2x komisař Maigret

2x komisař Maigret https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98425/2x-komisar-maigret-98425.jpg 4 20 4

Dva detektivní příběhy, v nichž oblíbený komisař Maigret odhaluje pachatele tří vražd. První příběh je typickým románem o vyšetřování vraždy staré ženy a její vnučky a krádeže většího množství peněz. Přestože vše ukazuje na viníky z nejbližšího okolí obětí, nedá se komisař zmást. Druhý příběh je zajímavý tím, že vraždu lékařovy ženy vyšetřuje komisařův zástupce, protože Maigret je na dovolené. Případu se účastní pouze sledováním tisku, občasnou poznámkou ke svému podřízenému nebo vhodně zvoleným dotazem. V pozadí zločinu je tentokrát žárlivost.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Maigret aux assises (1960), Maigret s'amuse (1957) , 1960


více info...

Přidat komentář

iceVS
19.08.2019 5 z 5

Rozporuplné pocity... První příběh je takový naprosto typický Maigret, kterého mám ráda. Druhý je naprosto perfektní příběh, řekla bych přímo jeden z těch nejhezčích, u kterých se usmíváte blahem. Ten mě fakt moc bavil.
Nebavila mě ovšem ani obálka knihy - nejméně 7 různých fontů, 5 řvavých barev - a ani již zmíněný překlad. Netuším, proč se překladatelské duo nedrželo zavedeného úzu a namísto Zlatnického nábřeží používali tvar nábřeží Zlatníků. Chápu, že je přípustné obojí, ale mě to hrozně rozčilovalo. Zrovna jako tu a tam nesmyslné použití neurčitých zájmen, zcela v rozporu s kontextem. Seberte lidem, co mají rádi a jsou nevrlí :-) No a použít font, který nemá francouzské e (to s obrácenou čárkou) a ono na vás pak vyskočí vždy jako čertík z krabičky, to taky nebylo ono. Že by i v literatuře platilo "divoká devadesátá"...?
I přesto platí, že příběh Maigret se baví je naprosto špičkový a fanoušky ubručeného komisaře musí potěšit.

kratochwilova
01.03.2015

Jsem fanynka Simenona, ale tohle nebylo nic moc.Myslím, že svůj díl viny na tom měl poněkud kostrbatý překlad.


mgeisselreiter
12.05.2013 4 z 5

Obě novely se odehrávají v Paříži, Maigret se jich účastní, ale obě jsou pojaty trochu netradičně. V první už nemá komisař případ v rukou, je jen svědkem u porotního soudu, přesto se mu ho daří jistým způsobem ovlivnit. Ve druhém příběhu je Maigret na dovolené a případ sleduje jen z novin jako každý běžný člověk. Tento příběh se trochu vleče, ale i tak je zajímavý. Celkem 75%, 12.5.2013.

jprst
30.03.2012 4 z 5

Kniha obsahuje dva příběhy : Maigret se baví a Maigret u porotního soudu. A jako vždy Simenonovy příběhy s komisařem Maigretem nemají chybu.