Advokát a jeho pán

Advokát a jeho pán https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193612/advokat-a-jeho-pan-193612.jpg 3 27 6

Kdo dnes u nás vládne? Velcí zločinci, nebo naopak jejich právníci? Co se stane, když se slavný advokát a mocný mafián rozhádají? Když se pustí do války? Kdo je silnější? Zvítězí mafiánská brutalita a síla, nebo právnický intelekt a lest? Co je ale nejhorší – ani jeden z nich si v téhle bezohledné válce neuvědomí, jak moc jsou si podobní… Z dramatického thrilleru Josefa Klímy je cítit, že autor si nemusel moc vymýšlet. Jak sám říká: „Je to možná nejzákladnější otázka téhle doby a téhle společnosti.“... celý text

Přidat komentář

Lily101
07.01.2024 3 z 5

Kniha nebyla špatná a byla jsem překvapena, jak se poměrně hodně liší od audioknihy (kterou jsem poslouchala v minulosti a dovedla mě k přečtení knihy jakožto předlohy).

Podle mě knize chyběla větší rešeršemin. co do rozdílu mezi právníkem a advokátem, protože mezi oběma pojmy není rovnítko. Právník je každý, kdo vystuduje dnes obor “Právo a právní věda. Advokát je právník, který má za sebou koncipientskou praxi a úspěšně
složené advokátní zkoušky, jejichž obtížnost se s roky stupňuje.

Současně mě trochu děsí vykreslení advokátů v tak negativním duchu, jako je tomu v knize.

ViolettaCh.
16.07.2020 3 z 5

Kniha je taková ryze klímovská, tématem i zpracováním se k panu Klímovi hodí, nepřekvapí. To vše umocňovala skutečnost, že jsem ji poslouchala jako audioknihu v podání samotného autora. Byla to spíš taková oddychovka než nějaký strhující thriller. Poslechnout se to ale nechalo.


tygřímáma
13.06.2020 4 z 5

Zajímavý pohled do zákulisí české justice i podsvětí. Knížka mě dost bavila.

trudoš
24.03.2017 3 z 5

Líbil se mi námět a špatné není ani zpracování, jen je mi autorova vize podsvětí cizí - víc totiž připomíná vesnickou diskotéku, než semeniště zločinu. Ono to od reality asi moc daleko nemá, ale od reality, se kterou nic společného nemám a proto je pro mě těžké posoudit, nakolik je výsledek autentický a nakolik divadelní.
Ale jak je příběh krátký, tak není prostor na nějakou nudu, a nebýt filozoficko-společenských disputací mezi otcem a dcerou, byla by spokojenost stran spádu maximální. Josef Klíma se evidentně s vědomím jednoduché zápletky nepouští do hlubokých vod mnohovrstevnatého románu a co chce odehrát, odehraje rychle a přímočaře. Po řemeslné stránce má navíc velmi slušný životopis, což se odráží ve vyhýbání se kostrbatosti a nepřirozenosti v dialozích. Přesto se nějak nedokáže zbavit syndromu české veselohry, kdy hrdinové občas mluví jak ve špatném filmu. V důsledku ovšem povedené dílko s trochu očekávaným vyústěním a rozporuplným hrdinou, ale v rámci žánru stále lepší standard.

čef
18.07.2014 5 z 5

Jednoduchý příběh o poměrech u nás, kde mafiánské kruhy řídí vše od podnikání až po státní správu. Literárně přehledně a čtivě napsáno bez zbytečných kudrlinek. Autor má jistě bohaté znalosti o tom, jak to u nás chodí a na knížce je to znát.

Eidalon
08.04.2014 4 z 5

Pana Klímu známe především jako novináře, TV reportéra a autora celé řady knih s tématy od detektivních námětů přes dobrodružné novely až po umělecké reportáže z nejrůznějších atraktivních prostředí.

Advokát a jeho Pán (2013) je jeho další knihou, která těží z oblasti, jenž autor velmi dobře zná a má zmapovánu celou řadou životních příběhů při své bývalé i současné investigativní novinářské práci, či před TV kamerou v roli reportéra odhalující spoustu nesrovnalostí, kauz a podivností na české politicko-průmyslově-společenské scéně.

Kniha se se svým námětem řadí k těm, které popisují možná nejzákladnější otázku téhle doby a této společnosti – kdo dnes u nás vládne?

Jsou to politici ve vládních funkcích, policie či armáda, právníci a jejich týmy, či novodobá oligarchie, která se rekrutuje již z uvedených skupin, ale taky z lidí, kteří dovedli bohatnout v době, kdy „národ zvonil klíčemi“ a užíval si „novodobé“ svobody projevu, cestování či nakupování.

Odpovědí budiž - je to mix všech uvedených, okořeněných kmotrovskou mafií a organizovaným zločinem, kdy mnohdy nejedna osoba-celebrita či politik jedno a táž je.

Ve své knize ale Klíma staví do protikladu dvě roviny (a klade si otázku, je zde mezi nimi nějaký rozdíl?) na jedné straně – peníze a zase peníze (myslím tím ty velké peníze, ne ty, které umíte vydělat prací, protože prací se tak velké peníze prostě vydělat nedají), za které si lze koupit vše (a "podnikatele", kteří je získali vždy na hraně zákona a nebo spíše za ní) versus právní stát a řád se všemi svými výkonnými orgány a zákony, které jsou ale propleteny předivem vzájemných vztahů, korupce, úsluh či pák, které vedou k prosazení „spravedlnosti“ ve prospěch vlivných a mocných.

Peníze, které dovedou otevřít všechny dveře, zavřít všechna ústa a kde peníze nestačí, nastupuje násilí a nebo snad právo, jenž se "ohýbá“, jak je třeba a šikovný advokát, který umí proplout mezi paragrafy, tu zatlačit, tu pohrozit, tu podplatit protislužbou a to vše pod rouškou zákonů a paragrafů. Je mezi dvěma hlavními hrdiny vůbec nějaký rozdíl?

Miliardář Vaněk, jedna z postav Klímovy knihy, má jasno. Mám peníze a tudíž jsem Váš (Tvůj) pán, já platím a ty se snaž v můj prospěch, pravdu a spravedlnost ale nehledej. Vaněk bohatne na nerozhodnosti druhých a nedokonalé jurisdikci a proto je se zákony neustále na štíru.

Pan JUDr. Vilém Krása je sice právník, který se drží litery zákona, ale již dávno odešel ze státních služeb do soukromého sektoru a jako advokát a tudíž „ochránce“ všech, kteří jsou ve sporu se státem (všichni ti lumpové, darebáci, defraudanti, tuneláři, politici, právníci či jen ti, kteří mají na jeho služby dostatek kapitálu) se drží jen jediné zásady.

Bezbožná doba má i bezbožné kněze a neb tady jsme u soudu – tady nesdílí pravda a spravedlnost, tady sdílí právo – jak pravdivé a přitom děsivé poznání dnešní reality.

Právo, které nehájí pravdu, ale hledá vše proto, jak se i ze zjevných a realizovaných provinění vyvléknout pomocí nedokonalosti práva, ať je ta nedokonalost způsobena skutečností, že prostě nelze zakotvit všechny nuance lidského počínání do práva a nebo je ta nedokonalost cílená.

Skutečnost prokázání jednoznačného důkazu provinění se těm opravdovým ohýbačům práva daří lehce obejít a když se i podaří nakonec dokázat a usvědčit, pak přijde amnestie a ti bezbožní jsou opět volní (a spolu s nimi další tisíce malých ryb, které skončí znovu v sítích policie a kteří mají zakrýt skutečný důvod, proč byla amnestie uskutečněna) - nakonec za ty peníze ta trocha kritiky stojí . . .

Sto sedmdesát stran formátu A5 s řídkým řádkováním Vám moc času nezabere, téma Vás ani nejspíše nepřekvapí, spíše utvrdí v tom, že je to nejspíše všechno pravda . . . stačí jen vzpomenout kauz, které teď kvasí médii.

Za téma nijak nové a čtivost na průměru dávám dílku tři hvězdy, společenská angažovanost a aktuálnost je však třaskavá a opravdu aktuální, zde přihazuji na 4 hvězdy, i když všechny z Vás, kteří denně sledují a čtou zpravodajské servery Vás závěry z knihy plynoucí zas až tak moc nepřekvapí . . .

Kniha Advokát a jeho pán je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce4x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x