Židovka z Toleda diskuze

Židovka z Toleda https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141509/bmid_zidovka-z-toleda-J8n-141509.jpg 4 882 137

Příběh slavného historického románu vychází z historických událostí, nicméně je zřejmé, že autor do něho vložil především trpké životní zkušenosti generace, která prožila pronásledování pro svůj původ, útěk do emigrace a hrůzy druhé světové války. Děj románu se odehrává ve Španělsku.koncem 12. století v době, kdy Evropa žije svatou válkou - válkou mezi křesťany a muslimy. Ve Španělsku té doby je silně zastoupeno i židovské obyvatelstvo, které po prožitých pogromech touží po tom, aby v klidu a míru mohlo pracovat a zvelebovat své domovy. Na pozadí těchto historických událostí se odehrává milostný příběh kastilského krále dona Alfonsa a krásné židovky Raquel, příběh plný hluboké lásky a milostné vášně. Ovšem vztah dvou tak odlišných lidí - - něžné, citlivé a vzdělané Raquel a pyšného násilnického rytíře dona Alfonsa -- nemůže skončit jinak než smrtí jednoho z nich. --------------------------- 2. vydání v SNKLU, poznámkami opatřil: Miloslav Žilina.... celý text

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

siena
10.03.2021

"...Sladkou odměnou vám bude nádherný hluboký příběh plný intrik, životních mouder a pravd, lásky a neskonale mnoho úvah o víře, náboženství, moci a životě obecně. Zdá se vám to nemožné v historickém románu? Myslela jsem si to taky. ..."

fruitbueno, promiňte, proč by to všechno mělo být historickému románu zapovězeno? Co vlastně dle Vás je historický román? Prosím, neberte to nijak ve zlém, není to první podobná poznámka, kterou jsem tu již četla. Takže mne to zajímá, co si čtenáři vlastně o tomto žánru myslí.

bagger95
20.11.2017 4 z 5

Tak to jsem na to zvědavej. V názvech a postavách aby se občas jeden ztratil. :D