Malá princezna

Malá princezna https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201349/bmid_mala-princezna-JkC-201349.jpg 5 40 10

Malá Sára žije v elitní výběrové škole jako privilegovaná žákyně, neboť její otec je velmi bohatý a majitelka školy bohatství cení ještě mnohem víc než Sářino nadání a ušlechtilou povahu. Jednoho dne však do školy dorazí zpráva o smrti Sářina otce a jeho bankrotu. Sára se v okamžiku mění z bohaté dědičky v žebračku. Přežít jí pomáhá jen několik přátel a její živá fantazie. Dokáže se Sára i ve změněných podmínkách chovat jako princezna? Půvabný příběh statečné Sáry od autorky Malého lorda a Tajné zahrady byl mnohokrát zfilmován a patří mezi klasická díla dětské a zejména dívčí literatury.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Malvern
Originální název:

A little princess , 1920


více info...

Přidat komentář

Saela
17.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Znám zfilmovanou verzi, i jako dospělá tu pohádku miluju a ráda se na ní dívám. O knize jsem se dozveděla až nedávno a věděla jsem, že ji musím mít. Bohužel je pro mě zfilmovaná verze tak moc zarytá, že mi kazila dojem z knížky. Dobré bylo to, že při dialozích jsem si uměla velice dobře představit ten rozhovor a i ty tóny a intonace hlasu mi v hlavě běžely :D Ve filmu Sářin tatínek "umírá" jako voják ve válce, Sára se stává sirotkem a na konci příběhu zjistí, že tatínek žije ve vedlejším baráku, jen si nepamatuje, kdo je. V knížce žádná válka není, tatínek zbohatne na diamantových dolech, záhy ale o veškěrý majetek přichází (alespoň si to myslí) a umírá na osobní bankrot, steskem po Sáře a pocitem, že ho zradil nejlepší kamarád. Sára je sirotkem a tatínkův kamarád Sáru hledá. V tomto směru mi přišla zfilmovaná verze hezčí, víc pohádková. Prostě Hollywoodská :D

V každém případě je to úchvatná dětská knížka plná dětských přání a fantazií. Sára nebyla jedinkrát zlomená, vždy statečná a laskavá a ve všem hledala to nejhezčí. I když byla sirotkem a zavřená na studené, vlhké půdě, představovala si, že je v bastile a vždy se o všechno dělila s těmi, kteří na tom byli hůř, než ona. tuhle knížku dopořučuji nejen dětem, ale i dospělým :)

Kolombus
21.03.2021 5 z 5

nadčasový príbeh vhodný pre deti ale i dospelých. Suhlasím s názormi, žeby si to mal prečítať každý a rozhodne by sa mala kniha viac dostať do popredia. Je škoda že rozne prvoplánové predvídateľné príbehy majú viac priestoru pre propagáciu ako kniha ktorá v sebe nesie aj nejakú hodnotu.


tereija
17.01.2020 5 z 5

Kdybych měla dceru, doporučila bych jí tuto knihu. Nádhera.

velmi_zajimava
30.10.2019 5 z 5

Příběh, který mi navždy zůstane v mysli.

pixiepickpocket
14.08.2019 5 z 5

Vzpomínám si, že jsem jako dítě viděla film, na jehož jméno bych si nikdy nevzpomněla, pokud bych si Malou princeznu nepřečetla. Už tenkrát mi ten filmový příběh učaroval a díky shodě náhod jsem měla šanci se k němu po letech vrátit - tentokrát v knižní podobě.

Při čtení mě neustále něco vyrušovalo a tak pro mě bylo místy těžké se začíst. Jakmile se mi to ale podařilo, autorka mě zas a znovu uchvacovala svým kouzelným a líbezným vyprávěním o malé Sáře. I přes těžkost své situace je Sára dobrosrdečná a snaží se na všem vidět to dobré. Její sebedůvěra a optimismus je jí kotvou v těžkých situacích a zároveň k ní přitahuje spoustu dobrých lidí. Sářino sebeobětování se pro druhé, její láska k lidem a moudrost jsou rysy, které mohu jen skrytě obdivovat.

Překvapuje mě, jak málo hodnocení a komentářů u této knihy je. Rozhodně jsem ji nečetla naposledy a doporučila bych ji každému k přečtení.

"Are you learning me by heart, little Sara?"
"No, I know you by heart. You are inside my heart."

claudiavas89
07.07.2019 5 z 5

milujem tu knihu od kedy som ju prvy krat prečitala

Kiisaki
21.06.2018 5 z 5

U nás je tato absolutní klasika dětské literatury téměř neznámá, což je ohromná škoda. Příběh malé a fascinující Sáry strhne čtenáře všeho věku - inspirující ponaučení o houževnatosti, laskavosti a síle ducha si při čtení nemusí odnést pouze děti. Knihu jsem (v angličtině) doslova zhltla a doporučuji i báječné filmové zpracování.

PaulaHortensie
16.06.2018 5 z 5

moje srdcová záležitost

zuzelsa
05.03.2018 5 z 5

Kouzelné.

Suou
10.01.2018 4 z 5

Kniha prečítam a v angličtine... (snažím sa začať) a no proste knižka pre deti...

Štítky knihy

pro děti zfilmováno pro dívky internát sirotci dětská dobrodružství

Autorovy další knížky

Frances Hodgson Burnett
anglická, 1849 - 1924
2009  89%Tajná zahrada
1932  89%Malý lord
2014  93%Malá princezna
1930  40%Malá Miss
1920  40%Venkovanka

Kniha Malá princezna je v

Přečtených56x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených7x
Knihotéce22x
Chystám se číst58x
Chci si koupit22x
dalších seznamech7x