Adléta Arpádovna - Mezi láskou a spravedlností

Adléta Arpádovna - Mezi láskou a spravedlností https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525517/bmid_adleta-arpadovna-mezi-laskou-a-spra-65a4dc29d0aa1.jpg 5 5 4

Mladá Adléta Arpádovna je provdána za knížete Soběslava. V Čechách tou dobou kníže soupeří o trůn se svým bratrem, Adléta je proto odvezena do bezpečí na uherský dvůr svého bratrance krále Štěpána. Když je na králově dvoře zavražděna mladá žena, pouští se spolu se Štěpánem do vyšetřování. Jakmile se to Soběslav dozví, chce Adlétu odvézt pryč. Ta je však vrahovi na stopě a nechce volit mezi láskou a spravedlností.... celý text

Přidat komentář

orinka3
24.03.2024 5 z 5

Pokud to budu brát jako milou historickou červenou knihovnu, určitě si Adléta zaslouží plný počet hvězdiček. Hodně lásky, hodně zloby, docela málo válčení + fajn postavy. I trošku krimi tu je. Malá knížka, tak akorát do kabelky pro zkrácení dlouhé chvíle při čekání kdekoliv.

alnahu
28.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Krásný historický příběh o mě málo známé Adlétě Arpadovně, dceři nitranského knížete.Již jako sedmiletá se stala svědkem přepadení její rodiny,která musela opustit svůj domov Stoličný Bělehrad.Její otec a malý bratříček byli oslepeni, smutné na tom bylo ,že bratrem Kolmanem.Adléta dospěla v mladou dívku a tak ji matka našla ženicha ,českého knížete Soběslava-i když byl mnohem starší než ona.V boji o moc a trůn mezi sebou soupeřili bratři Vladislav a Soběslav a tak byla Adléta odvezena do bezpečí na Uherský dvůr svého bratrance Štěpána.Ale i zde se dějí podivné věci a Adléta Štěpánovi pomáhá věci přijít na kloub-skoro na úkor svého manželství.Ale i přes všechny útrapy bylo její manželství se Soběslavem jedno z nejharmoničtějších.


Megynka
18.02.2024 4 z 5

Adléta měla velice smutné dětství, ve kterém byl její otec i malý bratříček oslepen strýčkem Kolomamen, který chtěl trůn sám pro sebe. Adléta dospěla a vzala si za muže Soběslava, který ji ale pro její bezpečnost musel odvézt na uherský dvůr ke Štěpánovi - synovi Kolomana. Adléta se tak bude muset nejen vypořádat se svým vnitřním bojem, ale také vyřešit vraždu, která se tam stala.
.
Moje první setkání s autorkou a bylo to velice příjemné. Je to jednohubka, která má pouze 188 stran a díky krátkým kapitolám se i velice dobře čte. Kniha neměla hluchá místa a detektivní zápletka se tam skvěle hodila, byla to špička na historickém dortu.
.
Trochu se mi pletla jména, jelikož byla hodně podobná - Adléta/Adéla, Štépán/Soběslav apod, ale možná to jen bylo menším soustředěním.

Le Chat
08.02.2024 5 z 5

Historické romány Oldřišky Ciprové mám opravdu ráda, považuji je za příjemné oddechové čtení. Adlétu Arpádovnu bych sice mezi autorčiny úplně nejlepší knihy nezařadila, ale za detektivní zápletku a příjemně strávený čas ve vlaku nakonec přidávám pátou hvězdičku. Jsem zvědavá, s čím autorka přijde příště. ;-)