Hodnocení knih


sola_lupa 10.01.2018 v 16:34:25

Nyní je hodnocení knihy formou pouze pěti hvězdiček, což je takový ten nešťastný styl csfd a osobně mi moc nevyhovuje. Nešlo by jej předělat na desetihvězdičkový? Vím, že když už je to zavedené, bude se to asi špatně předělávat, neboť je spousta titulů již ohodnocená. Jen se mi to za mě špatně hodnotí. Nevím co ostatní uživatelé, zda by byli za či proti návrhu. :)

dr.romca 10.01.2018 v 17:39:28

Ahoj. Pro mne je 5 hvězd dostačujících. Je to takové obrácené známkování jako ve škole.

intelektuálka 10.01.2018 v 19:23:55

Myslím, že i mně stačí 5 hvězd. A případně dodat do komentáře, že bych dala i víc.

Naias 10.01.2018 v 19:30:49

Intelektuálka, viac ako 100 % sa dať nedá, či už je hviezd k dispozícii päť alebo desať. Predpokladám, že sola_lupa to myslí tak, že by chcela dávať hviezdy nielen po 20 %, teda 5 hviezd – 100 %, 4 – 80 %, atď, ale aby to šlo po desiatkach, teda 10 hviezd – 100 %, 9 – 90 %, 8 – 80 %...
Mimochodom, to už sa tu riešilo opakovane. Napríklad tu https://www.databazeknih.cz/diskuze/napady-na-vylepseni-webu-2/sirsi-skala-pro-hodnoceni-knih-890/str-1 aj inde.

Eldar80 10.01.2018 v 21:12:34

Lidé, kteří hodně čtou by logicky uvítali jemnější hodnocení. Ani by nemuselo být víc hvězdiček, stačilo by přidat půlhvězdy. Předělat by to nebyl problém. Převést procenta na obrázky není problém. Také by šlo udělat, aby si každý mohl nastavit zobrazení individuální.
Řešilo se to zde už mockrát, ale Dan se do toho nikdy nezapojil. Myslím, že o této možnosti vůbec neuvažuje.
https://www.databazeknih.cz/diskuze/diskuze-o-knihach-7/hvezdicky-procenta-3335/str-1#new
https://www.databazeknih.cz/diskuze/napady-na-vylepseni-webu-2/hodnoceni-knih-prilis-hrube-2718/str-3#new

eraserhead 10.01.2018 v 21:17:57

Eldar80 - Čtu, myslím, hodně (za loňský rok 76 knih) a logicky bych jemnější hodnocení neuvítal, plně mi vyhovuje stávající hodnocení. To jen tak mimochodem k tomu zevšeobecnění. Důležitější než nějaké hvězdičky či procentní hodnocení jsou pro mě komentáře. Na hodnocení nijak nehledím. Nikdo nikomu nebrání napsat své procentní hodnocení s třinácti čísly za desetinou čárkou do komentáře.

Text příspěvku byl upraven 10.01.2018 v 21:19:04

DádazPrahy 10.01.2018 v 23:51:07

Určitě stačí zavedené hodnocení 1-5 hvězdiček. Více hvězdiček je myslím zbytečné a nepřehledné, chcete-li se vyjádřit obšírněji, je samozřejmě možné podrobnější dojmy z knížky detailně popsat v komentáři.

Naias 11.01.2018 v 05:08:40

Na pitavale polhviezdičky majú a neprehľadné to nie je. A Dan sa zapojil.
4.7.2013 „Škála pro hodnocení se rozhodně měnit nebude.“
25.1.2014 „Měnit hvězdičky se rozhodně nebudou. Myslím, že 6 variant je bohatě dostačujících, případně lze zpřesnit komentářem.“

sola_lupa 11.01.2018 v 10:59:02

Omlouvám se, netušila jsem, že se tu toto téma již probíralo. Ono to hvězdičkové hodnocení je spíše pro mne a občas si právě říkám, že to přeci nemohu hodit do jednoho pytle s jinou, když tam byl zásadní rozdíl, ale ne o dvacet procent... Proto jsem se ptala. Moc vám tu děkuji za odpovědi. :)

DK197 11.01.2018 v 22:44:41

Do diskuze jsem se ještě nezapojila, ale tady musím, abych si stála za svým. Nehledě na to, jak to vidí Dan, vyjadřuju se také, že často (i u ČSFD) by jemnější hodnotící škála byla ku prospěchu. Ten kdo by nechtěl mohl by stále klikat na 0, 20, 40, 60, 80, či 100%. Ti ostatní by využili půl hvězdy například. Takhle skutečně něco podhodnocuji, nadhodnocuji. Ano, mohu napsat komentář. Ale štve mě, když se hodnocení v komentáři liší od toho, které zobrazují hvězdy a tedy ovlivňuje barvu knihy. Třeba se někdy dočkáme...

niki-chan 13.01.2018 v 06:35:56

Půl hvězdy bych při hodnocení knih také ocenila, protože systém jen celých hvězd vede k výše zmíněnému, něco je pod a něco nadhodnoceno.

elfos 13.01.2018 v 09:06:26

Mně nynější šestistupňové hodnocení naprosto stačí a vyhovuje.

Alienor 13.01.2018 v 11:20:40

Ja by som tiež mala rada polhviezdičky, terajšia stupnica mi príde príliš hrubá a rozčuľuje ma to. A vzhľadom k tomu, že nepoužívam v hodnotení odpad (to, že sa mi kniha nepáči, predsa nie je k tomu dôvod, na odpad by to musela byť skutočne hrôza a zbytočnosť), tak mám na výber len 5 možností.

Jacck 13.01.2018 v 11:33:50

Alienor, kategorii odpad mám vyhrazenou pro propagandistickou literaturu. Např. jsem tam hodnotil Klausovu knihu "Modrá nikoliv zelená planeta" a ohodnotil bych tak všechny jeho knihy, a myslím že je to víc než zasloužené. Když někdo záměrně lže, šírí nepravdy, polopravdy, překroucení s cílem manipulovat veřejnost atd.

Alienor 13.01.2018 v 11:41:24

Jacck - Rozumiem. To hodnotenie nechcem zrušiť, takto to môže byť viac - menej oprávnené. Ale ja také knihy nečítam, pokiaľ nemusím, zato som sa neraz stretla v komentároch s názorom: Nudil/a som sa, dávam odpad. To mi príde dosť na hlavu.

Text příspěvku byl upraven 13.01.2018 v 13:38:37

Marika Vanova 13.01.2018 v 11:42:49

Také bych přivítala půlhvězdičky, bylo by to výstižnější.

siena 13.01.2018 v 12:00:19

Myslím si, že by stačily dokonce i kategorie dvě: líbí/nelíbí. Jaké nadhodnocení/podhodnocení knih? Když si přečtete komentáře, a zdá se mi, že jich v poslední době spíše přibývá, v kterých uživatelé, a bohužel nejen ti mladí, kde by se to dalo i pochopit, vlastně říkají, že, ač přečetli, neví kde a kdy se děj odehrává, neví co čtou za žánr, diví se, že autor používá "divný" jazyk, ačkoliv je typický pro tu jakou dobu, na základě toho udělí nějaké hodnocení, tak vážně nevidím smysl v zavedení půl, čvrt, osminy-hvězdičky.

siena 13.01.2018 v 13:04:35

tsal, myslíte stejně chladnými, jako vás? :)
No, možná budu nepřející a sobecká, zase na druhou stranu, kdo by na mé doporučení vlastně mohl dát, že, a myslet si, že nějaké setiny procent nehrají v hodnocení knihy žádnou roli, dokonce ani v mé pomoci vybavit si po létech nějakou knihu a eventuálně si ji přečíst znovu. Jestliže vy, a ostatní, napíšete, že hrají, nechte i ty druhé říct, že nehrají a proč? A jestli se někomu nelíbí, že komentuji komentáře u hodnocení knih, může buď na ně reagovat, nebo nadhodit ke zrušení diskuze ke knihám, nadhodit změnu ve vedení diskuzních vláken, že mohou diskutovat o problému jen ti, kteří mají souhlasný postoj k tématu...Proč je nakonec nazývat diskuzními?

Text příspěvku byl upraven 13.01.2018 v 13:28:23

Naias 13.01.2018 v 13:09:18

Ja som taký medzityp, hodnotím ale viac pre seba, ako pre ostatných. A častokrát knihu ohodnotiť nedokážem, a nepomohlo by, ani keby som mala k dispozícii päťdesiat hviezd. Každopádne, či už ju ohodnotím, či nie, vždy si napíšem „zdôvodnenie“ do súkromnej poznámky. Niektoré knihy sa znovu čítať nechystám, aj keď som im dala päť hviezd, iné zas hej, či už sú hodnotené alebo nie. Keby Dan hodnotenie zrušil, viac menej by mi to bolo fuk, ale keby zrušil súkromné poznámky, asi by ma kleplo. So súkromnými poznámkami stoja a padajú všetky moje dékácke zoznamy.

siena 13.01.2018 v 13:20:25

Naias, ano. Ostatně je to tak s posuzováním všeho. Já vlastně nereagovala na samotnou možnost rozšíření hodnocení, to by mne opravdu mohlo nechat, tsal, chladnou, ale na argument o podhodnocení a nadhodnocení knihy. Přijdou mi, výše zmíněné komentáře, více "ubližující" a ještě více zavádějící, pro ostatní čtenáře. A tu možnost "půlek" bych nechala do komentářů, nemusí být jen v soukromých poznámkách, naopak.

Alienor 13.01.2018 v 13:21:31

Naias - No vidíš, a ja si súkromné poznámky síce občas robím, ale nehorázne ma to otravuje. Oveľa radšej sa pozerám na hviezdičkové hodnotenie, preto aj by mi vyhovovala jemnejšia škála.

Text příspěvku byl upraven 13.01.2018 v 13:38:18

Naias 13.01.2018 v 13:40:03

Siena, no hej, ale keď chce niekto knihu len ohodnotiť a nekomentovať, tak by sa mu polhviezdy zišli. Nestojím o komentáre, v ktorých by bolo iba „Hodnotím 85 %“, „Dávám 45 %“, „Za mě 65 %“. K spokojnosti mi stačia komentáre „moc hezká knížka“.
Alienor, ako som si tak čítala, podľa čoho niektorí hodnotia – podľa anotácie, názoru príbuzného, podľa filmu!, podľa sympatie/antipatie k autorovi – pričom knihu sami nečítali, beriem hodnotenie s veľmi veľmi veľkou rezervou. A z tých, čo ju čítali, ju podaktorí hodnotia zásadne podľa toho, ako sa dobre bavili. Alebo hodnotia nedočítanú knihu podľa prvých tridsiatich strán.
Toto je jeden z dôvodov, prečo ja niektoré knihy nehodnotím. Ak mi nesadne rokmi preverená klasika, nedám jej dve hviezdy, pretože chyba nebude v knihe. Skôr som ja dačo nepochopila.

siena 13.01.2018 v 19:45:58

Naias, myslela jsem klasický komentář, rozšířený o mezihodnocení ale máte pravdu, že by zůstalo povětšinou jen u tohoto sdělení. Na druhou stranu, měl by určitě mnohem větší vypovídací hodnotu, než ty variace na úžasné a dechberoucí:)

Text příspěvku byl upraven 13.01.2018 v 20:01:43

denib 13.01.2018 v 23:37:49

Názor na knihu ovlivní to, jestli mě kniha bavila. A je to podle mě legitimní. Některé knihy čtu kvůli vzdělávání, některé kvůli přemýšlení a některé třeba jen proto, že se chci odreagovat a pobavit. Některé knihy jsou s tím záměrem i napsané a pak je přece naprosto v pořádku, že se to promítá do hodnocení. Samozřejmě pokud někdo čte kvalitní knihu a dá jí odpad jen kvůli tomu, že se nudil, je to smutné. Ale i tak to je v pořádku - hodnocení je ve finále vždy jen o osobním názoru. Nikdy nebude objektivní, ani kdybychom měli dvacet hvězdiček. Osobně už jsem vysoce hodnotila knihy, které zrovna nebyly nejlepší, ale prostě mě natolik bavily, že jsem se tak skvěle odreagovala, že v tu chvíli šlo vše ostatní stranou. A proč ne? Ono totiž když tu říkáte, že hodnocení je pro ostatní čtenáře, tak je potřeba si uvědomit, že každý čtenář chce něco jiného. Pro řadu ostatních třeba právě tohle hraje velkou roli a tohle očekává v hodnocení.

A co se týká klasiky. Je to to samé - nevím, proč by někdo nemohl dát špatné hodnocení k léty prověřené klasice, pokud je to jeho názor. Já se sice také spíš zamýšlím, jestli mi v takovém případě něco neuteklo, ale říkám si, jestli náhodou některé knihy nemají tak vysoké hodnocení právě proto, že ti, co mají jiný názor se takto zamýšlí. Včetně mě :-)

Myslím, že rozšíření počtu hvězdiček by ničemu nepomohlo. Průměrné hodnocení by zůstalo přibližně stejné. A já bych třeba i u dvaceti hvězdiček váhala, jestli dát dvanáct nebo třináct, protože jiná kniha tohle nebo tamto .... :-)

kapr 14.01.2018 v 09:45:58

Hodnocení. Čím jemnější, tím lepší. Otázkou je spíše význam jednotlivých úrovní. Pět hvězd by měla dostat kniha naprosto mimořádná, taková které je schopen jen málokterý autor, a ještě pouze výjimečně. Které další by měly mít na něco takového nárok? Asi ty kterých si mimořádně vážím, které významně ovlivnily můj život, mé postoje, které pro mne byly velkým poučením, a v neposlední řadě i takové, které mne mimořádně pobavily. K tomu nic.
Napadlo mne, že bych si rád vybrané uživatele roztřídil do určitých skupin. Ta základní již existuje, jsou jí oblíbení uživatelé. Přesto při vyhledávání bych potřeboval takových skupin hned několik. Jinou na beletrii, jinou na naučnou, a ještě jinou třeba na detektivky. Skupin by s jejich specializací postupně přibývalo.
Ano, mnohdy by stačila referenční hodnocení dejme tomu od 5 - 10 uživatelů. Při specializaci by ale docházelo k tomu, že z vybrané skupiny by bylo možné nalézt třeba jen dvě, tři hodnocení, někdy jen jedno, a často také žádné.
Přimlouval bych se pro začátek na hranici zhruba kolem 25 na jednu skupinu. Stejně by většina z nás začínala s počty do 5 uživatelů.
Nejdříve bych zadal masku podle které chci knihy vybírat. Potom bych zadal mnou vybranou skupinu uživatelů. Na závěr by vyjely výsledky - knihy, které hodnotí nejvýše co nejvíce uživatelů ze mnou vybrané skupiny.
Líčím to tady dost jednoduše, programátor by to tak asi neviděl. Přesto si myslím, že by se podobná funkce mohla stát na DK jednou z oblíbených, a často využívaných.

Vložit příspěvek
1 2