Anděl temnoty

Anděl temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407868/bmid_andel-temnoty-Hy0-407868.jpg 4 147 31

Dr. Laszlo Kreizler série

< 2. díl

Píše se rok 1897 a z New Yorku se za rok stane druhé největší město světa. Dolní Manhattan má nejrizikovější chudinskou populaci. O tom dobře ví Laszlo Kreizler, jeden z prvních lékařů na světě, který se věnuje soudní psychiatrii, a hrdina románu, jehož si autor přenesl ze svého velmi úspěšného historického thrilleru Psychiatr. V napínavém příběhu se opět setkáváme s ním i jeho spolupracovníky a jejich napínavé pátrání se rozvine, když kdosi unese dceru španělského diplomata. Stopy míří k jisté zdravotní sestře a z ní se vyklube členka jednoho z místních gangů, podezřelá z vraždy vlastních dětí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The angel of darkness , 1998


více info...

Přidat komentář

irskádívka
21.02.2024 3 z 5

Předchozí díl "Psychiatr" je skvělý a hrozně mě nadchl, tato kniha pak pro mě byla zklamáním.
Nevadí mi popisy, pokud patří na místo a vysvětlují děj nebo jsou prostě zajímavé, tady jsem byla znuděná. Což je škoda. Nicméně, tento díl se námětem a zpracováním nepotkal s mou čtenářskou chutí. Takové nemastné, neslané.

twiggynka
05.05.2023 3 z 5

Na tuhle knihu jsem se velice těšila, protože Psychiatr patří mezi mé oblíbené knihy. Bohužel i přes to, že byl příběh skvěle promyšlený, tak díky stylu jakým byl napsaný a spoustě zbytečné omáčky okolo, mě nedokázal vtáhnout do děje, tak jako u předchozí knihy. Velká škoda.


Shardlake
15.04.2023 4 z 5

Čtenář se opět setká s postavou Dr. Kreizlera a jeho pomocníky. Opět mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, ale pak chytl děj spád a byla jsem zvědavá, jak vše dopadne. Autor chtěl v tomto příběhu ukázat, že i na konci 19. století existovaly ženy, které se neštítily páchat hanebné zločiny.

Hkk935
22.01.2023 5 z 5

Čekala jsem podobný styl jako u Psychiatra, ale v druhém díle byl ten spád do děje rychlejší. Úžasná kniha, mistrně napsaná, četla se sama.

Skřítek77
23.08.2022 3 z 5

Druhý díl navazující na předchozí román Psychiatr, který určitě nedoporučuji číst bez znalosti první části. Podobně jako Psychiatr je i Anděl smrti hodně rozsáhlý a napěchovaný spoustou faktických informací - popis prostředí, života v různých čtvrtích New Yorku, podsvětí a fungování gangů, ale i historie kriminalistiky a počátky dnes běžně používaných metod (např. balistika). Samotný případ je opět stejně jako v předchozím románu koncipován jako postupné odhalování minulosti a psychologických motivů vraha a nejde o nějaké překvapivé odhalení nebo nečekaný zvrat, spíše o skládání střípků skládačky, které v tomto případě mají pomoci vraha usvědčit u soudu.
Tato kniha mě ale trochu zklamala, celý případ mi přišel až moc přitažený za vlasy a tak úplně jsem to autorovi nevěřila. Navíc mi vadilo, že jednou z postav je 14měsíční dítě, které je ale většinu knihy popisováno jako malé pasivní miminko, což je prostě nesmysl.

knihomoli
09.06.2022 4 z 5

Příliš mnoho postav, příliš mnoho písmen, stavba klasického románu, příjemně strávený čas.

Kee
25.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Potěšila mě změna vypravěče - Stevie je skvělou volbou, protože čtenáři zprostředkuje charaktery postav z odlišného úhlu pohledu. Jedná se o chytrý tah; ačkoliv je Stevie na svůj věk velmi vyspělý (zejména kvůli životu na ulici), stále je v určitém ohledu dítětem, což činí náhled na vražedkyni z různých důvodů mnohem zajímavější, než kdyby průběh vyšetřování vyprávěl dospělý muž.

Opět se mi dostalo kvalitního příběhu, komplexně napsaných postav a pečlivě vybudovaných historických reálií. Kniha je rozsáhlá a v určitých pasážích jí pod tíhou popisů dochází dech, ale v celkovém hodnocení stále patří k žánrové špičce.

Taktéž cením konstrukci charakteru Libby Hatchové, která je důvtipnou smíchaninou známých vražedkyň, skrývajících se v dějinách i v současnosti (a zajímavou zápletkou, která se v detektivkách zas tak často nevyskytuje). Přestože je v knize popsáno zejména dobové smýšlení, myslím, že určitá dichotomie bude v uvažování o ženách, jež vraždí vlastní děti, přítomná vždycky - zdá se, že pro většinu lidských myslí je tato představa až příliš znepokojivá a neuchopitelná.

martina.culik
18.03.2022 5 z 5

Kniha obsahuje stejně zajímavý a napínavý příběh jako první díl. Je až k neuvěření, jak prohnaná může být žena, když zabrnká na správnou strunu.
Potkáme se se všemi hrdiny z knihy Psychiatr - určitě doporučuji přečíst si nejprve první díl, jelikož potom se čtenář snadněji zorientuje v postavách a pochopí narážky týkající se předchozího případu.

jjanca
03.10.2021 5 z 5

Predtým, než som sa do knižky pustila, som sa bála, či ma bude kvôli rozsahu a popisom baviť. Moje obavy sa ukázali byť zbytočné a od príbehu som za nevedela odtrhnúť. Áno, je dlhá. Áno, obsahuje veľa popisov. Ale ani raz som sa pri čítaní nenudila. Autor dokázal všetko tak živo popísať, že som sa skutočne cítila akokeby som bola aj ja v New Yorku a pustila sa do pátrania spolu s hlavnými postavami, ktoré boli všetky do jednej sympatické. A navyše si človek uvedomí, ako sme sa ako spoločnosť za vyše 120 rokov posunuli, aké ťažké muselo byť v minulosti sa domôcť spravodlivosti. Doktor Kreizler a spol., tešilo ma!

Nina291
30.09.2021 4 z 5

Jsem zvyklá na autorův styl psaní a proto vím, že když přeskočím pár stránek, tak se nic neděje. Samotný příběh je skvělý a ta atmosféra.... jako bych tam byla.

soukroma
04.04.2021 3 z 5

Děsivě pomalé a zdlouhavé, zbytečně zamotané (nikoli však v souvislosti s jednoduchou zápletkou), s přílišným místopisem N.Y. (pro neználky jako já už přes čáru, navíc nepříliš se slučující s vypravěčem a jeho zkušenostmi/vzděláním, tedy předkládané znalosti třeba ohledně budovaného muzea apod.) a tolika se prolínajícími odkazy na předchozí knihu (tak zmatečné, že ani ve třetině jsem tomu předchozímu případu nepřišla na kloub - a vzhledem k celkové nespokojenosti s tímhle druhým dílem se o předchozí knihu nebudu pokoušet; obě knihy dohromady mají přes 1100 stran, jenže pokud by je autor spojil, z druhé rázem ubude dobrá třetina až polovina všech zpětných odkazů, vyvětlivek a opakujících se náznaků a výsledek by byl sice ohromně dlouhé, ale aspoň "čisté" čtení).
Od poloviny byla kniha přeci jen akčnější, v poslední třetině pak následovala najzajímavější část - soudní proces. Mezitím se ale zase upozadil klíčový aktuální případ únosu dítěte. A na konci autor neušetřil skoro nikoho a zkoumání důvodů pro konání vražedkyně ani po dlouhatánském a podrobném zkoumání nebylo završeno úspěchem.

astroweb
22.03.2021 5 z 5

První část se mi hodně líbila - Psychiatr, i když si děj už moc nevybavuji, ale za to Anděl temnoty je parádní Román se vším všudy, škoda, že hodnocení nabízí pouze pět hvězdiček.

Heli0202
24.07.2020 5 z 5

Po přečtení Psychiatra jsem se marně snažila sehnat tuto knihu, všude byla vyprodaná. Když už se opět objevila na pultech knihkupectví, tak jsem ji přečetla jedním dechem. Je pravda, že než se Stevie dostal přímo k vyšetřování trvalo poněkud déle, tak to stálo za to :) Způsob jak je kniha napsaná a jaké detaily se vykreslují dají čtenáři vážně pocit, že je na onom místě a je součástí celého vyšetřování. Velice se mi i líbilo, používání začínající kriminální práce a psychologie dohromady, což vykreslí naprosto úžasný obraz. Rozhodně doporučuji :)

Zrzavá_Tereza
19.04.2020 5 z 5

Je to román? Je to detektivka? Je to thriller? Je to sonda do historie kriminalistiky? Je to všechno.
Rok 1897, New York, špína, chudoba, děti živící se prostitucí a jedno unesené dítě, které odstartuje neuvěřitelný příběh. Mám pro tuhle dobu slabost a je opravdu málo dobrých knížek zachycujících ji. A tuhle spolu s Psychiatrem můžu jen doporučit!

klaraskolkova
06.04.2020 5 z 5

Zajímavá kniha. Prvních několik stránek mě moc nebavilo, ale poté, co Stevie začal vyprávět příběh vyšetřování únosu, kniha začíná být velmi čtivá. Kniha detailně vyobrazuje prostředí New Yorku na konci 19. století a jeho různé společenské vrstvy. Samotný příběh je poutavý, zvraty poměrně nečekané a místy není nouze o akci. Za mě 5*.

Xelia
13.03.2020 5 z 5

Po Psychiatrovi další skvělá kniha.

Ella_85
10.03.2020 3 z 5

Ja nevim jestli ctu stejnou knihu jako predchozi recenzenti, ale me to tak hrozne moc nebavi. Vypravec porad preskakuje z minulosti do soucasnosti, ale takovym stylem, ze nevim jestli pribeh pokracuje dal a jakoby v soucasnoti nebo je to jeste nejaka “historka” jsem z toho docela frustrovana. Libi se mi totiz tema pribehu, unos ditete z diplomaticke rodiny, ale to jak je psany me vylozene rusi. A nemuzu se dostat do tempa, ktere bych chtela. Takze odkladam rozectenou a nekdy jindy to zkusim znovu.

MarsyPint
05.02.2020 5 z 5

Kniha se mi líbila jak stylem, kterým je napsána, tak hlavně zvoleným dějem příběhu.Pěkně spojená zajímavá kriminální zápletka s celkem podrobným, ale ne nudným vysvětlením jednotlivých kroků dopátrání se "padoucha" :-) ( nechci prozrazovat, o co konkrétně jde ).

konicekbily
12.01.2020 5 z 5

Očekával jsem detektivku, mylně, je to historický román s kriminální zápletkou. A velice dobrý. Autor nás seznámil s prostředím v Americe na přelomu století kolem roku 1900. A to komplexně: jak vypadal život ve velkém městě, kdy naplno nebyla využívána elektřina, nebyla automobilová doprava, vyšetřování policie bylo bez nám známých metod, objasnil nám soudní praxi té doby v USA. Navnadil mne na předchozí knihu: Psychiatr.

Zorka
25.12.2019 3 z 5

Knihu jsem proložila několika dalšími. Téma bylo sice zajímavé, ale pro mě příliš rozvlekle popisované. Očekávala jsem více.

Štítky knihy

Španělsko únosy dětí zločinecké bandy

Autorovy další knížky

Caleb Carr
americká, 1955
1999  83%Psychiatr
2001  87%Anděl temnoty
2013  58%Legenda o Brokenu
2002  85%Dějiny terorismu

Kniha Anděl temnoty je v

Právě čtených3x
Přečtených181x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených21x
Knihotéce184x
Chystám se číst184x
Chci si koupit23x
dalších seznamech3x