Život a smrt barbara Conana: Kniha druhá

Život a smrt barbara Conana: Kniha druhá https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463989/bmid_zivot-a-smrt-barbara-conana-kniha-d-g9e-463989.jpg 4 42 13

Barbar Conan série

< 2. díl >

Z věku nepředstavitelných divů přichází... Conan, černovlasý Cimeřan, podmračený, s mečem v ruce. Zloděj, drancíř a zabiják, jenž poznal hluboký zármutek i bezuzdné veselí a který neváhal svýma bosýma nohama v prostých sandálech rozdrtit i ty nejmocnější trůny světa. Kromě žejdlíku chutného piva, žáru bitvy či lesku zlatých pokladů uchvátily Conana nejednou také krásné ženy. A právě této slabosti využila podlá Karmínová čarodějka – jež se kvůli dosažení svého cíle nezdráhá ničeho! Šelmy minulosti vystrkují ostré tesáky a barbar stane tváří v tvář nezvratnému osudu – avšak co bude následovat? Co když na něj čeká sám... Crom?! Bohovi je však osud lidí dočista ukradený – leda by ho někdo přinutil, aby změnil názor. Připravte se na osudovou bitvu, která nemá obdoby!... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The Life And Death Of Conan Book Two


více info...

Přidat komentář

ludek.n
02.05.2024 4 z 5

Po všech těch letech, kdy vždy nějakým zázrakem přežil veškeré nástrahy… v boji proti divokým Piktům, stygským čarodějnicím a celým hordám kozáckých nájezdníků… ho nakonec zabily dvě malé děti. Ale ani Crom nechtěl mít Conana ve svém království, a tak ho vrátil zpátky do světa lidí. Jason Aaron završuje svou dvanáctidílnou epopej o životě a smrti barbara Conana. Na začátku ještě přihodí pár Conanových dobrodružství, jako to v Chorotaských podzemních zahradách, rodné Cimerii nebo v útrobách ghulistanského leviatana, pak už ale míříme rovnýma nohama do Razazelovy věže k rozhodujícímu zápasu mezi dobrem a zlem, nadějí a zkázou, čistým srdcem a nejčernější temnotou. Výtvarník Mahmud Asrar (v jednom případě i Gerardo Zaffino a Garry Brown) mu pak opět svou parádní, čistou a přehlednou, kresbou kryje záda a dělá z této výpravy až na samé hranice bytí a nebytí dechberoucí zážitek, který se jen tak neokouká. I po dočtení knihy jsem se ještě několikrát letmo vrátil zpátky k některým povedeným scénám, což mluví samo za sebe a svědčí o nadmíru dobře odvedené práci.

špulo
11.08.2022 4 z 5

Zatiaľčo prvý diel bol na ledva 4 hviezdy, toto sú už plné 4. Bavil som sa o pár fantasy chlpov viac, ale stále to nebolo úplne ono. Tak nejak mi tam spoza Conanovho ramena vykúkal neriedený komerčný zámer. Ale, kresba parádna, inak by si oba diely zaslúžili o hviezdu menej. Pre mňa teda fajn jednohubka, ktorej sa mohlo venovať viac času alebo starostlivosti a bola by z toho aj dvoj-trojhubka.


GoodGames
05.06.2022 4 z 5

Dokončenie príbehu od Jasona Aarona o smrti Barbara Conana. Scenár napísal Aaron pútavo a je tu pár zaujímavých udalostí a to v prvom rade Conan naozaj umrie, v druhom rade si to následne v súboji rozdá so samotným Cromom. Rozhodne dve najvýraznejšie udalosti komiksu a okolo toho je ešte naviac pár podarených poviedok. Bavil som sa a aj keď je to v konečnom dôsledku stále o tom istom, hnevať sa za to nebudem aj kvôli príjemnej kresbe od Mahmuda Asrara.

Milonak
18.04.2022 3 z 5

V podstatě stejné jako u prvního dílu, nic moc se nezměnilo. Lehký nadprůměr, kniha postrádá cosi z Howardových povídek, jakousi jiskru a snad i skutečnost, že Conan je v Howardových povídkách nosnou postavou příběhů, kolem níž se vše točí. Tady to na mě působí tak trochu jako telenovela o Conanovi.

Ivan Kučera
26.12.2021 4 z 5

„A té noci nebránily Conanovi ve spánku žádné myšlenky na minulost.“ Cromsky dobré, ale aj tak divná séria. Napriek fatálnemu názvu sa pochopiteľne žiadnej smrti nedočkáme, je to predsa Conan, je nezabiteľný. V pohode prežije aj okamihy, v ktorých mu do tela až po rukoväť zabárajú 50-centimetrové dýky. Byť na mieste (inak môjho obľúbeného) Jasona Aarona (Skalpy, Doctor Strange, Muži hněvu), viedol by som príbeh inak, rozhodne by som od čitateľa neočakával, že sa bude báť o Conanov život (o Conanov život!). Ďalšie rozpaky budia jednak menšie rozmery (oproti iným conanovským sériám táto pôsobí ako drobec) a jednak to, že príbeh je v druhom zväzku dokončený a tretí, Labyrint smrti, rozbieha úplne nový smer, s ktorým už Aaron nemal nič spoločné. Celý dvojdiel mi pripadá tak, že sa Marvelu vrátili práva na Conana, rýchlo ich chcel využiť, najal slušného scenáristu a ten v rekordne rýchlom čase „niečo“ nabúchal na klávesnici, nebolo to dlhé, ale práve na krátkosti jednotlivých príbehov postavil pointu a to takú, že sledujeme Conana v rôznych životných obdobiach, krajinách a rokoch, a celé je to zlepené motívom mstiacich sa sirôt. Napriek tomu disponujem pozitívnymi pocitmi a keďže som podobne nežný, jemný a citlivý, ako Conan, nemám to srdce dať menej ako 4*. Nakreslené Mahmudom Asrarom, Gerardom Zaffinom a Garrym Brownom je to pútavo, drsne a patrične conanovsky brutálne. Keďže sa jedná v podstate o zbierku komiksových „poviedok“ (ktoré zjednocuje zápletka o temnom bohovi Razazelovi), ak vás aj nejaký príbeh začne nudiť, nasledujúci vás nakopne. Oceňujem, že na obale sa ukrýva iný obrázok, než na prebale, látkovú hnedú záložku a niekoľko strán bonusov v podobe alternatívnych obálok od Esada Ribiċa, Rona Garneyho (Muži hněvu, Spider-Man: Zpátky v černé), Neala Adamsa (Killraven), Stevea McNivena (Starej dobrej Logan, Tajné impérium 1 – 2), Billa Sienkiewicza alebo Španiela Jesúsa Saiza (Captain America – Steve Rogers). Úplne absentujú textové bonusy, napr. či séria zapadá do Conanovho kánonu resp. ako súvisí s inými sériami. A na mape v dvoch prípadoch chýba krvou podfarbená oblasť, kde sa príbeh odohráva (a keď už sme pri mapách, chybne sa na nich uvádza „Západni oceán“ s „i“ namiesto „í“). Inak som ale rád, že som si to kúpil, solídna. Štedrá nálož mäsitých conanoviek. Najviac ma bavil hororový príbeh z Conanovej zasneženej, od zvyšku sveta odtrhnutej dediny (ale páčilo sa mi aj jeho spojenectvo so ženami).

fvalek
28.11.2021 4 z 5

Po prvním dílu, které mě vážně moc nezaujal a nenadchl, jsem se docela bál, co z toho bude a jak se finále vyvine, ale nakonec byl vidět opravdu velký posun a větší zaměření na cíl, který si Aaron vytyčil. Mnohem výrazněji se ukazuje Conanova cesta tam, kde je. Ve spojení se dvěma sirotky pak všechno zapadá do sebe. Přestože jsou kapitolky víceméně pořád epizodní, byly pro mě zajímavější a dávaly mi větší smysl. Viděl jsem už jakousi návaznost a nebylo to pro mě takové drobení všeho možného, jako v prvním svazku. Jestliže pak Aaron volil tenhle způsob vyprávění, aby nějak průřezově ukázal z Conana vše, co jde, tak teprve v tomhle dílu se to povedlo a Conan na mě konečně zapůsobil a přišlo mi, že se mi během čtení tvoří nějaký jeho komplexní obraz.

Od prvního dílu mě zajímá dění okolo karmínové čarodějky, takže jsem si finále náležitě užil, i když jsem možná čekal ještě o maličko víc. moc hezká kapitola byla i s Cromem, protože mám rád tyhle mytologické záležitosti. Conan se předvedl jako skutečný bojovník, který má i duši a nějaké svědomí a není to jen tupá mlátička, jak v některých částech bohužel působí. Kompletní vyznění mě zaujalo hodně a jsem rád, že jsem si první díl tak nějak vytrpěl, protože přečtení druhého mi to vše vynahradilo a byl jsem spokojený. Třetí díl od jiného autora už asi vynechám, ale seznámení s Conanem formou jeho smrti bylo zajímavé.

Norri
21.06.2021 4 z 5

Je to zábavné a skvěle nakreslené, ale ty krátké jednosešitové povídky mi úplně nesedí. Buďto je ten děj uspěchaný a tomu příběhu by slušelo více prostoru (Barbarská láska), nebo to působí, ač je děj uzavřený, jenom jako skvělý úvod či ukázka delšího nedovyprávěného příběhu (Návrat). To je škoda. Mám radši delší propracované příběhy. Alespoň že to celé zastřešuje příběh o Karmínové čarodějce a jejích dětech, který propojuje všech prvních dvanáct Aaronových sešitů. Tento dlouhý příběh vyvrcholí v posledních dvou sešitech, přičemž ten předposlední (U Croma) je takřka geniální a náramně jsem si jej užil.

mirec88
27.04.2021 5 z 5

Tak aj druhá časť Conanovho príbehu o jeho smrti a návrate bola skvelá, napínavá, miestami až hororová kde sa Conan stretne aj so samotným Cromom a nie je to veru stretnutie príjemné, ale Conan sa nebojí nikoho a ničoho, ani samotného boha Cimmerčanov. A to finále je proste úžasné. Komiksový Conan od Marvelu má proste tú správnu atmosféru.

het2
20.02.2021 3 z 5

Je to lepší než první díl (ale ne o moc). Je to ucelenější a je tam vidět tah na branku. Finále je velkolepé. Kresba stále parádní. To se tomu nedá úpřít. Přesto s tím mám pořád velký problém. Tohle totiž není Conan. Rozhodně ne ten můj, jak jsem si ho skoro před třiceti lety představoval při četbě Howardových povídek a jaký se mnou zůstal doteď. A má i na hony daleko tomu komiksovému z původních sérií "Conan The Barbarian" a "Savage Sword of Conan". A nejen Conan sám, ale i ten svět je jiný. Ten odklon byl už patrný v té sérii od DC a tady se to samé bohužel opakuje. Tak mi vlastně z těch moderních adaptací nejvíc sedí ta francouzská řada, co vydává Argo. 3*

DennisMoore
05.02.2021 5 z 5

Těšil jsem se na velké finále, ale že to bude TAK VELKÉ finále a kdo všechno se ho zúčastní, v to jsem snad ani nemohl doufat. Je zkrátka dobojováno a kromě Conana si mohou vítězství, pohárů vína, plných stolů jídla a přízně žen právem užívat i Jason Aaron , Mahmud Asrard, Gerardo Zaffino a Garry Brown. Díky.

3DD!3
03.02.2021 5 z 5

Solidní zakončení Conanova smrtícího příběhu. Pár příběhů ze života pak nahradí plnokrevné finále s proklínajícím Cromem. Kresba Mahmuda Asrara ale pořád není tak dobrá jako ten kousek který dělal Gerardo Zaffino. Celkově ovšem spokojenost, Howard by měl určitě radost.

Centurion.d
02.02.2021 4 z 5

Perfektní kresba, dobrý a hlavně dokončeny a ukončeny příběh z první knihy.

trudoš
01.02.2021 4 z 5

Mám z toho lepší dojmy, než z první šestice příběhů, ale pořád mi přijde, že do toho scenárista Jason Aaron zdaleka nešel naplno. Je nicméně otázkou, nakolik mohl s postavou ikonického Conana pracovat dle vlastních představ. Tohle nejsou autorské Skalpy ani Muži hněvu, tady už se musel držet zaběhnutých dogmat. Jednou, dvakrát je poznat, že do toho dal něco ze sebe, bohužel velmi rychle se však vrací do žánrem vyjetých kolejí. Epizodní zápletky každopádně nabraly na nápaditosti a v některých momentech jsou navíc i perfektně podbarvené hororovou atmosférou, což ještě podtrhuje stylová kresba Mahmuda Asrara. A přestože se opět skáče z jednoho prostředí do druhého, kruh se pomaličku uzavírá a všechna ta dosavadní nahodilost nabyde konečně na smyslu. Škoda jen, že finální konfrontace s krvavým démonem zavání díky účasti Conanova potomka chlapáckým melodramatem. Hrdinné happyendy ovšem k tomuhle druhu fantasy komiksu už holt patří a fanoušci by nějakou radikálnější změnu asi nepřijali.