Arabský svět, jiná planeta?

Arabský svět, jiná planeta? https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314873/bmid_arabsky-svet-jina-planeta-asE-314873.jpg 4 106 28

Jak myslí, cítí a žijí Arabové? Jaké jsou vztahy mezi muži a ženami? Je každý Arab muslimem a každý muslim Arabem? Jak se chovají ke zvířatům? Je vůbec možné naučit se arabsky? Knihou Arabský svět - jiná planeta? přináší autorka realistický pohled na současný život v arabských zemích. Vybírá témata, která nás zajímají nejvíc. Přibližuje i taková, která jsou tabu nebo na která padá stín pověrčivosti. Mluví o arabské sexualitě, mužsko-ženském (ne)souladu, obřízce, kastování společnosti, o rozeznávání hranice života a smrti, kadidlu, drogách i alkoholu. A to vše na pozadí převládajícího náboženství - islámu. Tato témata vám předkládá z pohledu ženy arabistky, která dlouhodobě žila a pracovala v tomto regionu. Ženy, která většinou přicházela do kontaktu s muži… Pokusme se porozumět Arabům za pomoci člověka, který je doma v Evropě i na Blízkém východě.... celý text

Přidat komentář

Hradčiatko
včera 5 z 5

Doslova som ju prehltla (2x za sebou) spolu s pokračovaním, pretože sa priznám, že už po prvej návšteve Ománu si ma arabský svet získal... Nie som voči nemu nekritická, iste má i svoje proti, rovnako ako ten náš z ich pohľadu ;) Nasledujúce cesty do Ománu a ďalších krajín arabského sveta dávajú autorke len a len za pravdu v jej popisoch a názoroch, tým pádom môžem vrelo doporučiť. (A áno, arabsky som sa začala učiť, pomocou kamarátky z česko-libanonskej rodiny a je to NAOZAJ veľmi náročný, ale aj krásny a poetický jazyk... len ma trochu mrzí, že som stále vo fáze: ja niečo poviem... v pohode... oni rozumejú... lenže... aj oni niečo povedia... už to nie je v pohode, pretože ja nerozumiem :D :D)

Marek.Sc
20.04.2020 4 z 5

Po rozpačitom uvažovaní som sa rozhodol , že si túto knihu kúpim. Je napísaná ľahkým štýlom a objasní vám život v arabskom svete. Niekoľkoročné skúsenosti od študentských čias až po pôsobenie v diplomatický kruhoch výborne doktorka Emire zužitkovala pri písaní tejto knihy. Dotýka sa aj tabuizovaných tém rozdielov medzi európskou a arabskou mentalitou a rozdielmi medzi samotnými arabskými krajinami. Niekedy až úsmevné príbehy spojené s nepochopením až úplným odmietaním jednej kultúry druhou, len výborne podtrhujú dokumentárny štýl knihy. Určite ju odporúčam.


marhasx
05.01.2020 3 z 5

Opravdu trefně názvaná kniha, čtivě napsaná a zajímavá...

Petra186
02.04.2019 4 z 5

Zajímavě napsáno vše o arabských zemích, po přečtení mám pocit, že už tam vlastně ani nemusím :).

zapálenýčtenář
20.08.2018 4 z 5

Čtivá kniha,
zvládnuto přečíst za dva večery jak bylo předestřeno:).
Přehledné kapitoly a v nich i osobní zkušenosti z cest, z pracovních pobytů, z dovolené.. Obohacující.

Carra
05.08.2018 4 z 5

Název knihy doslova sedí, pro mě naprosto jiná planeta. Určitě stojí za přečtení, jelikož vám rozšíří obzor a ukáže vám, že ne každý Arab je fanatik, či terorista, většina žen o odhalování nestojí a hodně věcí jsou spíše zažité tradice, než víra.

frame
14.11.2017 3 z 5

Vítané čtení pro získání jiného úhlu pohledu na tuto oblast. Bylo by zajímavé seznámit se s názory přímé rodačky z této oblasti, a to jak formou komentáře k této knize, popřípadě v podobě obdobného literárního formátu.

d.p.
04.09.2017 5 z 5

Četl jsem aktualizované vydání z října 2016 a musím říct, že tato kniha rozhodně stojí za přečtení. Autorky milý a příjemný styl, skvělá znalost prostředí a velice rozumné názory mě přesvědčily k nákupu i navazující knihy Život po arabsku a obě jsou na dané téma v našich končinách prostě TOP. Skvělá čtivost, velká informační hodnota, inteligence autorky, to vše dohromady tvoří skvělou knihu, co stojí za to. Jelikož se v dnešní době na řadě vysokých škol učí předměty typu multikulturní výchova, sociologie etnických vztahů apod., tak za mě, společně s Koránem a Sunnou tyto dvě knihy určitě doporučuji pro vytvoření si svého názoru na arabský svět, protože se jedná o zdroje, které nejsou zohýbány ani pravicovými nenávistnými, ani levicovými (stejně pomýlenými) sluníčkovými extrémisty. 100%

jyrka13
20.08.2017 4 z 5

Místy to na mě byla až moc červená knihovna a celkově trochu roztržité/nesystematické, ale každopádně zajímavý a přínosný příspěvek od někoho, kdo se v dané oblasti pohybuje :)

ZDENEK 1000
27.04.2017 5 z 5

KNIHA Arabský svet - iná planéta? od: Emíre Khidayer je velice srozumitelně napsané dílo pojednávající o tom kdo jsou Arabové .Dalo by se říct že je to vlastně takový rychlý průvodce arabským světem.Kniha se čte velice dobře a jednotlivé pojmy v knize jsou velice dobře vysvětlené.Za mě pět hvězdiček

KejmlP
08.04.2017 3 z 5

Hezky napsaná kniha, ve které autorka seznamuje se svými osobními zkušenostmi z oblasti blízkého východu. Politice se věnuje jen minimálně, velmi poutavě ale líčí čtenářům arabskou společnost, mentalitu, místní zvyky a chování. Jedná se často o málo známé, leckdy překvapivé informace, které velmi zlidšťují náš pohled na mýty opředenou oblast arabského světa.

Danka1975
24.12.2016 4 z 5

Za mě poučná kniha, po které jsem zase chytřejší :-). . byly zde samozřejmě kapitoly, které byla pro po "čtivější", jiné mě méně "bavili" :-). . stejné to je i s tím, jak mě šokovaly. . název: arabský svět - jiná planeta, vystihuje pro mě vše dokonale a trefně. Je to pro mě jiný svět, jiná planeta. . postavení žen, problematika obřízky. . .prostě mazec :-((((. . doporučuji jako povinnou četbu nejmenované političce v německu :-)

čef
06.06.2016 5 z 5

Docela dost bylo pro mne informací nových a překvapivých, mnoho dalších alespoň zajímavě prezentovaných. Ověřil jsem si opětovně, že lidé jsou lidé a i ve středověké společnosti se jedni chovají jako hovada a druzí jako přátelské bytosti. Další knihy autorky si jistě přečtu, pokud na ně narazím.

Zdeňula
05.03.2016 4 z 5

Poučná kniha....hezky a rychle se čte.

Careza
03.01.2016 2 z 5

Docela zajímavé i když druhá polovina knihy je spíše turistický průvodce.

DCKH
05.12.2015

Také jsem od knihy čekal podstatně více ale co chtít od člověka-diplomatky.
Jinak v celku poučná kniha.
67%

radekk33
08.10.2015 3 z 5

Není to špatná kniha, nicméně jsem od ni čekal mnohem více. Některé kapitoly jsou spíše vyprávěním příhod autorky. Jedná se o takový rychlokurz arabské kultury.

Argony
13.08.2015 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, ale ten překlad nebo spíš neschopný korektor?!

Jarrimund
18.04.2014 4 z 5

Chyby, nepřesnosti a zjednodušení v úvodní kapitole mne málem odradily od dalšího čtení. Byla by to ale škoda, protože nezaujaté osobní zkušenosti autorky, řazené do poměrně konzistentních kapitol, byly dosti zajímavé.

Kate84
28.02.2014 4 z 5

Zajímavý pohled na arabský svět očima našince. Bez předsudků a navíc z pohledu evropské ženy, která už něco o Arabech ví.