Mikuláš Kroupa

česká, 1975

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

Hamec
12.11.2021

ČRo Vltava, Vizitka - 11.11.2021
Co bychom udělali na jejich místě? Nesuďme a prosme, ať se vždycky rozhodneme správně, říká Mikuláš Kroupa z Post Bellum (57 minut)
https://vltava.rozhlas.cz/co-bychom-udelali-na-jejich-miste-nesudme-a-prosme-se-vzdycky-rozhodneme-spravne-8617579

siena
06.03.2021

Ředitel společnosti Post Bellum upozorňuje, že mladší generace historiků si ve svých badatelských pracích vybírá drobná témata, většinou hospodářská nebo ekonomická.
„Stanovují si jakési vědecké metody, kterými dojdou k velmi bizarním výsledkům své práce. Například zkoumají období 1971 až 1973 v národním podniku Dynamo, kolik tenkrát socialistické vedení podniku zaměstnávalo žen. A dojde k tomu, že ti socialisté nebo komunisté vlastně byli mnohem progresivnější, modernější než současní kapitalisté,“ popisuje.
Problémem podle Kroupy je, že nepřistupují kriticky ke svým pramenům. „Že neudělají třeba rozhovory s těmi zaměstnankyněmi, které by jim vyprávěly své příběhy,“ naznačuje.

Připomíná, že skutečná povaha režimu se pozná podle toho, jak zachází se svými oponenty, s menšinami, jak dodržuje lidská práva. „A to tito mladí historikové odsouvají. Tvrdí, že většinová paměť je jiná než paměť represe. To je také chybné dělení. Tady nikdo nebyl svobodný,“ zdůrazňuje.
Přiznává, že má obavy, aby se ve společnosti nezačal dávat příliš velký prostor náhledu, že komunismus byl vlastně jen zpackaný a že ve skutečnosti je potřeba vybudovat nový socialismus.
„Existuje velká část společnosti, která ráda slyší, že vlastně nebylo nic špatného na tom volit KSČ, že se vlastně kapitalismus ukázal jako zcestný a že je potřeba vybudovat novou společnost. Spousta lidí inklinuje k této až lepkavé ideologii, která ve skutečnosti vede k zotročení. Bojím se, že některé ideologické levicové směry jdou naproti tomu,“ uvažuje Mikuláš Kroupa.
ČRo Plus, Osobnost Plus - 2.3.2021
https://plus.rozhlas.cz/sef-post-bellum-kroupa-spousta-lidi-inklinuje-k-lepkave-ideologii-ze-volit-ksc-8438244