Ostrov nesmrtelných

Ostrov nesmrtelných https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510730/bmid_ostrov-nesmrtelnych-KiN-510730.jpg 4 22 6

Arkádie (Ondřej Neff) série

< 6. díl >

NALÉZT DÁVNÝ ARTEFAKT ZNAMENÁ ZACHRÁNIT MĚSÍC… Koncem 20. století zbudovali Číňané na Měsíci závrtnou pevnost Ostrov nesmrtelných. Starožitníci Kuba Nedomý a jeho druh Dědek Čuchák s podporou wudanské bojovnice Su Wang-li po téhle záhadě marně pátrali, až vše upadlo do zapomnění. Při tom by i zůstalo, kdyby Bagdádský kalifát neumístil nad měsíční habitat Arkádii svůj Oblak a pomocí chapadel z ní nevysával čím dál větší kvanta energie. To, co nejdříve vypadá jako předmět zájmu milovníků historie, se náhle stává klíčem k dalšímu osudu měsíčních habitatů. Karty jsou rozdány tak, že Bagdádský kalifát vyhraje a Měsíc ovládne. V cestě jeho plánům už stojí jen tvrdohlavost Kuby Nedomého a neobyčejné vlastnosti kyborga Dědka Čucháka, napůl člověka a napůl robota s mozkem napojeným na lunární informační síť. Zvítězí zrada a prodejnost zbabělců, nebo důvtip podpořený mečem zkušené bojovnice? ____ Na to odpoví další samostatný román z cyklu Arkádie, který na předchozí čtyři romány (Měsíc mého života, Rock mého života, Hvězda mého života, Ultimus) a sbírku Hu! Povídky Dědka Čucháka navazuje jen postavami a prostředím.... celý text

Přidat komentář

Lament
28.02.2024

Styl Ondřeje Neffa není pro každého - je přímý, jednoduchý, výstižný až publicistický. Já si ho zamilovala už kdysi dávno a dobrodružství Kuby Nedomého a dědka Čucháka patří k tomu nejlepšímu, co tento dosti plodný spirovatel napsal. Pobaví a potěší mě vždy svou neotřesitelně vyrovnanou kvalitou, ale Ostrov nesmrtelných se přece jen zařadil do mé nejoblíbenější trojky, kam jinak spadá Měsíc mého života a Ro(c)k mého života. Může to být i tím, že je obsáhlejší a já si tak mohla déle užívat svých oblíbených postav a strohého, výstižného stylu.

Doug
11.12.2023 5 z 5

Sérii z Arkádie řadím k tomu nejlepšímu, co Ondřej Neff napsal, a Ostrov nesmrtelných nastavenou laťku s přehledem překonává: díky skvělým postavám a chemii mezi nimi i dějovým zvratům (snad jen konec byl tak trochu šitý horkou jehlou) jsem si čtení moc užil.


tlllk
18.11.2023 3 z 5

Som sám komu ten záver nedával veľký zmysel, prišiel mi akoby autor prešvihol termín odovzdania a narýchlo splácal tento skvost. A pritom začiatok a vlastne väčšina knihy bola celkom fajn, škoda.

soukroma
09.08.2023 3 z 5

Zajímavá zkušenost pro mne, kdo moderní sci-fi nečte (vyjma Algoru, který mi okamžitě přirostl k srdci), ale chtěla jsem autora zkusit. O Arkádii jsem nevěděla zhola nic, Penglai mi taky nic neříkalo, takže to byla pestrobarevná plejáda jmen, osob, robotů, konstrukcí, struktur, technologií, přibližovadel, vztahů a hlavně nových slov, z nichž "soudluh" byl naprosto odzbrojující (zejména když Splácení dluhu bylo ideologické téma dne). Ale i některá staronová sousloví zabodovala: "Za účelem transferu naplnění překročení plnění dodávek energie v rámci akce Proměna je přerušena dodávka vody..."...
Jako ochutnávka bohatě stačilo, čtivé ano, orientace celkem taky byla možná, ale není to pro mne ono.

Mrshodan
26.07.2023 5 z 5

Pan Neff opět výborný. Báječně čtivé. V dobré sci-fi je schovaná myšlenka. A tady ji autor rozvinul v celé kráse. Jak pravil klasik: Dějiny píší vítězové.

Steew
23.05.2023 5 z 5

Dědek Čuchák a Kuba Nedomý mi prostě přirostli k srdci. Další dobrodružství těchto dvou starožitníků. A mně se líbí, jak Neff postupně staví svět habitatu Arkádie a vlastně celého osídleného Měsíce. Má vlastní historii, různé postavy, mýty a legendy, konspirační teorie.

A mám takový pocit, že zde Neff naráží na dnešní svět plný šílených klimatických aktivistů a celé šílenství ohledně toho.

Zábavné odpočinkové sci-fi jak má být.