A co básník

A co básník https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56257/bmid_a-co-basnik-64b2c406a1ecc.jpg 4 27 8

Antologie české poesie 20. století. Uspořádali Karel Šiktanc, Jiří Šotola, Jiří Brabec. 1. vydání. Identifikační číslo tohoto vydání knihy je 23-140-63 .

Přidat komentář

intelektuálka
10.10.2023 5 z 5

A co básník ?

Básník přece zpívá .... ve všech dobách a za každé situace .....

Obsáhlá sbírka - i se všemi mými oblíbenci ....

Ale já si vybrala Karla Čapka - a jeho zamyšlení ....

XX. Století

Až my budem v tmavém hrobě spáti
a až zkvakne naše století
přijď se na nás světe podívati
abys moh se za nás styděti.

Na hrob dej nám nápis, který krátce
naši XX. éru ocení:
Doba vědy, techniky a práce
pokroku a hlavně vraždění.

Byl to věk, jenž držel na rekordy
dbaje vždy o větší rozměry
Velký věk chce mít též velké mordy,
hrdiny a velké gangstery.

Až my v tmavém hrobě dojdem klidu
dějinám odkážem ledacos.
Mnohý rekord, vynález a bídu.
Diktátory. Války. Badajoz.

Pane Čapek - vy jste vizionář ....

Filomena1961
29.06.2023 5 z 5

Sbírka básní ke které jsem se dostala v knihobudce a začetla jsem se, takže se mnou putovala domů. Jedná se o výběr literárních děl různých autorů - antalogie 20. století. A tak místo toho, abych knihu posunula dál, našla si u mě nový domov a já se k ní vracím jen tak, náhodně otevřu knihu a čtu si něco, co mě osloví. V závěru je nejen doslov, ale i stručné informace o autorech. Zvláštností knihy je barevné rozlišení stran. Ovšem nejdůležitější je pro mne to, že mě navedla k některým autorům a poezii, se kterou jsem se zatím v životě minula, proto hodnotím plným počtem.


Naďa2411
04.06.2023 2 z 5

Velmi smutné básně, které jsem dosud nikdy nečetla.

Kabuky
16.05.2023 5 z 5

Vynikající antologie.

RADOST
21.08.2021 5 z 5

Moje oblíbená kniha veršů. Provázela mé mládí, často jsem si v ní čítala. Často pohladila mou romantickou duši a podtrhla mou náladu. V mládí jsem poezii milovala. Proč jsem se nechala ubít všedností života a odsunula ji na slepou kolej?

SuperSojka
06.12.2020 4 z 5

Kniha z knihovny rodičů, která mi kdysi otevřela cestu k některým autorům. Líbilo se mi uspořádání podle témat, propagandistickou část jsem samozřejmě četla s úsměvem, kapitola mnichovské zrady mě naopak velmi zasáhla. Když ji čtu po letech, rezonují ve mně zase jiná témata, ale stále ji mám ráda.

denib
16.01.2017 3 z 5

Hodnotit antologii je vždycky těžké. Něco je dobré, něco špatné, něco smutné, něco veselé, něco lidské, něco propagandistické ...

Lenka4
24.07.2014 5 z 5

Obsažná, rozmanitá a přesto kompaktní sbírka veršů řady známých i méně známých autorů, ve které si každý najde verše "pro sebe". "Pro mne" jsou určitě Kaprál, který probodl Archimeda od Miroslava Holuba /Smělým zásahem zabil kruh, tečnu a průsečík v nekonečnu. Pod trestem rozčtvrcení zakázal čísla od tří výše. V Syrakusách teď velí škole filosofů, druhé tisíciletí sedí na halapartně a píše: ráz dva ráz dva ráz dva ráz dva/ a Radosti života Františka Gellnera /Konečně je to možná věc, že ještě něčím budu. Do Afriky se vypravím dobývat zlatou rudu. A nebude-li ze mne nic, co tulák bez profese budu se s šelmami o závod prohánět po pralese. Za ženu vezmu si gorilu. Myslím, že shodneme se. Má srdce divoké jako já a též je bez konfese/. Knize dodávají na zvláštnosti vevázané přílohy na barevně tónovaných listech.