Arsène Lupin kontra Herlock Sholmes (Blondýnka)

Arsène Lupin kontra Herlock Sholmes (Blondýnka) https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68775/arsene-lupin-kontra-herlock-sholmes-blondynka-68775.jpg 4 140 20

Arsène Lupin série

2. díl >

Z malé vilky profesora Gerboise v Paříži se jednoho dne ztratí starožitný stůl s losem, který potom náhodou vyhraje milion. Krátce nato zmizí za neuvěřitelných okolností na zámku hraběnky z Crozonu vzácný modrý diamant... Policie brzo zjistí, že v obou případech má prsty známá dvojice – pověstný lupič Arsène Lupin a jeho tajemná společnice Blondýnka. Inspektor Ganimard je pachatelům na stopě, ale pronásledovaný pár jim pokaždé unikne. Postižení proto žádájí o pomoc slavného detektiva Herlocka Sholmese. Podaří se mu odhalit pravdu, přijít na kloub Lupinovu tajemství a defenitivně zvítězit?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Arsène Lupin contre Herlock Sholmes - La Dame blonde , 1908


více info...

Přidat komentář

karnifex
11.04.2024 2 z 5

Tak žádný zázrak to není (knize navíc asi ani příliš neprospěl čas - věřím, že v době svého vzniku musela připadat tehdejším čtenářům určitě zábavnější, než nyní těm dnešním), ale výrazný průšvih taky ne. Ačkoliv mám velmi rád Sherlocka Holmese, nepovažuju ho za nedotknutelnou ikonu - ovšem Leblancova snaha svého anglického soupeře tak trochu zesměšnit vyznívá spíše trapně a ne příliš povedeně. Přes to bych se však snadno dokázal přenést, kdyby příběh nabídl něco zajímavého. Ale klíčové "záhady" pro mě představovaly největší nedostatek knihy - nejenže nebyly sami o sobě příliš nápadité ani atraktivní, ale jejich řešení bylo navíc naprosto banální a bez důvtipu.

Anna27
13.01.2024

Audiokniha super, bavilo mě to, vtipná jednohubka.


Mumrik
30.12.2023 1 z 5

K přečtení těchto dvou příběhů mě inspirovala úspěšná filmová adaptace o Arsénu Lupinovi.
Jelikož jsem však fanynkou Sherlocka Holmese, tato kniha mě velmi zklamala.
Doufala jsem v napínavý souboj dvou slavných osobností - detektiva a lupiče. Ale Herlock Sholmes v knihách je hloupý, narcistický, sobecký a citově labilní člověk, který neustále sahá po revolveru a chce někoho zabít. Dá se napálit nejen Lupinem, ale i jeho nohsledy. Neustále se také vysmívá svému příteli Wilsonovi (Watsonovi) a projevuje úplnou lhostejnost k jeho vážným zraněním.
Zdá se, jako by se autor chtěl použít slavu Sherlocka Holmese a zesměšnit ho. Jsem ráda, že autor byl nucen na nátlak Conana Doyla změnit jméno Sherlocka Holmese na Herloka Sholmese.
Děj je slabý, chaotický, místy předvídatelný. Občas se v něm objevují podivné logické nesrovnalosti. Maurice Leblanc zlomyslně zesměšňuje detektivy, aby zatraktivnil Lupina. Ani Lupin však není vykreslen v nejlepším světle a není představen jako čestný muž.
Knihu vůbec nedoporučuji fanouškům Sherlocka Holmese a detektivek. V opačném případě budete mít chuť plivnout na hrob Maurice Leblanca.

Lothar.777
09.10.2023 3 z 5

Trochu v jiném stylu než dnes. Pobavilo, ale stačilo :-)

rafan65
02.02.2023 4 z 5

Milý a příjemný příběh, tak trochu dnes již z jiné doby. Všemu vládne zdvořilost, vzájemný respekt, výzvy a brilantní úsudek. Výborné večerní čtení na dobrou noc.

Adapa
01.10.2022 2 z 5

Nudné a naivní. Nudilo mě to a těšil jsem se, až to dočtu. Krátké, nenáročné a plné gentlemanství a popisování soupeření mezi Herlockem Sholmesem a Arsene Lupinem. Jako rozhlasová hra to mohlo být zajímavé, jako román pro kluky už to bude v dnešní době nepoužitelné.

jprst
21.08.2022 3 z 5

Tuhle knihu vyhrabala před nedávnem vnučka z té části naší rodinné knihovny, které říkají "dědův čtenářský pravěk" a po přečtení ji docela pochválila. Když jsem ji jako kluk četl, tak se mi líbila, nyní jsem si ji po úctyhodné řádce let zopakoval, ale už to nebylo ono, prostě to asi chce mít na takovou knihu ten správný věk. Takže tři hvězdy spíše z nostalgie.

Romcajs
16.03.2022 3 z 5

Poznámka na konci knihy ,,Pro čtenáře od 10 let´´ přesně vystihuje. Styl knihy je dokonce psaný jako kdyby autor byl také ještě náctiletý a nadaný student. Rozhodně jsem u toho neusnul. Spíše takové úsměvné dílko.

Ladys
09.12.2021 4 z 5

Nádherně hravá jednohubka. Moje první kniha s A. Lupinem, co jsem četl.
Chtěl jsem dát tři a půl, jakože lepší průměr, ale po dočtení jsem se usmál, že to bylo milé počteníčko a půlhvězdu jsem přihodil.
Za tu atmosféru. Za tu pohodu. Getlemanství soupeřů.
Bez úchylných vrahů, bez krvavých, nechutných scén, bez už otravných, nalomených, zlomených či jinak duševně poškozených detektivů, co jich současná otravná, přecitlivělá a nechutně pocity a vztahy rozpatlávající doba v současnosti přináší.
Na pár hodin milého čtení mi připomnělo knihy E. Wallace a E. Fikera..
Takže v budoucnu si rozhodně přečtu něco dalšího od M. Leblanca a opráším wallacovky a fikerovky. A možná přihodím i nějakého Sherlocka.

Bája89
06.11.2021 4 z 5

Taková hravá poslechová jednohubka. Ivan Trojan jako Arsene Lupin a Viktor Preiss jako legendární Sherlock Holmes. Přiznám se, že během poslechu jsem byla velmi rozpolcená a nevěděla komu fandit víc. Dokonalá záležitost na deštivou neděli. Souboj největších mozků své doby vás zákonitě pobaví a lehce napne.

Vesmich
29.12.2020 4 z 5

Je to taková hravá knížka, jak se kluci mezi sebou přetahují, ale jeden druhému nechce nějak vážněji ublížit. Arséne si krade v Paříži a Sherlock si pátrá v Anglii a tady se jen tak lehce minou. Příjemná taškařice.

ijcro
01.09.2020 5 z 5

Výborné čtení plné úniků, tajných chodeb a průchodů, a skvělé hry dvou protagonistů, které zase takovým protivenstvím ani není; je to spíš kultivované škádlení starých známých v pokračujících dětinských hrách v kulisách Belle Époque. Doporučuji

inachisio
28.08.2020 4 z 5

Tak tahle vtipná, odpočinková a nikdy nenudící knížka mi dokonale padla do noty a přečetla jsem ji jedním dechem.

m_martina
05.06.2020 4 z 5

Kdysi dávno jsme synovi kupovali knihy z této edice v naději, že ho tak přivedeme k pravidelnému čtení. Nestalo se tak, velký čtenář se z něj nikdy nestal. Ale knihy jsme si nakonec přečetli všichni, tedy i dcera, já a občas také manžel. Tato byla spíš jenom lehce nadprůměrná, v edici KOD byly vydány i mnohem lepší knihy.

Pralinka1910
04.02.2020 5 z 5

Kniha byla cenou v šachovem turnaji. Vzhledem k obalu jsme k ni přistupovali s despektem, ale nakonec se z ni vyklubalo vyborne večerní čtení na dobrou noc.

MaxQ
07.10.2019 3 z 5

Taková spíš detektivka pro děti a mládež. Jako špatné to není, ale že by šlo o nějaký detektivní, či humoristický skvost, to teda spíš ne.

topi80
19.11.2018 3 z 5

Nevím, jak hodnotit. Pamatuji si, že jsem knihu četl s velkým zájmem, ale v hlavě mi toho z ní moc nezůstalo.

85098211
13.07.2018 4 z 5

Knihu jsem četla již před více než dvaceti lety a nyní jsem si ji zopakovala znovu. Doufala jsem, že se můj názor na ni změní, protože i tenkrát jsem měla pocit, jako by jí k dokonalosti něco málo chybělo - ale nestalo se. Příběh je docela dobrý, zápletka zajímavá, Arséne Lupin šarmantní a Herlock Sholmes lidsky sympatický - není tak dokonalý a neomylný jako v knihách Arthura Conana Doyla ;-). Za to všechno tedy dávám čtyři hvězdičky :-).

Eidalon
14.03.2015 3 z 5

Maurice Leblanc je duchovním otcem seriálu knih a příběhů o Arsěnu Lupinovi, ve kterém vytvořil zcela nový typ hrdiny: zdvořilého, vždy usměvavého lupiče-džentlmena, nepolapitelného chlapíka, který vždy působí policii, a jmenovitě inspektoru Ganimardovi, největší starosti.

Jeho jazyk a vypravěčský talent odráží dobu ve které knihy a příběhy vznikaly – počátek dvacátého století.

Příběh o záhadné blondýnce, o Arsěnu Lupinovi a protipólu v postavě Sherlocka Holmese se nese zcela v duchu Leblancových příběhů. Žádné násilí, zbraně či krutosti. Všemu vládne zdvořilost, vzájemný respekt, výzvy a brilantní úsudek podpořený rozsáhlými znalostmi věd přírodních a neochvějnou logikou.

To jsou „souboje“ Lupina a Holmese které nemají vítěze. Tu vyhrává Lupin, tu Holmes, aby pak Lupina chyceného a donuceného vydat modrý diamant předal francouzské policii, která Lupina nedopraví ani na policejní ředitelství. Lupin znovu uniká, Holmes odjíždí neporažen, ale cíl splněn nebyl.

Milý a příjemný příběh, tak trochu dnes již z jiné doby. Zde nevládnou neskutečné technologie, zde vládne mozek, logika, pozorovací talent a bystrý úsudek.

Příjemné čtení na chvilky volna, zklidnění a uvědomění si toho, jak se dříve lidé měli mnohem více v úctě a respektu.

Karča H
10.11.2014 odpad!

Precizní Anglický humor jsem téměř nikdy nevyměnila za jiný a tato kniha byla takový přešlap mimo jakýkoli čitelný žánr. Sherlocka považuji za precizní literární postavu a tudíž nevím proč by Francouz, bez špetky humoru měl tuto postavu pokřivovat svou vlastní fantazií.

Štítky knihy

Sherlock Holmes dobrodružství

Autorovy další knížky

Maurice Leblanc
francouzská, 1864 - 1941
1971  77%Arsène Lupin kontra Herlock Sholmes (Blondýnka)
1969  76%Dutá jehla
1908  93%Arsen Lupin, lupič gentleman (9 povídek)
2013  69%Osm úderů hodin
1993  71%Hraběnka Cagliostrová

Kniha Arsène Lupin kontra Herlock Sholmes (Blondýnka) je v

Právě čtených1x
Přečtených194x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce155x
Chystám se číst24x
Chci si koupit4x
dalších seznamech3x