Dutá jehla

Dutá jehla https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171459/duta-jehla-171459.jpg 4 66 13

Arsène Lupin série

< 3. díl >

Klasický detektivní román o slavném francouzském lupiči-gentlemanovi Arsenu Lupinovi. Šifrovaný dokument, který toho, kdo jej rozluští, přivede k pokladu francouzských králů, nemůže uniknout pozornosti nejslavnějšího lupiče všech dob Arsenu Lupinovi. Do jeho dobrodružství se ale zamíchá mladý student Isidore Beautrelet, který používá veškerý svůj důvtip a odvahu, a zdá se, že je Lupinovi důstojným soupeřem… ... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , XYZ (ČR)
Originální název:

The Hollow Needle , 1909


více info...

Přidat komentář

Čmeláček
18.06.2022 4 z 5

Jako oddechovka na služební cestu mi kniha docela sedla. Čtyři stars a padla :))).

Meda77
06.12.2021 3 z 5

Příjemné detektivní vyprávění z francouzské obdoby Sherlocka Holmese, v tomto případě pana Lupina. Trocha humoru, trocha napětí a hodně příjemného čtení. Lepší 3starsy.


SHi
23.06.2021 5 z 5

Působivý střet dvou sympatických, ač zcela odlišných postav. Zatímco Lupin se jako obvykle ke všemu staví s rozjařilostí a ironií a zdá se být vždy o krok napřed, mladičký Beautrelet se mu zarputile drží v patách (a čas od času ho dožene i předežene, jen aby se nakonec ukázalo, že tak Lupinovi vlastně hraje do noty) a svým důvtipem, tvrdohlavostí i jistou dávkou přehnané horlivosti a naivity tu trochu připomíná mladého Lupina tak, jak byl představen v Hraběnce Cagliostrové. Celkově se jedná o napínavou knížku plnou gradujících zvratů (a s velice zdařilým vyvrcholením k závěru knihy) zaobalenou klasickým Mauricovým humorem, ironií i jistým tragičnem.

m_martina
16.01.2021 4 z 5

Kniha se dá přečíst, není špatná, ale ani ne moc napínavá.

Nifredil
04.12.2018 4 z 5

Velmi příjemná detektivka staré školy. Žádné potoky krve, spíš dedukce, jasné charaktery a postupně objasňování činu. Vlastně je to takové příjemné nostalgické čtení s fajn atmosférou. Řekla bych, že těm, kdo mají rádi Sherlocka Holmese, se tohle bude líbit, ovšem s tím rozdílem, že se to odehrává místo Anglie ve Francii. A ten, kdo by náhodou četl Arsene Lupin kontra Herlock Sholmes, tak ten potká již známe postavy.

85098211
14.06.2017 4 z 5

Taková příjemná detektivka, příběh tak nějak lehce plyne. Napětí se snad ani nedostaví, ale i přesto je kniha zajímavá a čtivá.

DennisMoore
24.03.2016 4 z 5

Roztomilou naivitou vonící šestákový souboj dvou brilantních mozkoven, které nejdou pro dedukci daleko. Arsène Lupin je všude a ví vše, ovšem Isidor Beautrelet je mu rovnocenným soupeřem. Nejvíce oceňuji, jak sympatičtí oba jsou a že si čtenář mezi nimi nemusí vybírat. Lze totiž fandit oběma.

miloslav0399
28.02.2016 3 z 5

Kniha je dost propletená a na náhodné a těžko pochopitelné zvraty velmi bohatá. Na druhou stranu je třeba si udědomit, že je přes sto let stará a akční žánr byl tehdy úplně jinde. Chladné dedukce Holmese nebo Poirota se celkem nemají kam posouvat, ale akční krimi za tu dobu zaznamenalo dramatický vývoj. Takže já osobně oceňuji naivní honičku ve skále, torpédovou loď :-), Lupinův úkryt na prvním místě činu i dokonalou organizaci jeho bandy. Z dnešního pohledu je to ovšem všechno úsměvné až směšné. Navíc mi Lupin nebyl ani moc sympatický, lupič gentleman páchající únosy a vydírání, není můj idol.

CARODLENKA
15.02.2015 odpad!

Velice zapletená kniha a od poloviny strašně moc nudná...
První kniha po sto letech, kterou jsem nedočetla...
:-(

Alizon
25.09.2014 2 z 5

Prvni roman od tohoto autora, ktery jsem cetla. O postave Arsena Lupina jsem mela matne povedomi jako o "klasice" a tudiz jsem od toho cekala vic. I diky tomuto ocekavani nakonec po vahani mezi 2 a 3 hvezdami davam pouze dve. Osobne bych to oznacila jako "rodokaps" pro ty co se o prazdninach nudi, cist se to da, je to i celkem napinave i kdyz zapletka ohledne sifrovaneho dokumentu se dala vyuzit lepe - potencial to melo. Porad jsem cekala kdy prijde nejake "fantasticke tajemstvi" a ono nic.
Nektere knihy jsou nadcasove, tady u teto cas bohuzel zapracoval a mnohe pasaze na me pusobily vylozene smesne a konec az kycovite.
Az si budu priste chtit precist neco starsiho a lehciho, sahnu po jinych knihach (Arthur Conan Doyle, Agatha Christie).

BooksLucyKing
09.06.2013 5 z 5

Lupič a mladík, kteří se honí jako kočka a myš. Když už to vypadá, že je lupič dopaden a tajemství odhaleno, vše se obratí na ruby a pátrání pokračuje. První dvě kapitoly jsem moc nadšená nebyla, ale nakonec to nabralo na intenzitě, akčnosti, zajímavých myšlenkových pochodů a následných odhaleních a hltala jsem stránku za stránkou.

Malin
27.12.2012 5 z 5

Arsène Lupin je důkazem, že i literární hrdina může mít takové charisma, že je vám nakonec úplně jedno, o co doopravdy v knížce jde. (ale ne, že by děj byl nezajímavej, spíš naopak)

Selinute
05.11.2012 5 z 5

Příjemná detektivka, jedna z mých oblíbených. Malá knížečka na na sobotní nebo nedělní odpoledne.