Alchymista

Alchymista https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 17 3

Hra se původně jmenovala Martin a Michael, podle bratří Koryčanů, do jejichž života zasáhne vědec hvězdář Alessandro del Morone. Alessandro del Morone přináší do Čech inspirativní a strhující příklad jižního životního slohu, proměňuje vlastně všecko, na co sáhne a všecky s nimiž se setká: Martin se pod jeho vlivem nechává proměnit ve zosobnění žádosti po penězích a po zlatě, Michael v žádostivost po poznání, Anna v nešťastnou hříšnici. Alessandro nepůsobí svým temperamentem na psychicky neutišený stav Martina, Michaela a Anny Koryčanových, ale má nemalý vliv i na další postavy, dceru manželů Koryčanových, Evu, i na bratra Anny, mladého Bubna. Eva, v níž Alessandro probudí velkou lásku, má nakonec odvahu odejít se svou láskou do Itálie; v Bubnovi je probuzeno nadšení pro vědu a dílo, a při svém odpojení od mistra míří výš než jeho vzor sám. Proti Alessandrovi stojí také další osoba, kněz Třešť, který je ideologickou oporou hraběcí rodiny. Tito dva spolu vedou zápas, v němž Třešť neustále obviňuje a dokonce i obžalovává Alessandra z rozvratu v rodině, na který ale nemá důkazy.... celý text

Přidat komentář

elcapitano
20.01.2024

Slyšeno jako dramatizace na CRO (nahrávka snad ze 60. let), takže nehodnotím knihu, jen si to sem píšu jako do čtenářského (posluchačského) deníku. Strašně se mi líbily vášnivé dialogy o lásce. Jazyk, přednes. Vlastně zajímavý a nejednoznačný příběh. To se dnes již nevidí.

MadlenkaM
16.01.2024 5 z 5

Skvěle napsaný příběh, autor vystihnul tehdejší dobu pomocí dialogů mezi jednotlivými postavami. Líbil se mi i přesah do dnešní doby.


R47
13.06.2023 5 z 5

Přístupnější než jiné Vančurovy texty, a přitom stylově (jazykově) podobné. Překvapilo mě Alchymistovo obrácení, ale i závěrečné narovnání. Svěží dílo o tom, že musíte lacině podvádět, aby se dostalo pozornosti tomu, co za to opravdu stojí.