Kdepak jsi, krásný světe diskuze

Kdepak jsi, krásný světe https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504198/bmid_kdepak-jsi-krasny-svete-Fux-504198.jpeg 4 213 39

Předprodej 30% textu e-knihy Kdepak jsi, krásný světe se slevou 30%. Celá e-kniha bude bez dalšího doplatku k dispozici od 13.10.2022. V novém románu Sally Rooneyové, světoznámé autorky bestsellerů Normální lidi a Rozhovory s přáteli, se setkáváme se čtyřlístkem hrdinů, kteří jsou sice ještě pořád mladí, ale už je dohání realita života. Spisovatelka Alice se po psychickém zhroucení přestěhuje na venkov a seznámí se s Felixem, obyčejným klukem, který pracuje ve skladu. Její kamarádka Eileen zůstává po škole v Dublinu, prochází porozchodovou krizí a myšlenkami se neustále vrací k Simonovi, své lásce z dětství. Stejně jako předchozí díla Sally Rooneyové nabízí i její prozaická novinka zcela odhalující, až intimní vhled do života mladých lidí. Zároveň v ní stále silněji zaznívá i hlas uvědomující si současné problémy světa – jeho rozpornost, nespravedlivost, a zejména neudržitelnost. Stojí tak hrdinové, řečeno slovy Alice, „na pokraji temnoty, v poslední osvětlené místnosti, jako svědci nějakého prožitého traumatu“? A najdou způsob, jak věřit tomu, že krásný svět opravdu existuje? Nejvlivnější autorka své generace The Guardian... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Beautiful World, Where Are You , 2021


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

katasokolov
04.09.2022 5 z 5

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Čtenáři buď Rooney nemusí, nebo ji naopak adorují. Já patřím do té druhé skupiny. Úplně jsem si zamilovala její strohý literární styl, který toho ale přesto v sobě ukrývá tolik …nejlepší na tom je, že její knihy člověka v průběhu čtení opravdu donutí přemýšlet !!
Velmi bravurně umí popisovat pocity a skutky generace mileniálů. Její hrdinové se na jednotlivých stránkách stále hledají, přestože jim je už kolem třiceti. Konverzují o zásadních tématech lomcujících dnešním světem - existencionalismus, bytí, politika, životní prostředí, gender, nacionalismus, náboženství/osobní víra, přesvědčení, sexualita a její nálepky, šikana, těhotenství, potrat, samota, sociální a rodinné vztahy, duševní zdraví (tohle téma autorka nezpracovává poprvé, což je skvělé), umění, nerozhodnost, kariéra, společenské postavení, pojetí krásy, dluhy či odkaz pro budoucí generace.
Autorka dokonce do knihy zakomponovala spletitost toho být v současné době spisovatelem. Propagace a prodávání sebe sama….
Protagonisty tohoto příběhu jsou: Alice (spisovatelka s psychickými problémy), Felix (frajírek s rodinnými a pracovními problémy), Eileen (nerozhodná holka ze střední třídy) a Simon (hodný kluk od vedle).
Kniha je skvěle doplněná o mailovou korespondenci, kterou si dvě nejlepší kamarádky zasílají, a kde hovoří prakticky o všem.
V knize lze spatřovat velkou podobnost s předchozími literárními počiny autorky. MINISPOILER: Jsem ale ráda, že alespoň tady hlavním postavám dopřála jakýsi happy end.
Poslední kapitoly se zabývají pandemií a životem naší čtveřice v této nelehké době.
BTW, Simona jsem si představovala jako Sidneyho z Grantchesteru a byl mojí nej postavou celé knihy!!