Martin Eden diskuze

Martin Eden https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38773/bmid_martin-eden-FQn-38773.jpg 4 524 76

Kniha vyšla v Nakladatelství Svoboda ke 110. výročí narození autora. Kniha je doplněná krásnými ilustracemi (Ervín Urban) a literárním komentářem Ondřeje Neffa. Příběh muže, který se pokusil zvítězit nad vlastní nevědomostí a v tom zápase uspěl. Příběh muže, který se pokusil zvítězit nad nevědomostí těch druhých a v tom zapase podlehl... V románu o mladém námořnikovi Martinu Edenovi nalezneme zpověd Jacka Londona, jeho svěděctví o velké touze po úspěchu a ještě větším zklamání, jež zakusil... Když poznal jaka marnost plyne ze slávy... Jack London zde podal obraz doby svého mládi, té doby, kdy skončila pionýrská éra Nového světa a kdy začínala epocha jiná, neromantická, avšak ve svých důsledcích mnohem krutější, než kdy bývala doba pušky a madla. přeloženo z vydání The Penguin American Library, New York, 1984 8. vydání, Svoboda: 3., v tomto překladu: 1.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Martin Eden , 1909


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

zuzulique
24.05.2011 5 z 5

Väčšinu života sa cítim práve ako Martin Eden, preto mi je táto postava nesmierne blízka a mohla by som ju takmer nazvať mojím alter egom...A tento citát milujem, vystihuje celé moje bytie:
"...Ale ja som ja a nepodriadim svoj vkus ani jednomyseľnému úsudku celého ľudstva. Keď sa mi čosi nepáči, tak sa mi to nepáči a koniec; a niet nijakého dôvodu pod slnkom, prečo by som mal ako opica opakovať za druhými, že sa mi to páči len preto, že sa to páči väčšine mojich blížnych alebo že predstierajú, akoby sa im to páčilo. Vo veciach vkusu sa nemôžem podrobovať nijakej móde." (J.London - Martin Eden)