Tajná zahrada (zkrácená verze) diskuze

Tajná zahrada (zkrácená verze) https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68470/tajna-zahrada-68470.jpg 4 7 1

Zkrácené, upravené vydání vydání Mary je ošklivá, protivná, rozmazlená a všichni o ní říkají jen to nejhorší. Když osiří, je poslána ke strýci na ponuré panství, jehož chodbami se v noci nese žalostný nářek. Dům však stojí uprostřed nádherné anglické krajiny, v níž žije v chudé chaloupce malý Dickon, který dokáže rozmlouvat se zvířaty, a čeho se dotkne, to začne kvést. Mary s jeho pomocí nejenže odhalí původce tajuplného pláče, ale promění téměř mrtvou zahradu v kouzelný kout vyzařující nadpřirozenou, oživující sílu. Podaří se jí zvrátit neblahý osud, vznášející se nad panstvím už celá léta? Důležitý dodatek k anotaci na zadní straně obálky: V rukou držíte jednu ze série knih, které spřístupňují malým čtenářům klasická díla literatury pro děti. Příběhy a postavy jsou oživeny detailními ilustracemi. Text je upraven tak, aby zůstal věrný původní předloze, a při tom ho mohly snadno vnímat dnešní 6-9 leté děti.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: , Junior (ČR)
Originální název:

The Secret Garden , 1911


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

kapr
22.03.2018

Trošku váhám, nejsem si jistý, do jaké míry je ještě možné přisuzovat autorství původnímu autorovi, tedy autorce.
U vydání z roku 2009 je zde na DK uvedeno 352 stran.
U českého vydání nakladatelství Junior je zde na DK uvedeno 61 stran v souhlasu se stránkováním knihy, kterou držím v ruce.
To svědčí o tom, že z původního textu zůstala maximálně šestina, s přihlédnutím k počtu a rozsahu ilustrací zřejmě ještě daleko méně.
Je to opravdu krásná knížka, obsahující mnoho rozsáhlých velice hezkých ilustrací.
Přesto je to zřejmě úprava podobného typu jaká bývá běžnou například u filmového zpracování.
Z původní knihy, chtělo by se říci, nezůstal kámen na kameni. Já se ale spíše obávám, že zůstalo jen pár těch základních kamenů, spíše hodně omletých oblázků.
Knížka by mohla doprovázet děcko, které se učí číst. První stránky by mu četl člen rodiny, a s těmi dalšími by už mohlo bojovat samo. Chtělo by to ale v každém případě větší písmena, jak pro dejme tomu tu pra-babičku, tak pro to mrně. Možná by se příběh mohl vyvíjet i o něco pomaleji. Takto mi to trošku připadá, že co otočení stránky, to časový, a především dějový skok. Já se snažím trošku domýšlet, jak by přirozený vývoj mohl vypadat, ale to děcko, no nevím nevím. Mnohé skoky působí až nevěrohodně.
Prostě připadá mi, že jde o příběh na motivy původní knihy, doprovázený nádhernými ilustracemi, přesto hrubě narušovaný prakticky nenavazujícím dějem.
Jde o nejmilejší dětskou knížku mé maminky, kterou kdesi chováme jako klenot.
Texty se kterými jsem se v tomto vydání setkal mne hluboce zklamaly. Jsou krásné, ale celkový dojem je téměř po každém otočení stránky roztříštěn tím, jak se téměř pravidelně jak děj sám, tak postoje a charaktery jednotlivých postav prudce, až nevěrohodně stránku od stránky mění. Snaha omezit množství textu bohužel knize výrazně uškodila. Moc se těším na to, až budu mít příležitost přečíst si současný standardní překlad původního textu, a ještě více se těším na to, až vezmu do ruky tu maminčinu zamilovanou. Půjde zřejmě o některé vydání z první poloviny 20.století.
Myslím si, že knihy, které prošly natolik destruktivní úpravou, by měly být hodnoceny samostatně. Původní kniha si zřejmě zaslouží plný počet hvězd. Příběh v této úpravě si jich podle mého názoru zaslouží pramálo.
Proto knihu raději v tomto okamžiku nehodnotím, protože kterákoliv z obou krajních variant by jen hrubě zkreslovala skutečnost. Proč? Protože platí současně obě dvě, podle toho, které vydání se vám právě dostalo do ruky. Ani sebenádhernější ilustrace nemohou nic změnit k dobrému, pokud je text necitlivě, chce se mi říci vystříhán, téměř jak po zásahu cenzora, který příběh roztříštil a ponechal jen pár jednotlivých často nenavazujících okének.

Štítky knihy

Indie zkrácená verze Yorkshire

Autorovy další knížky

Frances Hodgson Burnett
anglická, 1849 - 1924
2009  89%Tajná zahrada
1932  89%Malý lord
2014  93%Malá princezna
1930  40%Malá Miss
1920  40%Venkovanka

Kniha Tajná zahrada (zkrácená verze) je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce4x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x