Anežka se těší na miminko

Anežka se těší na miminko https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/138197/anezka-se-tesi-na-miminko-138197.jpg 4 9 6

Malé Anežce se brzy narodí bráška nebo sestřička. Ale kdy to brzy skončí? A jak se vlastně miminko dostalo mamince do bříška? Takové otázky se honí Anežce hlavou. Kdo jí odpoví? Bude to její nová panenka Janinka? Anebo jí některé otázky zodpovědí tatínek s maminkou? Příběh o Anežce, panence Janince a jednom dlouhém čekání na narození miminka vypráví, jak rodiče malou holčičku připravují na narození sourozence, jak toto období Anežka prožívá, co si představuje a jak se čekání odráží v jejích hrách, v životě v rodině a jak to všechno nakonec proběhlo. Knížka je určena dětem předškolního a mladšího školního věku. Autorka umí adresáty svého vyprávění zaujmout živým podáním. Zároveň může příběh pomoci i rodičům, kteří připravují své malé dítě na narození sourozence. ... celý text

Přidat komentář

Abulafia
10.12.2023 2 z 5

To tak svému dítěti vysvětlujete, že dělit barvy a hračky na "holčičí" a "klučičí" je blbost, ať si každý hraje s tím, co ho baví, a ono si pak z knihovny přivleče knížku, kde se dozví, že "modrá barva je pro kluky", kde si holčičky hrají s panenkama a kluci s míčem a autíčkem, tatínek si přeje, aby se mu narodil kluk a která je plná podobných stereotypů. Nejsem zas tak úroporná modernistka, abych vyžadovala, že děti musí mít v knížkách dvě maminky a gendrově neutrální jméno, ale co je moc, to je moc. Kdybych si měla tipnout datum vydání, byly by to 80. léta, a ne rok 2012.

Už úvodní scéna, kdy rodiče dají holčičce pod stormeček do kočárku balíčky, nechají ji, aby je rozbalila, a když se podivuje, co to v nich je a že to nesedí na panenku, tak jí sdělí, že balíčky vlastně nebyly pro ni, ale pro miminko, které se má narodit, je fakt strašná. Literární Anežka to nese se stoickým klidem, ale reálné Anežky by pravděpodobně propukly v pláč.

Pokud čekáte miminko a chcete na něj připravit staršího sourozence, doporučuji se podívat na knížním trhu po lepší knížce.

simca9342
15.06.2023 5 z 5

"Z pravěku "
Příprava na příchod dalšího člena rodiny je náročná jak pro dítě, které neví, co se děje, jak se vůbec "dostávají " do břicha děti tak rodiče , které někdy otázky jejich ratolestí dostávají do rozpaků.
Tahle kniha je kromě přípravy na dalšího potomka o malé Anežce čekající na sourozence a jejich zvídavých otázek .


efka.saf
12.09.2021 4 z 5

Zajímavá a pěkná knížka, která může být dobrým pomocníkem maminkám a tatínkům při vysvětlování zázraku příchodu miminka na svět menším dětem. Příběh je miloučký, postavy sympatické, situace vážné i úsměvné, ale vždy hezky zvládnuté. Doporučuji hlavně rodičům :-).

TerezaaBaarova
16.01.2021 5 z 5

Dobrý! Pro mou dceru, při čekání na brášku moc, hezký čtení!
Doporučuji všem maminám, které čekají v bříšku sourozence pro svého prvního potomka.

maminkoutek
13.03.2020

Knížka Anežka se těší na miminko přináší hezký příběh o tom, jak malé děti mohou prožívat čekání na sourozence. Je plná otázek,odpovědí a také humorných situací. Jednotlivé kapitoly nejsou příliš dlouhé (obvykle 7-8 stran), takže se dají číst i na pokračování. Součástí jsou i krásné ilustrace Venduly Hegerové.

hanicka258
01.07.2016 5 z 5

Velmi pěkně zpracované téma narození sourozence. Malá Anežka prožívá období těhotenství maminky velice netrpělivě a s mnohými nejasnostmi. Autorka dobře vypovídá, jak lze všechny tyto obtíže zvládnout. :-)