvládli i začátečníci.
Tři krátké příběhy nacpané do krátkého komiksu, ale ta kniha je geniální. Všechno do sebe zapadá, příběhy jsou svižné, mají spád a kresba Briana Rollanda je dokonalá. Toto je komiks, kterému nemůžu vytknout absolutně nic.

D.L.S.
D.L.S.
07.06.2020

Přijde mi škoda, že je můj milovaný "Killing Joke" takhle zasazený mezi dva další komiksy a nebyl v češtině vydán samostatně. Četla jsem jen ten, a navíc v angličtině, takže mi nenáleží tuhle knihu hodnotit, každopádně musím dodat, že zmíněný oneshot je asi můj nejoblíbenější DC komiks a Alan Moore je geniální spisovatel.

trudoš
trudoš
12.11.2019 5 z 5

Rozhodně jeden z těch netopýřích komiksů, který stojí za to mít doma, i když fanoušek Bati nejste. Chytré, komplexní, atmosférické, komorní, jednoduché a přitom skvostné. Přičemž ačkoliv jde oproti slavnějším albům jen o tři povídky, v tomto případě platí, že čím kratší, tím lepší.
Sbírku otevírá Ed Brubaker, z jehož rukou nepochází nic menšího, než Criminal a Gotham Central, takže se můžete těšit na poctivou kriminálku, kde charaktery protagonistů jsou stejně pokřivené, jako zločin sám. Trochu zklamáním je, že příběh nevyrukuje s žádnou drtivou pointou, přestože čtenář ji nějak podvědomě čeká. To už holt patří k tomu, když vás předchází pověst mistra svého oboru. To ovšem vynahrazuje další pán na holení, jímž je geniální Alan Moore. Ten rozehrává skutečnou chuťovku, která se vám nejen že zažere pod kůži, ale tvoří i výraznou součást kánonu DC univerza. Posledním v pořadí je pak kraťas Briana Bollanda, jenž dokonale vypointuje jak knihu samotnou, tak celý mýtus Temného rytíře. Lahůdka.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
31.10.2019 5 z 5

"Smile (Pictures Or It Didn't Happen) - Amanda Palmer"

Opravdu hodně dobrá kniha s hodně dobrými příběhy. V zásadě nemám co vytknout. Ani příběhům, ani kresbě. I vsuvky autorů potěšily. Jenom dodám, že příběh "Muž, který se směje" jsem četla poprvé (to byl můj restík).

Komentář a hodnocení u jednotlivých příběhů. Průměr hodnocení byla snadná matematika.

sachista
sachista
29.07.2019 4 z 5

Zásadní kniha kvůli Jokerově původu. Joker je ztělesněním chaosu, iracionálního zla a zkázy, proto jej já osobně považuji za nejtěžšího a nejrafinovanějšího Batmanova soupeře. Každý příběh, v němž vystupuje, tak dostává úplně jinou dimenzi. Druhý příběh se mi líbil ale o hodně více než ten první.

Jupijow
Jupijow
27.04.2019 4 z 5

Fantastická kresba.

Štítky knihy

komiksy Joker DC Comics Batman

Část díla

Autoři knihy

Alan Moore
britská, 1953
Ed Brubaker
americká, 1966
Brian Bolland
britská, 1951

Kniha Batman: Kameňák a další příběhy je v

Přečtených332x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených23x
Knihotéce132x
Chystám se číst33x
Chci si koupit30x
dalších seznamech3x