Josif Vissarionovič Džugašvili

Josif Vissarionovič Stalin · pseudonym

ruská, 1878 - 1953

Diskuze (20)

Přidat příspěvek

DivnýJanko
10.09.2020

najväčšia beštia bol Trocký

jaromír z
18.02.2020

Tak ted by mě osobně zajímalo kdo je tou nějvětší bestií kterou zlikvidoval. Přemýšlím kdo z jeho politických oponentů to mohl být.


onRock
27.02.2018

„Stalin se vydal Leninovou cestou a vybudoval společnost, jejíž základním pojivem byl strach. Báli se prostí obyvatelé, ale ještě víc Stalinovi mocní spolupracovníci, kteří věděli, že jsou v ohrožení neustále – kdykoli mohou být bezdůvodně zatčeni a bez veřejného soudu popraveni. Mnozí se s permanentním strachem rozhodli bojovat pomocí jediného dostupného anestetika, jímž byl alkohol. Sovětský svaz byl říší zla a říší strachu ovládanou početnou skupinou paranoidních vládců; byl blázincem kde o pacienty pečovala všemocná sestra Vodka.“ Paul Johnson

octavio2082
02.10.2016

Mluvíte tu o tom, že bez Stalina by se Rusům válčilo lépe - pozabíjel přece spoustu důstojníků, buzeroval přece vynálezce a techniky atd. Ale zapomínáte na jedno:
Bez Stalina by SSSR nikdy neměl potřebnou techniku k porážce Němců (kterou získal díky Stalinově industrializaci), nehledě na to, že čistky v armádě měly opodstatnění, například ve válce proti Finsku se objevily nepochopitelné potíže se zapojením letectva a zásobováním. Takže tak.
Všechny brutální věci, které Stalin provedl na Sovětech, měly pro SSSR užitek. Nebýt ukrajinského hladomoru, SSSR by nikdy nesplatl dluhy zahraničí (potraviny, které Stalin vyvezl pro splacení dluhu pak chyběly na Ukrajině) a upadl do další občanské války.

Petas17
12.08.2016

Stalin, člověk v Rusku uctívaný a všude jinde známý jako masový vrah. Jaký to paradox, že národ, který kvůli jeho vládě utrpěl strašlivá muka, si jej zvolí třetí největší osobností ruských dějin. Jak je toto možné? Stalin byl vrah, je viníkem smrti více než 12 milionů lidí. To je potřeba si přiznat, i ten nejzarytější komunista, je nucen dát tomuto faktu za pravdu. Ze Stalinovy iniciativy umírali lidé v Lublance, na Ukrajině, Pobaltí atd. Naskýtá se nám zde ale zásadní otázka - jestliže pouze zabíjel lidi, proč je hoden toho třetího místa? Antikomunisté vám triviálně odpoví, protože Rusové jsou hloupí. Směšné. Ale kde se vzalo potom to Rusko, jaké známe dnes, to silné Rusko se silným zbrojním průmyslem, těžebním, elektrotechnickým průmyslem atd., kde se vzaly ty reformy, ta gigantická industrializace, ten vyspělý průmysl, vyspělé zemědělství, tisíce nových škol, stovky moderních továren. Ano, byl to Stalin.
Při diskusi, kde je Stalin hlavním tématem je nutné si připomenout ty vraždy, hladomory a gulagy, ale jestli chceme být spravedliví a objektivní, je potřeba připomenout i Stalinovy kladné činy. Proto jej zvolili Rusové třetím, protože z nich udělal velmoc. Zakončím to Churchillovým citátem proneseným ve slavném britském parlamentě - "Stalin přebral zaostalou feudální krajinu s dřevěný pluhem a odevzdal světovou supervelmoc s atomovou bombou."

yenda1
02.01.2016

Jednoho dne zbloudila Natalie v hlubokém lese. Nemohouc najíti cesty domů, vylezla na vysoký strom, aby přenocovala. V noci přišel pod strom muž a volal na Natalii, aby slezla. Natalie se však bála a zůstala na stromě. Ráno nalezla cestu domů. Byl to sám Stalin. (Bondy)

Alix
23.12.2012

Knihu " Jiný náhled na Stalina " nenapsal žádný Matren, ale Ludo Martens a byl to Belgičan. Pominu " slepé papouškování " a různé propagandistické bláboly, protože milionům mrvých Rusů může být otázka, proč Stalin to nebo ono udělal, už naprosto lhostejná.

Zdeněk Ludka
23.12.2012

Je zarážející,že někteří přispěvatelé nedovedou,nebo nechtějí,nebo jsou ovlivnění nynější propagandou,nebo jen proto aby nevyčnívali z řady ohodnotit Stalina. Je fakt,že Stalin používal drastické metody ale bylo to vždy ve prospěch Ruska.Kdo nezná dějiny Ruska,jeho historii nebo mentalitu ruských lidí nemůže pochopit Stalina. Ohánět se zde paktem Molotov - Ribentrop,když o něm nic nevím proč byl uskutečněn je poněkud zavádějící.Chce si to nezávisle o tom něco přečíst a né slepě papouškovat to co nám naservírují naše media. Třeba francouzský spisovatel Matren napsal knihu "Jiný náhled na Stalina" tam je v podstatě vysvětleno chování a činy Stalina.Jsou i jiní spisovatelé,kteří tak píší.V Anglii byl třeba jako jeden z největších myslitelů vyhlášen Karel Marx. Že dal před začátkem války vystřílet svůj generální štab je neoddiskutovatelný fakt,ale ví někdo proč to udělal? Myslím že neví. Také nesouhlasím s některými kroky,které Stalin udělal.Chce to však nezávislý pohled a respektování doby v které se tyto události staly.

Alix
29.10.2012

herdekfilek: Ten odkaz fakt stojí za to! Ještě se z něj klepu.

HTO
27.10.2012

Paměti Dmitrije Šostakoviče (via Petr Kabeš, Těžítka, ta těžítka): Stalin se rád díval na filmy, a když se mu některý líbil, mohl jej vidět znovu a znovu. Tak například „Velký valčík" o Johannu Straussovi viděl alespoň dvanáctkrát. Také filmy s Tarzanem se Stalinovi velmi líbily a potom, samozřejmé, filmy sovětské (...) Zvláště si oblíbil „Nezapomenutelný rok 1919", kde vystupoval na obrněném voze s tasenou šavlí v ruce. Tato velkolepá poema neměla ovšem se skutečností společného nic. Ale Stalin se na ni znova a znova díval, zcela opojený: „Jaký mladý byl tehdy Stalin, jaký krásný! Ech, jaký byl Stalin tehdy pěkný!“

LordSnape
26.10.2012

O Stalinovi jsem před pár měsíci viděl dokument a sám Lenin o něm tehdy prohlásil, že je to tichý muž v pozadí s dřímající nenávistí v sobě, který by se k moci nikdy neměl dostat! To už o něčem svědčí. Jinak nechápu tuto diskuzi, spíše to patří na nějaký historický web. Každopádně všichni co uctívají takovéto "vůdce" jsou naprosto omezenými jedinci, kteří si nepřipouští doložitelnou historii a jejich myšlení odpovídá velikosti mozku - vlašský ořech... To mě přitom docela udivuje. Měl jsem za to, že lidé, co chodí na Databázi knih, jsou pravidelnými čtenáři a ti se všeoběcně považují za rozumné lidi s určitým přehledem. Inu, asi jsem se mýlil...

Andrys
26.10.2012

Chápu vás, byl to velký stratég a hrdina. Vždyť aby ochránil své soudruhy a Slovanské bratry a sestry, tak v Molotovově zastoupení podepsal Pakt o neútočení s Německem a velice humanitárně si rozdělili Polsko. Koho také mohlo napadnout, že hodnému pánovi Hitlerovi nebude stačit skoro celá Evropa a došlápne si i na Rusko? A bratrskou lásku projevil i na konci, kdy chtěl za každou cenu osvobodit Prahu a spojeneckým vojákům proto dopřál čaj o páté.

Gnomo
26.10.2012

Zdeněk Ludka «- Je třeba se na to podívat více globálně. Když se zamyslíte nad tím, jak se dostal k moci Adolf Hitler, ano i ten musel mít spoustu svých přívrženců a obdivovatelů a nemyslím, že jich bylo zrovna málo a stále je ještě má (ano, souvisí s tím spousta věcí...) a stejně je tomu i u Stalina. Možná kdyby válku vyhrála strana druhá, obdivovali by se dnes někteří lidé pomníkům a bystám právě toho druhého "člověka". Nezní to logicky, co myslíte? Víte názory lidí i jejich postoje se dají velice lehce ohýbat a všelijak kroutit a nemusíme chodit vždy ani moc daleko. Za každého "mocnáře" ať už zde byl v jakékoliv době, mluví především jeho činy a je naše štěstí, že historie existuje a můžeme se z ní "snad" poučit.

HTO
25.10.2012

Jo, na Stalina mnoho lidí vzpomíná v dobrém, protože SSSR byl tehdy mocný a každý se ho bál... a na to se jen tak nezapomíná, na rozdíl od toho, že odpovědí na smyšlenou protikomunistickou narážku v časopise pro děti byla kulka do autorova týla nebo jeho zmrznutí kdovíkde na Sibiři. Napadlo vás, jak by asi SSSR bojoval, kdyby nejlepší velitelé nebyli povražděni a konstruktéři techniky buzerováni politruky? Jak by bojoval, kdyby v Pobaltí a na Ukrajině zpočátku nevítali lidé Němce jako osvoboditele? Víte, že po vpádu Němců došlo ke katastrofálním ztrátám, protože Stalin zakázal jakákoliv předběžná opatření, takže např. letectvo, tehdy největší na světě, bylo na zemi? Že Stalinovi trvalo jedenáct dní, než se vynořil ze samoty, aby převzal velení, že v rozhlase národy poprvé oslovil „Bratři a sestry... mí přátelé“ místo „soudruzi“, takový měl strach? Že proslovy k velitelům končil větou „nebo to zaplatíte vlastní hlavou“? Že ruští dělníci se překonávali, jakmile mohli improvizovat, místo toho, aby byli svázáni centrálním plánováním? Tu válku vyhráli právě ruští lidé, kteří jsou schopni téměř nekonečně trpět, kteří jsou vlastenci ochotnými kdykoliv položit život za Svatou matku Rus, muži, kteří byli na frontě, a ženy, děti a starci, kteří byli v továrnách. Pokud se klaníte člověku, který prohlásil, že „smrt jednoho člověka je tragédie, smrt miliónu lidí statistika“ (a já vypsal do komentáře jen několik věcí souvisejících s německou invazí), můžu udělat jenom jediné: můžu vás litovat.

pistalka
25.10.2012

Diskutovat o tom, jestli byl jeden z největších vrahů v historii lidstva diktátorem, mi bohužel nepřijde ani úsměvné, spíše jen přemýšlím, kde taková neznalost, omezenost či hloupost pramení. Pokud ovšem někdo nepovažuje za diktátora člověka, který má přímou zodpovědnost za smrt miliónů lidí, který chladnokrevně a systematicky vyvraždil své oponenty i kdekoho, kdo mu zrovna přišel pod ruku, který uměle a nelidsky krutě vyvolal hladomory za účelem vyhubit nedůležité, který má za následek degradaci celých generací a národů (stačí srovnat Masarykovo Československo, které bylo jednou z nejdemokratičtějších, nejvyspělejších a nejrespektovanějších zemí světa, s Československem komunistickým), pak mi to přijde hodně smutné. A nic na tom nemění fakt, že i takový člověk může být některými primitivnějšími formami života uctíván, je tomu tak i u Adolfa Hitlera, který má své příznivce i dnes, přestože se snad v názoru na něm, alespoň v základních obrysech, shodneme.

Zdeněk Ludka
25.10.2012

Nechci se s Vámi přít,kdo má pravdu a kdo jí nemá,každý máte nárok na svůj názor.Tento názor má celá bývalá sovětská země Gruzie,Abcházie a další něsta v Rusku.Myslíte si,že to je jen propaganda? Dá se říci,že v některých městech stále stojí sochy Stalina a je tam uctívaný. Pokud vím tak jsem psal o zásluhách Stalina v 2.světové válce ( Vlastenecké válce ) a s tím je spojený celý příspěvek. Jinak mě může urazit jen inteligent a to Vy pravděpodobně nejste.Dlouhá léta jsem žil v SSSR,mám v Gruzii spoustu příbuzných ale žádný z nich neurážel Stalina,je pravda,že s nim v některých případech nesouhlasili ale to bylo vše. Jestli si myslíte,že gruzínci jsou stalinisté tak se hodně pletete.

Alix
25.10.2012

Zdeněk Ludka - po přečtení komentáře jsem nevěřila svým očím a zamrazilo mne. Jsem ráda, že jsem se ovládla a nereagovala, protože bych asi nedokázala dodržet pravidla zdvořilosti. Tak jen děkuji nightlybirdovi a HTO, že to dokázali.

nightlybird
25.10.2012

Zdeněk Ludka - po přečtení vašeho komentáře jsem o vás přemýšlel, kdo asi tak jste, že se tak vehementně zastáváte člověka zodpovědného za smrt milionů Rusů, genocidu celých národů v SSSR, člověka, který v předvečer války zlikvidoval vedení Rudé armády, ....
Dospěl jsem k názoru, že jste buď starý stalinův pohrobek, nebo mladý idiot, nebo tvor označovaný jako troll - ani s jednou kategorií je jakákoliv diskuze a argumentace nemožná a vyslovení názoru na vás a váš komentář, by mohlo svým obsahem ohrozit mravní výchovu mládeže, přítomné na tomto webu.

HTO
24.10.2012

Zdeňku Ludko: zamýšlel jsem původně odpovědět vám fakty, ale náhodou jsem otevřel jednu knihu a ta má tak krásné úvodní věty, že je sem opíšu místo těch fakt, která si můžete lehce najít. „Brožura tato je protest proti despotismu veřejného mínění a přesvědčivý důkaz jeho nevědomosti. Despotism mínění zakládá se na jednostrannosti vědění, anebo, což je totéž na nedostatku vědění, na nevědomosti. Tento despotism, tuto nevědomost je třeba pořážeti mocí fakt. Nic neodolá jejich mohutné logice; nezadrží jich žádné veto; je nutno jim ustoupiti, je nutno se s nimi smířiti, ba jsme nuceni na ně odpovídati.“ A než mne obviníte z rusofobie, jsem díky babičce ze čtvrtiny Rus a jsem tomu rád.

Zdeněk Ludka
20.10.2012

No jestli diktátor nevím,ale je jeden fakt,že kdyby nebylo Stalina a jeho někdy drastických rozkazů a nařízení tak by SSSR válku proti Německu nikdy nevyhrálo.To je fakt,který se nedá oddiskutovat. Kde byli západní spojenci,když Rudá armáda krvácela pod Stalingradem,pod Moskvou,když bránila Leningrad? Otevření tzv.druhé fronty v roku 1944,když už bylo jisté,že by SSSR osvobodila Evropu sama bez pomoci západních spojenců.