Příběhy hrdinů 20. století II.

Příběhy hrdinů 20. století II. https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358589/bmid_pribehy-hrdinu-20-stoleti-ii-2IV-358589.jpeg 3 9 3

„Vídeň, nebo Bory?“ Tak zněla osudová otázka pro všechny, kdo se nechtěli vzdát své svobody. Pohnuté osudy, v nichž se zrcadlí jednotlivé éry našich dějin, se v mnoha ohledech dotýkají i dneška. Zvláště jímavé jsou příběhy těch, kdo byli pronásledování jak totalitní mocí nacistickou, tak komunistickou. Sbírka příběhů z projektu „Paměť národa“, obecně prospěšné společnosti Post Bellum, přináší pestrou mozaiku mapující všechno, co obyvatelé této země ve 20. století prožili: války, nacistickou a sovětskou okupaci, komunistické lágry, monstrprocesy, ale také vzdor proti totalitě.... celý text

Přidat komentář

Pavlina50
19.10.2022 3 z 5

Kniha plná pozoruhodných lidských osudů a činů, ale taková dost zapomenutelná.
Čtení nebylo nezajímavé, ale vsadím boty, že za pár dnů nebo týdnů už si nevzpomenu ani na jeden příběh.
Taky název knihy je v několika málo případech zavádějící – dovolím si totiž trochu rýpnout do termínu „hrdinové“. Vůbec tím nechci znevažovat jejich činy, ke kterým by měl málokdo z nás odvahu, ve valné většině případu se činy osob, o které se jednalo, určitě dá považovat za hrdinské, ale našlo se tam i několik takových, kterým byl podle této knihy titul hrdiny darován jen díky tomu, že v nějaké těžké době (až už to byla léta válečná nebo léta totalitní) jen žili. A takových je přece mezi námi daleko a daleko víc.

freejazz
08.10.2022 5 z 5

myslím, že syrově věcný dokumentární styl knížce hodně pomohl. získala na síle. kdo chce opravdu vědět, jakých zhůvěřilostí se dopouštěli komančové a co všechno byli schopni provést, aby člověka zdeptali, ponížili a zničili jste na správné adrese. přitom se vše skrývá v detailech, v maličkostech.

je to mnohem lepší než romanticko barvotiskové přibarvené vzpomínky nebo akčně dobrodružní politické thrillery.

velmi doporučuji. protože post bellum sleduji už leta, není to pro mě vlastně nic moc nového, ale nepřikrášlených svědectví není nikdy dost.

čtěte a přemýšlejte!


květáček
10.01.2018 2 z 5

Zahozený potenciál. Knížka se čte velmi špatně, tzv mi nešla přes jazyk. Velmi této skutečnosti lituji, protože to mohlo být velmi zajímavé čtení.

Autoři knihy

Mikuláš Kroupa
česká, 1975
Adam Drda
česká, 1971

Kniha Příběhy hrdinů 20. století II. je v

Právě čtených1x
Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x