Ben Aaronovitch

anglická, 1964

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

Snoopi
07.11.2023

"Plánuju napsat román o vaší D1"
S tvorbou tohoto autora jsem se dosud nesetkala - jeho knihy však vypadají zajímavě a určitě po nějaké z nich časem sáhnu.
V časopise Vlasta - č. 25/2023, s. 38 - 41 - s ním vyšel rozhovor pod taktovkou Evy Halbichové. Už jen ten titul - "Plánuju napsat román o vaší D1" - mě zaujal: takový název dokonale přitáhne zraky čtenářů :-) V interview autor na sebe mimo jiné prozradil spoustu zajímavostí, nejen o své rodině, ale i o inspiraci, četbě, tvoření a plánované knize. Vybírám malou ukázku, stojí za povšimnutí:

Předpokládala bych, že vás všude, i v Německu, vozí autem...

Ne, jezdím vlakem. Je to rychlejší. No vážně! Většina knižních akcí se odehrává kdesi v centru, kde bývají nádraží, kam pohodlně dojedete vlakem. Všimnul jsem si, že si tady na osobní dopravě dost zakládáte. A přitom ta vaše dálnice je tak titěrná, zatáčky na ní tak děsivě ostré, a ten provoz! Já vlastně o D1 tady u vás plánuju napsat román.

Takže nejdřív máte nápad a pak k němu hledáte místo, nebo je to obráceně?

Tak i tak. Někdy přijde jako první nápad, jindy se mi zalíbí místo. A někdy se sejde obojí. Když se vrátím k tomu nápadu psát o D1, o prokleté dálnici. Viděl jsme fotku, jak po té dálnici jedou tanky. A v hlavě hned "přízračný tank"! Nevím, proč zrovna přízračný tank. Teď mám hrubý obrys. Vím, že se děj bude odehrávat v roce 1968, ale vrátí se až do období husitství. Než se pustím do vlastního psaní, strávím tady v Česku poměrně dost času a budu nutit svého nakladatele, aby mě po D1 vozil tam a zpátky. To se mu nebude líbit. A dobře mu tak! Nějaký čas pobudu i v Brně, kde se děj bude částečně odehrávat.

V Brně? Proč právě tam?

Hlavně proto, že se nad tím každý ofrňuje. A všechno se odehrává v Praze. Takže chci něco, co nemá každý. A přitom je to úžasné město. Ty příběhy o něm jsou vážně zajímavé. Takže si to tam chci projít a poznat to tam. Hlavní část příběhu ale zasadím jinam...

pavla s.
07.03.2016

Opravdu vtipná knížka ! Pro ty , kdo mají rádi Londýn a milovali Harryho Pottera ...nebo milují Londýn a mají rádi Pottera . Představa paralelního světa čarodějných existencí v současném
Londýně , mladý detektiv , láska , špioni , vrtošivá božstva - výborné , těším se na pokračování.
pavla s.