Almanach : 50 let Plánivské jeskyňářské skupiny

Almanach : 50 let Plánivské jeskyňářské skupiny https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518861/bmid_almanach-50-let-planivske-jeskynars-EdJ-518861.JPG 3 1 1

Historie Plánivské jeskyňářské skupiny, která se zabývá systematickým výzkumem oblasti ponorů a podzemního toku říčky Bílé vody v Moravském krasu.

Přidat komentář

David81
02.07.2023 3 z 5

Plánivská skupina patří mezi nejvýznamnější základní organizace České speleologické společnosti. Během své historie se její členové zasloužili o ty největší objevy v Moravském krasu - jeskyně Amatérská, 13C, Piková dáma, Plánivy a mnoho dalších, nejen v České republice, ale i v zahraničí. Čtyři členové bohužel zaplatili svým životem za touhu posunout hranice lidského poznání. Díky tragédii v Amatérské jeskyni bylo skupině dokonce znemožněno na dlouhých 23 let pokračovat v jejím průzkumu.
Almanach popisuje na 30 stránkách s řadou fotografií ve zkratce ty nejdůležitější události Plániváků. Bohužel na tak bohatou historii je to žalostně málo. Součástí je jmenný seznam všech členů za 50 let existence a mapa Moravského krasu i Evropy s vyznačenými místy, kde skupina působila.