Neznámí hrdinové: O české statečnosti

Neznámí hrdinové: O české statečnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263997/mid_neznami-hrdinove-o-ceske-statecnost-263997.jpg 4 17 6

Příběhy obyčejných lidí, kteří se dostali do konfliktu s totalitní mocí, ať již nacistickou či komunistickou, jsou mnohdy napínavější než kdejaký thriller. Některé pohnuté osudy těchto neznámých nebo zapomenutých hrdinů 20. století znáte z cyklu České televize „Neznámí hrdinové“ jiné nedávno objevené portréty, jsou však poprvé publikovány právě v této knize! Příběh Rudolfa Vrby, který spolu s Alfredem Wetzlerem uprchl z Osvětimi, aby informoval svět o Šoa Příběh Karla Kukala, který spolu s dalšími politickými vězni utekl z trestaneckého pracovního tábora Příběh Václavy, Marie a dalších členů rodiny Nebeských, okradené o statek a vyhnané z domova Příběh Rudolfa Bělohoubka, jemuž rozvášnění „mstitelé“ na sklonku války zabili rodiče …a další osudy ve střetu s dějinami.... celý text

Přidat komentář
iv.ča
iv.ča
03.09.2023 5 z 5

Rozhodně kniha, která stojí za přečtení. Výborně zpracovaná a skvěle napsaná.

Magrata15
Magrata15
03.12.2020 5 z 5

Zajímavé a dojemné příběhy obyčejných lidí, kteří nikdy netoužili stát se hrdiny.
Knihu doporučuji k přečtení.


Chemiczka
Chemiczka
13.03.2018 5 z 5

Pod dojmem zajímavých méně známých životních příběhů českých hrdinů z řad "obyčejných" lidí, kteří ukázali svou statečnost v tváří tvář zlu. Prvotně jsem seriál sledovala v televizi a naprosto žasla nad množstvím příběhů a následně se snažila nalézt další prameny, které o těch hrdinech pojednávají.
Publikace tak pro mne byla jasnou volbou. Kratší zpracování příběhů je vlastně jen popisem daných událostí - velmi často zde nalezneme přímo odkazy na další literaturu, většinou psanou přímo aktéry těchto příběhů.

Lenka4
Lenka4
15.04.2017 3 z 5

Dá se říci, že hrdinstvím je život sám. Nikdo nemůže ovlivnit, komu a kde se narodí, v jakém politickém systému se ocitne. Každý se musí vypořádat s překážkami, které se před ním vyskytnou. Možná je lépe použít slovo hrdost. Většina lidí se nepokládá za hrdiny, ale uvědomuje si vlastní hrdost, která jim pomáhá nesklonit se a jít dál. Autoři uvádějí několik takových příběhů, zachyceny jsou však příliš depresivním způsobem a v některých případech vyvolávají otázky, které zůstávají nezodpovězeny.

fojtikjirik
fojtikjirik
16.08.2016 5 z 5

Knihu rozhodně doporučuju všem! Lidi v příbězích jsou pro nás příklady.

Vec1980
Vec1980
07.02.2016 5 z 5

Tak třeba zrovna kvůli tomuto má u mne ČT pozitivní bod. Nejsem ji zrovna jistý, zda se jedná o příběhy obyčejných lidí.
Každého jednotlivého z nich si osud vybral a udělal z něj člověka s neobyčejně zákeřným a pohnutým osudem. Ať už se jednalo vliv událostí po roce 1939, po roce 1945, po roce 1948 nebo do roku 1968. Stejně tak ať byl hlavním původcem režim protektorátu nebo režim komunismu, Geheime Staatspolizei nebo Státní bezpečnost. Neobyčejní lidé v rukou mocných a bezcitných té doby.