Praha temná a tajemná

Praha temná a tajemná https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357891/bmid_praha-temna-a-tajemna-neturisticky--Ulf-357891.jpg 4 27 9

Odvrácená strana metropole skrývá mnohé, co v jejím současném lesku turistům z celého světa uniká. Přitom i temné barvy jsou součástí jejího obrazu. Některé z nich si Praha dodnes hýčká coby součást genia loci, jako pochmurnost legend, pověstí a šerých zákoutí, inspirujících celou řadu literárních děl, jinými už se tak ráda nechlubí. Například dávné návštěvníky města často zklamalo jako místo k žití zcela nevhodné. Matka měst měla své podsvětí, své vrahy, zloděje, nevěstky, ale i muže zákona, dopouštěla se bezpráví a pogromů, byla lhostejná vůči utrpení svých židovských obyvatel, součástí její tajemné atmosféry byla i tajná společenství zednářů. Zažila morové a jiné rány, bojovala s ohněm i povodněmi. Průvodce po stinných koutech pražské historie vychází v nekonvenční grafické úpravě Nikoly Klímové a s originálními ilustracemi Jindřicha Janíčka.... celý text

Přidat komentář

kristleko
03.05.2020 4 z 5

„To nebyla Praha rozkvetlých parků, rozjásaných pivnic či zamilovaných dvojic na Petříně, to bylo úplně jiné město.“ Není to úplně kompaktní kniha, spíše soubor osmi populárně historických textů o „odvrácené tváři hlavy království“. Byť jsou některé výčty suchopárné a ne každá kapitola zaujme každého, kniha připomíná důležité historické události a vypráví desítky příběhů a střípků z dějin Prahy (stylem trochu připomíná Toulky českou minulostí) a i díky krásnému výtvarnému zpracování určitě stojí za přečtení. Připojím několik postřehů, které mě zaujaly. Povedená je první kapitola o „svědectvích užaslých návštěvníků“ mezi nimiž byly i známé osobnosti, Albert Einstein třeba při svém pobytu v Praze (1911) bydlel na průmyslovém Smíchově a město mu zrovna neučarovalo, Albert Camus pak popisoval návštěvu staroměstské restaurace v roce 1936 takto: „Jídlo je tady, a tak jím: směs krupice a masa v odporném a neuvěřitelném množství kmínu.“ Praha byla místem několika defenestrací a jejich pokračování v moderní době, politických atentátů – ministerský předseda Kramář atak v lednu 1919 zázrakem přežil, ministr financí Rašín o čtyři roky později už tolik štěstí neměl… Nepřekvapí, že některé pražské pověsti a legendy mají s historií skutečného pramálo, například housle přibyly do pověsti o Daliborovi až v 18. století, příběh katovské rodiny Mydlářů je jedna velká literární fabulace a legenda o golemovi vznikla až dvě století po smrti rabiho Löwa v roce 1609. Kapitola o prostituci je zábavná, část o pražském ghettu zase poučná – přestože Pražané připravili „svým“ židům různé úklady od pogromů (památně krvavý byl o Velikonocích roku 1389) až po vyhnání (za císaře Ferdinanda I. v roce 1543), asanace na přelomu 19. a 20. století nebyla důsledkem antisemitismu, vždyť v té době už v někdejším ghettu žilo sotva 20 procent židů, jinak to byla čtvrť pobudů, hampejzů a kriminálních živlů. (8/10)

MarcelPaška
10.07.2018 4 z 5

Vcelku zajímavá kniha, ale koupil jsem si ji hlavně kvůli grafické podobě a ilustracím. Krása!


Daydreamer
21.06.2018 3 z 5

Publikace sice pěkně zpracovaná, ale obsahem mne nijak zvlášť nezaujala. Není třeba se nijak zvlášť rozepisovat, protože bych jen podobnými slovy vyjádřil to, co tak velmi trefně popsal uživatel mart.in, nebo, co ve své recenzi napsal J. Konáš. Celkově tedy průměrná publikace, kterou mezi svými knihami určitě mohu postrádat.

Péťa1950
09.06.2018 5 z 5

Zajímavá kniha, jedná se o literaturu faktu. Mrazilo mě z kapitoly o politických procesech z padesátých let minulého století. Částečně jsme se něco dověděli v sedmdesátých letech, ale pak došlo opět k překrucování. Děsí mě i zacházení s těly popravených. A bohužel, jsou mezi námi lidé, kteří buď nevěří, nebo procesy schvalují.
Celkově je kniha velice zajímavá, četla jsem ji po malých částech, abych řadu faktů vstřebala. Kdo čekal román, tak je nejspíš zklamaný.

pfa
30.04.2018 5 z 5

V několika případech jsem se setkal s výtkou, že čtenář od této publikace čekal něco jiného, než dostal, nebo že dostal něco jiného než čekal, případně, že název se minul s obsahem. Tak nevím, kdo se kde minul, nebo co kdo kde čekal a nedostálo se mu toho, nebo kdo si jak špatně přečetl nebo dobře nepřečetl popis, obsah, nebo třeba ukázku, ale já jsem čekal to, co jsem dostal a dostal tak dostatečný, pro mě "doplňující" a hlavně působivý pojem o staré magické a tajemné krásné Praze, ovšem i té poněkud zlé, kriminální a nepříliš lichotivé, jak jsem ostatně také očekával (pravda, nechtělo se mi až tolik domyslet, že někdy byla naše Praha skutečně ukrutná). A vida, dostal jsem k tomu i nádherné tajemné ilustrace, které celý dobrý dojem z této publikace dovršují.

[9/10] Literatura faktu; Historie, Pragensie

Crimble
02.04.2018 4 z 5

Upřímně, čekal jsem trochu něco jiného, ale nakonec dobrý. Prakticky faktografická kniha, některé kapitoly subjektivně trochu nudné. Oceňuji originální úhel pohledu. Hvězdičku přidává excelentní výtvarné zpracování a ilustrace. Těch mělo být víc!

mart.in
04.02.2018 3 z 5

Krásně zpracovaná kniha, která mě ale obsahem spíše zklamala. Dle názvu a anotace jsem čekal něco jiného, než místy až nezáživné vyjmenovávání roků a událostí připomínající nudné učebnice dějepisu. Doufal jsem, že mě kniha přiměje některá místa navštívit a třeba si o jejich pohnuté minulosti zjišťovat více - nic takového se ale nestalo. O pojetí knihy jsem měl jinou představu, většina kapitol tak pro mě byla spíše nudná než zajímavá. Ilustrace jsou ale velmi povedené.

JakubiRa
07.01.2018 5 z 5

Kniha plná zajímavostí a historie z opačné stránky, než jsme zvyklí. Vynikající ilustrace. Více čtěte v mé recenzi.

KrystofJuzko
30.12.2017 5 z 5

Naprostý obdiv za grafiku.