Malá Miss

Malá Miss https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68488/mala-miss-68488.jpg 2 1 1

Riggan je vesnička v Lancashiru a její dominantou je důl, který nejen poskytuje zaměstnání většině obyvatel, ale je zároveň ohniskem nadějí i obav komunity a místem, kde se přátelství získávají i ztrácejí. Joan Lowry, jedna z dívek zaměstnaných v dole, snáší útrapy a bití ze strany svého otce kam až její paměť sahá. Avšak její hrdost, odhodlání povznést se nad svůj osud a přirozená inteligence ji odlišují od ostatních dívek. A tak je to právě ona, kdo se chopí záchrany sedmnáctileté Liz, která se musí zcela sama postarat o své dítě a stala se terčem posměchu ostatních. A je to taktéž právě Joan, kdo přitahuje pozornost dvou zcela odlišných mužů - Paul Grace, místní vikář, jí touží pomoci, ale nedokáže překonat svou plachost a oslovit ji; jeho přítel Fergus Derrick, důlní inženýr, je Joanou taktéž zaujat. Do Rigganu přijíždí dcera nově ustanoveného faráře, Anice Barholmová, kterou Grace něžně miluje. Velkorysá a vřelá dívka si brzy získá srdce komunity a silné přátelství s Fergusem. Když Paul vidí, jak se ti dva sbližují ve vzájemném porozumění, cítí, jak nabývají na důrazu jeho vlastní nedostatky, a obává se, že by mohl přijít o všechno. That Lass o' Lowrie's, v českém překladu Malá Miss, je románovou prvotinou autorky, která se proslavila knihami Malý Lord nebo Tajemná zahrada... celý text

Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Vojtěch Šeba
Originální název:

That Lass o' Lowrie's , 1877


více info...

Přidat komentář

Kozel
01.12.2021 2 z 5

Na knížce je znát, že je autorčinou prvotinou. Je tu od všeho něco a máloco z toho dovedeno do hloubky. Jak moc to vadí či ne budiž otázkou pro jednotlivého čtenáře. Za mě to určitě nebyla výkladní skříň Frances Hodgson-Burnett, kterou bych doporučil někomu, kdo autorčino dílo vůbec nezná. A přece...

Osudy Johany Lowriové, nebo spíš osudy obyvatel Rigganu, na mě postavami působily poněkud ploše. Což bylo trochu na škodu, protože jednou mě daná postava velmi těšila, jindy spíš nudila. I závěr příběhu dost hovoří o prvotině, kdy autorka ještě nedošla k vrcholu moralizování mladších děl. V knize je nemálo sentimentu a patosu dívčích románů, stejně jako vesnického románu, ale taky závan popisu tvrdosti vrcholící průmyslové revoluce v Lancashiru. Ač nemohu soudit, odkud autorka brala inspiraci, víc než okatě vykukují romantické zápletky Austenové i příběhy Thomase Hardyho. Jako na houpačce střídají se tu bouřky s jasnějšími dny a obec Riggan má svou magii, která jednou působí kouzelně, jindy spíš jako prokletí.

Ačkoliv se příběh točí jen okolo několika postav, nabídl dostatek zajímavých momentů. Především se to týkalo těch temnějších. Ať už Lowry, Johanin otce, který jako záporná postava posloužil přímo skvěle, nebo ubohá Líza, která svou naivitou a lehkovážností došla na úplné dno, či výbuch v dolních šachtách. Za to úhlavní postavy v mých pocitech nevycházejí nejlépe. Paul Grace, lehce "uťápnutý" místní pastor nepřekročí vlastní stín a je spíš výplní Ferguse Derricka, jehož postava má být jednou z hlavních, ale je zároveň jednou z nejméně výrazných. A pak je tu sama Johanka Lowry, děvče z dolů, které ze postupně z ošklivého káčátka stává...no, to je právě záhadou.

Jinými slovy, tahle knížka vyvolala rozporuplné dojmy. Moc dobře se četla a stránka střídala stránku. Chvílemi se mi v Rigganu líbilo, chvílemi to bylo horší. Není to pamětihodný příběh, který by byl kdovíjak zásadní nebo výjimečný. A přesto svým obsahem nabízí docela příjemnou odpočinkovou záležitost.

Štítky knihy

pro dívky dívčí romány

Autorovy další knížky

Frances Hodgson Burnett
anglická, 1849 - 1924
2009  89%Tajná zahrada
1932  89%Malý lord
2014  93%Malá princezna
1930  40%Malá Miss
1920  40%Venkovanka