Auris

Auris https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466123/bmid_auris-Ax0-466123.jpg 4 103 26

Auris série

1. díl >

Na námět Sebastiana Fitzeka. Auris ( z latinského "ucho") rozpráva o slávnom forenznom fonetikovi Mathiasovi Hegelovi, ktorý sa vďaka svojim schopnostiam pričinil o uväznenie mnohých zločincov. Na veľké prekvapenie kolegov sa Hegel dobrovoľne prizná k vražde a aj ho za ňu odsúdia. Zaujímavý námet knihy sa opiera o poznatky forenznej fonetiky. Ľudia s neobyčajne citlivým sluchom dokážu podľa zakašľania zistiť pohlavie, vek, pôvod, vzdelanie, dokonca aj veľkosť obuvi podozrivého. Zistiť sociálny a regionálny pôvod hovoriaceho je úplná samozrejmosť. Práca forenzného fonetika je dosť neobvyklá, s týmto vzrušujúcim povolaním sa v literatúre takmer nestretneme.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Auris , 2019


více info...

Přidat komentář

astra3
21.01.2024 4 z 5

Dost překombinované a neuvěřitelné.

85098211
07.11.2023 5 z 5

Kniha opravdu hodně připomíná knihy jiného autora, tedy Sebastiana Fitzeka - i když tohle je zmíněno hned v úvodu a také v anotaci. Ale jinak se domnívám, že autor se svého úkolu zhostil na jedničku. Kniha je dobře napsaná, napínavá a čtenář po celou dobu neví, kde je pravda. Slavný forenzní fonetik Matthias Hegel se totiž nechal zatknout a zavřít do vězení za vraždu jedné bezdomovkyně. Jula, která pracuje v rozhlase a vytváří tam podcasty, ovšem nechce věřit, že by tento násilný čin mohl spáchat. Sama před několika málo lety zažila traumatizující zážitek, kdy byl ovšem odhalen nesprávný pachatel. Ten se sice k činu doznal (stejně jako Hegel), ale posléze spáchal sebevraždu a nikdo tedy neměl zájem pátrat dál po skutečném násilníkovi...
Co myslíte, jak tohle všechno dopadne? ;-) Za mne určitě překvapivě a bohužel ne právě dobře... Knihu hodnotím plným počtem a další případ na mne - hlavně vzhledem k otevřenému konci - čeká už připravený hned teď ;-).


Misoso
20.06.2023 5 z 5

Kniha sa svojou napínavosťou naozaj vyrovná knihám Sebastiana Fitzeka (občas som mal pocit, že je to ďalšia Fitzekova kniha). Záver bol z môjho pohľadu nedokončený, veľmi sa teším na druhú časť. Zároveň dúfam, že sa minulosť July a Hegela vyjasnia. Prajem príjemný zvyšok dňa. :)

Hella
21.03.2023 3 z 5

Dobré, napínavé a nepředvídatelné a ten konec? No sem s dalším dílem!

Tina.orl
18.02.2023 5 z 5

Vždy jsem se snažila vyhýbat knižním sériím, ale nakonec jsem se k ní stejně dostala. Naštěstí jsem začala velmi dobrým dílem.
Auris byla první kniha, ve které mě opravdu bavila i předmluva. Kniha sama o sobě se četla velmi dobře, kvůli neustálému napětí. Čím více jsem četla, tím více jsem měla otázek. S každou přečtenou kapitolou jsem si říkala, že si teda přečtu ještě jednu. Nakonec to většinou jen u té jedné neskončilo. Navíc, mě velmi zaujala postava forenzního fonetika. S ničím takovým jsem se dříve nesetkala.
Doporučuji všemi deseti! Jak průběh, tak konec byly pro mě nepředvídatelnými. Rozhodně stojí za přečtení.

mmikky
29.12.2022 5 z 5

Miluju Fitzeka a zde jsem se trochu bála, že to bude slabší, když to nepsal přímo on. Ale obavy nebyly na místě. Fitzekovina je cítit z každé stránky. Velmi zajímavý a neotřelý námět a konec opět překvapí. Mám jedinou výtku. Na knížkách nemám ráda otevřené konce a ten tady zůstal sakra otevřený. Bez posledních 15 stránek bych byla spokojenější:-)

TessaJean
28.12.2022 3 z 5

Z textu je znát, že to Fitzek nepsal, nicméně i tak jsem tam cítila jeho otisk. Uvidíme, co přinesou další díly...

knihomolka_eli
27.11.2022 5 z 5

Mathias Hegel je forenzný fonetik. Je špička vo svojom odbore. Pri mnohých prípadoch bol veľmi nápomocný. No po poslednom sa prekvapivo prizná k vražde bezdomovkyne. Odsúdia ho.
Jule pracuje v rádiu, robí podcasty. Sama nemá ľahkú minulosť. Odsúdenie Hegela jej vŕta v hlave a začne vyšetrovať jeho prípad na vlastnú päsť, hoci tým ohrozí aj seba a svojich blízkych.

Záver ostal tak strašne otvorený vo všetkých smeroch, že sa už neviem dočkať druhého dielu. Som zvedavá na Jule a takisto na Hegela a to, kým vlastne je.

Knižka bola napínavá od prvej strany a prečítaná veľmi rýchlo. Bolo z nej cítiť Fitzeka a táto spolupráca medzi ním a Klieschom je veľmi zaujímavá.

Evule *
06.11.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila, příběh napínavý a čtivý. Otevřený konec přímo vybízí k dalšímu dílu, takže sem s ním..

Boriolus
01.11.2022 2 z 5

Mňa to nenadchlo. Je to príliš ploché, zjednodušené. Je to ako fast food na knižnom trhu...

Arkagas
28.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Hegel je forenzní fonetik, který díky svému nadání pomáhá s vyřešením případů napříč celým světem. Když se ale přizná k vraždě bezdomovkyně, kterou omámil a ubodal mnoha ranami, nikdo mu to zprvu nechce věřit. Mrtvá je ale nalezena skutečně u něj ve sklepě a vše dokazuje, že čin opravdu spáchal. Mladá podcasterka, která pracuje v rádiu sleduje jeho případ od začátku a je přesvědčená, že Hegel tuhle vraždu nespáchal. Je odhodlaná to dokázat a dostat ho ven z vězení za každou cenu. V její teorii ji podporuje tajný zdroj z darknetu, který ji poskytuje informace vedoucí k nevině Hegela. Byť s ní ze začátku odmítá Hegel mluvit, nakonec ho její zapálení přesvědčí a svolí k rozhovorům. V ten moment začínají chodit Jule výhružné telefony, které ji Hegel analyzuje. Ona ale postupně rozkrývá pravdu a její rodina začíná být v ohrožení. 
Knížka na námět Sebastiana Fitzeka s originálním nápadem, skvěle napsaná, svižná a po dlouhé době thriller, který mě bavil a u kterého jsem si nebyla jistá absolutně ničím. Co mě ale namíchlo a za co ubírám hvězdu je otevřený konec, neb 2.díl vychází teď v listopadu. Jinak nemám co vytknout. 
Moje hodnocení: 9/10

monushka
28.09.2022 4 z 5

Je samozřejmé, že když jsem si přečetla, že kniha pochází z námětu Sebastiana Fitzeka (kterého zbožňuji), nemohla jsem si jí nechat ujít. Velmi čtivá kniha. Akorát je škoda, že na další díl série si musíme počkat a nevychází v blízké době.

Šárka88
26.09.2022 5 z 5

Tak tohle jsem měla přečtené ihned. Knížka je velmi čtivá od samého začátku, až do úplného konce. Budete mile překvapeni, jak děj ubíhá a překvapeni jeho koncem. Ten kdo je fanouškem Fitzeka určitě dá zde všem komentářům za pravdu. Co se tyče příběhu samotného, tak Jula byla snad vědma, věděla co vždy stane a to mě trochu vyvedlo z míry. Měla jsem ráda postavu Elyase, ten kluk to uměl říct pěkně od plic, ale uvnitř fajn kluk. Moc doporučuji a doufám, že se dočkáme dalších dílu v češtině.

TerezaaBaarova
09.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Jsem velký fanoušek Sebastiana Fitzka! A když jsem se konečně dočkala této knihy, hned jsem ji koupila! Opravdu jsem neprohloupila! Mám ráda jeho doslovy a tentokrát napsal Předmluvu a nezklamal :)

Auris je super promyšlený napínavý psychothriller, který mě maximálně vtáhl a bavil až po poslední tečky. Jak se u dobrých knih stává, nechává tak na půl otevřený závěr, což je škoda, protože zas budeme čekat rok na další díl... Jak to je teda s Hegelem/Aurisem doopravdy? Je klaďas nebo záporák? Jak to je s Julou a jejím bratrem?

Vůbec bych nepoznala, že tento bestceller napsal Kliesch, který, snad, doufejme, půjde ve Fitzkových šlépějích a dostane významné místo u mne v knihovně. DOPORUČUJI A DÁVÁM 5!

Veju007
21.08.2022 4 z 5

Skvělý thriller na motivy Sebastiana Fitzeka? Sem s ním!

Zamotaný případ géniálního forenzního fonetika Hegela, v podstatě takového Sherlocka, který se přizná k lajdácké vraždě a podcasterky July, která se snaží všemu přijít na kloub a zároveň očistit jméno zesnulého bratra. To je v kostce Auris, ale v reálu je toho mnohem víc.

Čtivost, napínavost, promyšlený příběh, to všechno od Aurise dostanete. Poslední část knihy je pak úplně wow a budete z toho mít pěkně zamotanou hlavu.

Dela111
15.07.2022 4 z 5

Auris má spletitou a bohatou zápletku typickou pro thrillery Sebastiana Fitzeka. Zároveň je fajn, že jeho kolega Vincent Kliesch má podobný styl psaní jako Sebastian. Ten mě navíc opět pobavil svým proslovem - když nemůže mít jako autor doslov, napsal aspoň vtipnou předmluvu.
Kniha mě téměř celou dobu maximálně bavila, navíc informace o forenzní fonetice byly zajímavé. Děj je svižný, napínavý, přitom se v něm nedá ztratit, tedy do chvíle než přijde rozuzlení. Tady dojde k několika zvratům a ty mi pokazily celkový dojem. Asi z důvodu, aby čtenáři na konci údivem spadla brada, to autor docela dost zamotal, nabídl několik rozuzlení a působí to překombinovaně a něco z toho až nesmyslně. Navíc si můžete tak trochu vybrat, jak to vlastně bylo...
Řekla bych, že tohle vůbec není závěr, autor si to jen rozehrál do dalšího dílu a na skutečné rozuzlení si budeme muset počkat, jistě se dozvíme spoustu dalších věcí. Navíc případ July a jejího bratra na konci začíná...

Četlo se to výborně, ale závěr mě spíše zklamal. Kdyby další díl vycházel hned nebo aspoň v nějakém rozumném časovém rozmezí, nevadilo by mi to, ale u těchto knih je to v nejlepším případě po roce, většinou tak po dvou a více. Do té doby už nebudu vědět téměř nic, podrobnosti thrillerů v hlavě neukládám. V sériích je lepší, když mají jednotlivé díly jasné rozuzlení a uzavřený příběh. Vědět, že tohle není ten případ, ani bych číst nezačala... :-( Z toho důvodu se nepoženu ani do druhého dílu, ten taky není poslední...
70%

něcosivymysli
30.06.2022 4 z 5

Pro všechny fanoušky pana Fitzeka, kteří se bojí knížku vyzkoušet-tohle určitě stojí za to! Auris je klasicky napínavá a plná zvratů a mám-li být upřímná, kdyby Vincentovo jméno nebylo na obálce, přiřadím ji jen Sebastianovi. Každopádně oba autoři odvedli skvělou práci, nikdy jsem nechápala, jak více autorů může pracovat na jednom příběhu :).

oblakaknih
17.06.2022 4 z 5

Možnost přečíst si Auris jsem okamžitě využila a jsem za to moc ráda.
Námět knihy je velmi originální, hlavního hrdinu zde máme forenzního fonetika, což jsem ještě v žádné jiné knize neviděla, originální je ale i jeho spojení s podcasterkou, což je v dnešní době velmi originální aspekt.
Líbilo se mi, že v knize není přespříliš postav, takže každá dostala potřebný prostor a nebyl v nich zmatek. Tou nejvýraznější je samozřejmě Jula, která celý případ vyšetřuje a snaží se mu přijít na kloub. Osobně preferuji v těchto rolích skutečné vyšetřovatele, nicméně zde mi to vůbec nevadilo.
Styl psaní mi ohromně sedl! Kniha se četla moc dobře a rychle. Musím ale přiznat, že místy na mě působila až moc jednoduše.
Ze začátku nebyla kniha vůbec předvídatelná a velmi mě zajímalo, jakým směrem se bude ubírat. Bohužel konec jsem již odhadla a dokonce i pachatele.
Celkově se mi ale kniha moc líbila a od obou autorů si ještě něco přečtu!

jaroiva
12.02.2022 5 z 5

Cesty knižní jsou nevyzpytatelné.
Ani ne před 14 dny jsem četla "nultý příběh" série V. Kutschera s Gereonem Rathem, knihu Moabit. Do té doby jsem o věznici Moabit neslyšela.
A včera mi náhodou "prišlo na um" sáhnout po nějakém Fitzkovi.
Normálně nečtu slovenské překlady. Ve slovenštině čtu nebo poslouchám jen slovenské autory a výjimečně něco, na co čekám, až vyjde, a do češtiny ještě nebylo přeloženo. Tohle není ani jeden případ, přesto mě to nějak neodolatelně táhlo k Aurisovi. Ani anotaci jsem nečetla, vrhla jsem se do knihy čistě pudově :).
A najednou... Moabit! Zírám.
A jde o opravdu napínavý thriller, bavil mě od začátku do konce, i když jsem nakonec zjistila, že to vůbec nepsal S. Fitzek, ačkoli je autorem námětu.
No, musím doporučit.

hanap
04.12.2021 5 z 5

Po hodně dlouhé době jsem četla knihu ve slovenštině, po pár stránkách jsem propadla napinavemu ději, že už jsem to ani nevnímala. Je to výborně napsaný triler, napínavý, plný zvratů rychle ubíhající.