Sníh

Sníh https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85566/snih-85566.jpg 4 143 13

87. revír série

< 36. díl >

Detektivové z 87. revíru – a s nimi i čtenáři – vědí, že křivka zločinnosti v Isole jako by se řídila teploměrem: čím je rtuť výš, tím přibývá násilností. Tohle pravidlo však jako kdyby teď přestalo platit. Je ledový únor, město bičuje krutá sněhová bouře – a jeho ulicemi prochází vrah, likvidující své oběti bez ohledu na mrazivé počasí. Mrazivý je i jeho výběr: kdyby nezemřely výstřelem z téže zbraně, nikdo by nevěřil, že může jít o čin jednoho pachatele. Co spojuje drogového dealera, bohatého klenotníka a tanečnici v úspěšném muzikálu, které jednoho po druhém odváží ze zledovatělých ulic sanitka přímo do márnice? Dlouho se zdá, že jediným pojítkem mezi nimi bude jen onen led, který zbarvili svou krví. Led, z něhož jako by vyrůstala vrahova chladnokrevnost. Jako led však vypadají i diamanty, které se vysypaly z klenotníkovy kapsy na chodník. Jako led studené vztahy panují v showbyznysu, který živil Sally Andersonovou. A Paco Lopez prodával v neméně nehostinném prostředí kokain, koks… sníh. A hlavně – kolem každé z obětí vířily vedle ledových vloček i velké peníze. Tohle jsou jen základní asociace, které napadnou Carellovy hochy na samém počátku vyšetřování. Než dospějí k závěru, musí pospojovat zdánlivě nesouvisející nitky zvláštního případu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Ice , 1983


více info...

Přidat komentář

heavy66
01.05.2023 5 z 5

Z vedra minulého dílu rovnou do třeskutých únorových mrazů. Detektivové řeší několik vražd, které spolu zdánlivě nesouvisí. Do toho jedna z nejpodivnějších dvojic, které autor stvořil, mnich bratr Anthony a milovnice opery Tlustá dáma Emma si vezmou do hlavy, že budou prodávat sníh, ať to stojí, co to stojí. Kling se nachází v duševním útlumu po rozvodu s Augustou, a dokonce přemýšlí o.........radši nezmiňovat!
Sám bych si nevsadil, jak to dopadne, zvlášť když pachatele soudí Ctihodný Wilbur Harris Procházka!

Disease
02.01.2023 4 z 5

Fajn díl, kde se toho hodně stane na pozadí. Případ je také zajímavý.


mi-380
18.11.2022 5 z 5

Isola/New York, leden 1983, autor si dal od 87. revíru rok a půl pauzu a po ní vydal už podruhé román s dvojnásobným počtem stran než obvykle. Tentokrát se strefil přesně do bílého. Hustě sněží v obou významech slova a klopotné pátrání čtveřice Carella, Meyer, Kling a Brown mi připadá jako dokonalá ukázka týmové policejní práce. K tomu skvělé postřehy z periférie velkoměsta, empatické sledování dalších osudů nešťastného Klinga, a konečně zase jednou dávám 100 % (zatím 132 hodnocení s průměrem 87 %).

Během celého rozhovoru se obracela výhradně na Klinga, přestože většinu otázek jí kladl Brown. Brown byl na to zvyklý, někdy se dokonce i černí obraceli raději k bílému policistovi, jako by on sám byl neviditelný.

iceVS
22.07.2021 5 z 5

Můžu zodpovědně prohlásit, že 87. revír je moje nejoblíbenější literární místo. Je mi tam nááááramně dobře, byť se tam střílí a podřezává ostošest.
Tenhle díl byl fakt luxusní, lehce mě dojalo, že se Teddy opět setkala s Charlie Chenem (...všichni mi říkají Charlie Chan, velký detektiv Charlie Chan, ale já Chen, Chen... Vy znáte Charlie Chan, detektiv?...)
A Bert Kling se znova zamiloval :-)
Jeden z velmi podařených dílů.

intelektuálka
04.11.2020 5 z 5

Tak jako se ráda vracím k Harrymu Hole, stejné sympatie má i Steve Carella a 87. revír ....

Také už se známe nějaký ten pátek a napínavé, občas vtipné a někdy i soukromé vyprávění mě zaujme ....

Zde je to o sněhu v zimních ulicích- ale i sněhu jiném, nebezpečnějším ....
A úvaha o tom, zda i dobrý skutek vás může přivést na cestu k zločinu ....

A to vše jemně protkáno soukromými vztahy - jak Steva s Teddy, tak i Berta Klinga, který se vyrovnává s rozvodem ....

A další spousta známých i neznámých postaviček, které dotvářejí pozadí zločinu ....

U tohoto autora ve mně vždy zůstane dobrý pocit z poctivě odvedené práce ....

Ajrad1981
24.08.2019 5 z 5

87. revír je prostě sázka na jistotu.

Malarkey
21.03.2019 4 z 5

Nejsem žádná policejní vyšetřovací jednotka, ale musím říct, že při čtení této knihy jsem měl pocit, jak kdyby Ed McBain přesně věděl a znal celý proces vyšetřování případu vraždy od začátku do konce. Ed McBain je prostě bourák. Američan původem z Itálie, který si vytvořil svůj svět podobný New Yorku a do vzorových špinavých osmdesátých let zakomponoval policejní partičku z 87. revíru, Vyšetřovatelé jsou super, nejzajímavější je asi detektiv Carella. Průběh je zajímavý, stejně tak vsuvky z osobního života vyšetřovatelů. Popis je možná trošku až moc popisný, ale jakmile se rozjede telefonát, dialog nebo si vyšetřovatelé předvolají podezřelé z vraždy k výslechu, tak má knížka neskutečný drive, který ne a ne ustat.

dlabikk
27.07.2018 2 z 5

Knihu jsem si vybrala do čtenářské výzvy a nijak zvlášť mne nezaujala.

bertrand
05.02.2018 5 z 5

Ano, luxusní, bezchybná detektivka o mravenčí policejní práci plná uvěřitelně vykreslených postav a jemného humoru. Nyní také moje oblíbená kniha.

moničina
18.04.2017 5 z 5

Skvelé, bez chyby. A tá zimná atmosféra veľkomesta vo mne vzbudila predstavivosť.

versusKnihy
04.12.2016 4 z 5

Salvatore Lombino, který měl pravděpodobně velký problém se svým jménem, tvořil své knihy pod pseudonymy Evan Hunter a Ed McBain. Jako první seznámení s ním jsem si zvolil detektivku Sníh.

Když je zavražděn obyčejný dealer drog nikoho to příliš nepřekvapí, ale když je stejnou zbraní zastřelena i úspěšná divadelní tanečnice, policie začíná hledat souvislosti. Steve Carella a jeho parťáci z 87. revíru tuší, že pojítko bude kokain. Když je totožnou zbraní zastřelen i překupník s diamanty, vyšetřování se komplikuje.

Příběh se odehrává ve fiktivním americkém městě Isola, které má připomínat New York. Každý zde ví, že když nastane zima, začínají krušné časy i pro místní policejní stanici. My sledujeme příběhy detektivů z 87. revíru.

Ani nevím, kolik dílů je před a po této knize, a je mi to upřímně jedno. Nenastala chvíle, kdybych nějakou situaci nechápal, nebo se v ději ztrácel v důsledku složité psychologie postav, která mohla být nastíněna v předchozích dílech.

Detektivní linka není moc komplikovaná, ale i přesto je zajímavé sledovat jak detektivové postupují případem. Podezřelých není moc, a my můžeme hádat, kdo je tím koho policie hádá. Ve většině případů se asi trefíte, ale to příběhu neubírá na zajímavosti.

Jak se snažím vymyslet, co bych ke knize ještě dodal, zjišťuji, že to není tak jednoduché. Knížka je lehce nadprůměrná detektivka napsaná zajímavých stylem, ale nic jí neodlišuje od záplavy jiných detektivních knih.

Přesně nerozumím pojmu „knihy na dovolenou“, ale kdybych měl Sníh někam zařadit, bylo by to asi do této kategorie. Jedná se o nekomplikované čtení, u kterého nebudete muset moc přemýšlet. Tak kdybyste náhodou za rok nevěděli co si vzít k moři, mám pro vás tip.

Ed McBain – Sníh 80%

Rup
01.12.2015 4 z 5

Autor je znám svou hlubokou znalostí lidí, vztahů, prostředí. Zde se mi jevili figury poněkud vágní, bod dolů. Ale jinak svěží počteníčko. Doporučuji.

JuliaX
23.06.2012 5 z 5

Jedna z nejlepších knih serie S.Carrelly