Anděl zkázy

Anděl zkázy https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377547/andel-zkazy-hFw-377547.jpg 4 97 25

Napínavý thriller o ženě, jejíž specializací i osudem byla pyrotechnika. Detektivka srovnatelná s nejlepšími díly Raymonda Chandlera. "Carol Starkeyová, hlavní postava tohoto ojedinělého a mrazivého thrilleru, je nejvýraznější ženskou hrdinkou od dob agentky Clarice Starlingové z proslulého Mlčení jehňátek," dala se o této knize slyšet americká kritika. Carol pracovala se svou elitní skupinou jako specialistka na výbušniny a nyní se snaží poskládat dohromady střepy svého někdejšího života. Tři roky uplynuly od chvíle, kdy při výbuchu přišel o život její partner a ona sama byla nenapravitelně zohavena. Teď nesnese pohled na vlastní tvář, a ode dne, kdy její přítel vyjel k oné nešťastné náloži, nenavázala ani vztah s žádným jiným mužem. Pak se ale vše dramaticky změní. Městem otřese řada bombových útoků a všude jako by se vznášel přízrak smrti. Carol nedokáže zůstat stranou a jako dřív se vrhá do boje. Netuší však, že brzy bude muset bojovat o vlastní život. Robert Crais vytvořil dílo plné živoucích postav, napětí a vypravěčského mistrovství. Anděl zkázy je kniha, která si zaslouží stát v jedné řadě s nejlepšími detektivními romány současnosti.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Demolition angel , 2000


více info...

Přidat komentář

bigben
23.07.2023 4 z 5

Kromě závěru jak s červené knihovny, dobrá detektivka se zajímavou zápletkou.

Schary
12.07.2022 4 z 5

Knížka docela dobrá, četla se pěkně. Hlavní postavou je žena, což u detektivních thrilerů nebývá obvyklé, je detktiv a je tak trošku závislá na alkoholu a lécích, což u detektivních thrileů bývá obvyklé:) Vyšetřuje výbuch, při kterém zemřel bývalý kolega pyrotechnik. Tempo příběhu je pomalé a zrychlí se až v závěru.


blackstorm666
14.10.2020 5 z 5

Dobře napsaný krimithriller.Není nouze o napětí,velice zajímavý děj a skvělý konec.Doporučuji všema deseti(žádný prst mi nechybí,s bombičkama si nehraju:-) )

mataj
02.09.2020 4 z 5

Velmi slušná detektivka, která se četla výborně. Děj měl spád, vyšetřování postupovalo po malých krůčcích až k zajímavému rozuzlení. A i když jsem si hlavní postavy moc neoblíbila, s knihou jsem byla velice spokojena.

david9690
19.06.2020 4 z 5

Postava Carol mi teda sympatická moc nebyla (a s tím pitím to autor fakt přepískl - takovýto opilec jakým byla Carol prezentována nemůže pracovat u policie natož pak vést vyšetřování), ani ostatní postavy si nějak moje sympatie také nezískaly. Ale co se týče děje a rozvíjení zápletky to bylo velmi zajímavé a čtivé. Nebyla to úplně wow kniha, ale za pokus to stálo. Přečteno v rámci výzvy kdy mi chyběla poslední kniha (cena EA Poa) a přestože žánr thriller není úplně můj oblíbený, tohle dílo mě celkem chytlo.

sasena
26.02.2020 5 z 5

Když je kniha napsaná takhle čtivě a navíc v překladu, jako je tento, nedá se hodnotit jinak než plným počtem hvězdiček.

Ester71
15.09.2019 5 z 5

Knížka mě bavila moc, konec byl hodně napínavý.

Eidalon
11.08.2019 4 z 5

Další velmi dobrá kniha renomovaného autora, i když se známými postavami autorových knih (Cole a Pike) se tentokrát nepotkáte. Hlavní hrdinkou příběhu je Carol Starkeyová, se kterou se ale pravidelní čtenáři Craisových knih také nepotkávají poprvé.

Carol si prošla svým peklem po prožitém traumatu na pyrotechnickém oddělení (smrt jejího přítele a sama přežila svou smrt jen náhodou) a podílí se na vyšetřování a smrti svého kolegy, který zahyne při likvidaci vyrobené domácí bomby.

Všechny stopy směřují k panu Rudému, který se proslavil, co by stavitel domácích bomb, jenž vyrábí a odpaluje dle svých zvrácených hodnot a pro své potěšení. Postupně se však směr vyšetřování stáčí jiným směrem a vše nakonec vede k překvapivému rozuzlení. Případ je vyřešen a Carol se podaří se vyrovnat i se svým traumatem a na cestě k vyrovnání potkává přítele pro další život, i když ztráty jsou velmi vysoké.

S Carol jsem se setkal již několikrát, bohužel mne chybí časová osa a tento příběh zatím nedovedu zařadit k těm ostatním. Kniha určitě zaujme, ale přesto jí něco málo chybí z jiných Craisových románů.

Za mne slabší 4 hvězdy.

trudoš
27.03.2019 5 z 5

Elvis Cole a Joe Pike si tentokrát vzali volno, přesto Robert Crais ani na okamžik nezklamal. Ubylo sice na humoru a příběh je vyprávěn v er-formě, nic mu to však neubírá na čtivosti, o adrenalinu nemluvě. Ostatně povolání Carol Starkeyové k tomu vysloveně svádí, protože jako pyrotechnička neustále žije na ostřích čepelí. A od dob Posledního detektiva, ve kterém s Elvisem chvilku spolupracovala, se vůbec nezměnila. Vlastně obráceně, protože chronologicky se Anděl zkázy odehrává před ním. Je to ženská s pořádně drsnou kůží a v kombinaci se slušňáckým kolegou, jemuž se přezdívá Coura, to vytváří neodolatelnou směs napětí i zábavy. Zápletka se přitom drží sympaticky při zemi, v podstatě se nevytáhnou paty z města, a když ano, jde jen o návštěvu věznice. A tak to mám rád, celek pak působí uvěřitelněji. Jedinou vadou na kráse pro mě byla nucená milenecká vsuvka, která mi k charakteru postav moc neladila. Ale beru to jako úlitbu čtenářskému zájmu, jenž podobné věci v žánru dodnes vyžaduje.

alekis
21.10.2018 5 z 5

Když se v detektivce pokoutně a potichu začne rozvíjet slibná romance, tak je tu skoro 100% naděje, že to všechno dobře dopadne... :-). A taky že jo. Přežili, a nakonec, přes jizvy na tělech i na duších, skončili v posteli a věřím, že se milovali, až dokud jim srdce bila... A moje duše romantičky se tím pádem potěšila :-).
Ale když to shrnu: jako velice zřídkavá čtenářka žánru thriller jsem toto přečetla skoro na jeden zátah (jak kdesi v jednom hodnocení píše kolegyně - čtenářka, domácí práce a povinnosti šly víceméně bokem) - a bylo to každopádně zajímavé čtení. Upřímně musím konstatovat, že se mi srdce napětím netetelilo, přesto dávám za 5 a doporučuju, navíc proto, že jako úplný laik jsem se ledacos dozvěděla a poučila. Snad jediný dosti strašný a beznadějný okamžik pro mě byl, když na začátku příběhu pyrotechnik rentgenem zkoumá zdánlivě celkem jednoduchou bombu a uvědomí si, že klubko drátu má zamaskovat jediný nenápadný drátek na odpálení dálkovým ovládáním. V té chvíli ji padouch (a ne že je tam jenom jeden) odpálí! No, vidím, že musím zjistit, co zajímavého ještě tento autor napsal... :-).

encyklopedie
05.10.2018 5 z 5

Crais je jasná špica.....líbí se mi všechny jeho knihy...ale tak nějak srdcovka je pořád Anděl zkázy, možná protože to byla jeho první u mne čtená a Starkeyová mi přirostla k srdci přesně jako Starlingová ......... bezkonkurenčních 100%

Lmslaver
05.10.2018 5 z 5

Carol Starkeyová je zajímavá postava, policistka, která si nese těžké životní břemeno. Jednoho démona ovšem zahání démonem druhým – alkoholem, a i když jsme tu měli spoustu detektivů alkoholiků, Starkeyová tomu dává trochu jiný rozměr a v průběhu příběhu jsem si tuhle divnou ženskou oblíbil. Prostředí pyrotechniků a bombových maniaků je hodně zajímavá kulisa a bavila mě. Čtivost má Anděl zkázy vysokou, jak jsem u Craise zvyklý, detektivní zápletka má spád a ve finále slušně graduje napětí. 90%

hana4834
18.07.2018 5 z 5

Naprosto skvělá detektivka, nemohla jsem se od ni odtrhnout. Doporučuji

MarieH
17.10.2017 4 z 5

Čtivé, prostředí internetu a všechny zrůdy co se pohybují v tzv. temných koutech internetu jsou zajímavé. Knížka se mi líbila, ale hlavní hrdinka s placatkou ginu a zásobou sprostých slov to dost zkazila, asi je to móda, tento typ vbyšetřovatele se teď vyskytuje v každé druhé krimi i když tady se dá duševní stav hlavní postavy pochopit.

Schamila
29.09.2017 4 z 5

Moc dobré - moc napínavé, zase z jiného prostředí. Hodně podezřelých a neskutečný vrah. A ten konec, jsem si myslela, že to ani nedočtu, jak rychle to tikalo....Tak to má být - tuhle knížku mohu jen doporučit.

MonicaMonique
07.08.2017 4 z 5

Kniha byla velmi dobře napsaná a chytla mě hned od první strany. Jedinou malou výtku mám vůči hlavní postavě. Ze začátku mi její povaha dost vadila, ale nakonec jsem si zvykla. Určitě se vrhnu na další knihy autora a budu doufat, že se budou číst minimálně stejně dobře.

Selinute
27.03.2017 5 z 5

Další vynikající detektivka, která se mně dostala do rukou díky doporučujícím komentářům zdejších uživatelů. Objevila jsem tak pro mě nového a hodně zajímavého autora, kterému se podařilo okamžitě upoutat mou pozornost a odstavit mě na krátký čas od povinných domácích prací. Věřím, že příběh sympatické bývalé pyrotechničky Carol a agenta Jacka Pella, který je plný toho správného napětí, vás zaujme, pobaví a vtáhne do děje stejně jako mě...

Boby17
27.09.2016 5 z 5

Dobrá detektivka se sympatickou hrdinkou.

petunkav
24.02.2016 5 z 5

Jako všechny detektivky od tohoto autora - moc pěkná. Napínavá, zajímavě propletená - skvělá.

lifeoptimist
21.01.2016 5 z 5

detektivka jak má být i když ne mě trochu víc sprostých slov, ale tak asi to patřilo k věci, super čtení, kdybych nechodila do práce, věřím že ji dám na jeden zátah :-)

Autorovy další knížky

Robert Crais
americká, 1953
2014  88%Podezřelý
2004  85%Rukojmí
2002  89%Anděl zkázy
2011  84%Hlídka
2008  83%Ochránce

Kniha Anděl zkázy je v

Přečtených133x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených10x
Knihotéce94x
Chystám se číst34x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x