Martin Eden diskuze

Martin Eden https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187095/bmid_martin-eden-Eu7-187095.jpg 4 524 76

Příběh muže, který se pokusil zvítězit nad vlastní nevědomostí a v tomto zápase uspěl. Příběh muže, jenž se pokusil zvítězit nad nevědomostí těch druhých a v tomto zápase podlehl… V románu o mladém námořníkovi nalezneme autorovu zpověď, jeho svědectví o velké touze po úspěchu a ještě větším zklamání, jež zakusil, když poznal marnost veškeré slávy. Slavný román, ve své době negativně hodnocený kritikou, má výrazné autobiografické prvky - včetně tragického konce.... celý text

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

zuzulique
24.05.2011 5 z 5

Väčšinu života sa cítim práve ako Martin Eden, preto mi je táto postava nesmierne blízka a mohla by som ju takmer nazvať mojím alter egom...A tento citát milujem, vystihuje celé moje bytie:
"...Ale ja som ja a nepodriadim svoj vkus ani jednomyseľnému úsudku celého ľudstva. Keď sa mi čosi nepáči, tak sa mi to nepáči a koniec; a niet nijakého dôvodu pod slnkom, prečo by som mal ako opica opakovať za druhými, že sa mi to páči len preto, že sa to páči väčšine mojich blížnych alebo že predstierajú, akoby sa im to páčilo. Vo veciach vkusu sa nemôžem podrobovať nijakej móde." (J.London - Martin Eden)