10. 10. 1871 - Fundamentální články: Pokus o rakousko-české vyrovnání

10. 10. 1871 - Fundamentální články: Pokus o rakousko-české vyrovnání https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469954/bmid_10-10-1871-fundamentalni-clanky-pok-dm2-469954.jpg 4 4 2

Rakousko-uherské vyrovnání z roku 1867 je všeobecně známým historickým faktem. Mnohem méně už v historické paměti rezonuje skutečnost, že o pouhé čtyři roky později se připravovalo rakousko-české vyrovnání. Nemělo sice jít o zavedení trialismu, nýbrž jen o státoprávní změnu v rámci Předlitavska, nicméně představovalo vytouženou obnovu autonomního českého státu. Podkladem pro rakousko-české vyrovnání měly být především fundamentální články koncipované zvláštním výborem českého zemského sněmu a plénem tohoto sněmu schválené. Nad politickou akcí držel ochrannou ruku sám císař František Josef I., který se domníval, že po vyrovnání s Uhry bude třeba udělat nějaké ústupky také Čechům. Vyrovnání měla provést vláda ministerského předsedy Karla Hohenwarta, který však stejně jako císař nečekal, že politický odpor proti "fundamentálkám" bude v obou polovinách říše tak silný. Vyrovnání se tedy nakonec neuskutečnilo, panovník tváří v tvář problémům couvl a Hohenwartova vláda padla. Autor se nezabývá pouze vyrovnávací akcí samotnou, ale považuje za účelné vylíčit i postupnou demontáž českého stát, k níž po bitvě na Bílé hoře v průběhu mnoha desetiletí docházelo. Zdůrazňuje, že navzdory neúspěchu fundamentálních článků následně již v české politické veřejnosti trvale zakotvilo přesvědčení, že Češi mají na svůj /zatím jen autonomní) stát nezpochybnitelné právo.... celý text

Přidat komentář

SV321
29.12.2021 3 z 5

Kniha v rámci možností celkem dobře připomíná toto už pozapomenuté téma, které hýbalo českou společností v druhé polovině 19. století a mělo značný vliv na konečný odklon české společnosti od Rakouska.

Co mě ale nemile překvapilo, jsou různé chyby v knize, např.: na s. 16 "Leopold I. patřil mezi ty Habsburky, kteří se nedali korunovat na českého krále" - Leopold I. přece byl korunován 14. září 1656. Nebo na s. 33 "Josef II. nepokládal za nutné korunovační akt absolvovat a stejně odmítaví byli i předchůdci Marie Terezie" - kteří předchůdci Marie Terezie kromě Josefa I. nebyli korunování?

rosalee3974
22.04.2021 5 z 5

Velice dobře napsaná monografie zabývající se nejen fundamentálními články, ale především také předcházejícím historickým vývojem nejen nejbližších let, ale také vzdálenější minulosti. Doporučuji především těm, kteří se o české státoprávní otázce chtějí dozvědět něco víc a hledají kratší, ale kvalitní pojetí.