Torka Torka diskuze u knih

☰ menu

Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Ahoj všichni,
tak znovu se vracím do diskuze na chvilku-poslední dny jsem byla ponořená v seminárce, takže na diskuzi jsem úplně zapomněla...a musím teda říct, že se tady vcelku rozhořela :D Tento příspěvek bude asi hodně dlouhý, tak se k tomu pokusím dát vždy i nadpis :)
A nebudu psát na koho všechny reaguju, protože se v tom ztrácím, tak snad mi to prominete.

@Sydney Rose
Věk kapitána
Kde v knize bylo, že proběhla r. 2035? To mi uniklo. Vím jen, že Otorten...teda Cholat Sjachyl ozval znovu-šestičlenná skupina chtěla zjistit, co se stalo Ďatlovově výpravě. Ale to, že by pařížská horečka proběhla 2035 se mi nezdá moc pravděpodobné, protože v té době ještě neexistovala ani sklenařská města- Amárie jakožto první sklenařské město se začala stavět až 2048. U věku kapitána vycházím z toho, že Otorten se naposledy ozval po Duvalských bitvách, což je víc jak 100 let (tak nějak to říkal Vargas v Naslouchači). A kapitán při realizaci zotročení Sklenařů vypadal mladší, tak na 20 let...z toho vycházím, že bude mít 120+, ale nemyslím si, že by měl třeba 200 let... tipuju nanejvýš 135. Jenomže mi prostě nesedí věk Agadona, nemůže používat lutomin, jak jsi psala, protože na naslouchače nezabírá...ale zažil svobodná sklenařská města a přitom slyší sklenit? To je divné...teď mě napadlo, že nás možná ještě překvapí jeho původ...

Odon a zrzka
Odon byl určitě nastrčen Kozlowskou hned od začátku, dokonce i naznačila i za co, ale už si to moc nepamatuju (ale při čtení jsem měla pocit, že mu za to slíbila nějakou hezkou pozici...).
Zrzkou bych si nebyla tak jistá...protože ona sklenařka není, je z dobré rodiny a když si obtočila kolem prstu kapitána, může mít dokonce větší moc než Kozlowská. Ledaže by obě měly společnou motivaci.

Eliasz
S Eliszem popravdě, všichni v dole měli své dvojníky, a z toho, jak to psala autorka jsem měla pocit, že buni je Eliaszovým dvojníkem jen změněný věkem a modrým sklenitem...ale to je moc. Ani já sama si nemyslím, že to tak bude, ale asi v tom bude nějaké to malé ,,zrnko pravdy".

@Rommy.S
Podfortová
Ohledně toho dítěte jsem to z knihy nepochopila...jestli ho Podfortová porodila, nebo jen při porodu asistovala... Jinak z knížky mám pocit, ikdyž to tam si nebylo řečeno, že Podfortová porodila až v době po zotročení sklenařů, ne? Jak píšu, je možné, že jsem si to vyložila špatně.
A taky u té Agadonovy nesnášenlivosti vůči Podfortové to bude určitě kvůli osobnímu důvodu...jak říkám tipuju to na nějaký jejich románek (ale to jen proto, že to je prostě nejlehčí řešení), kdežto kapitána ani osobně neznal, takže neměl ani důvod mít k němu nějakou zášť krom zotročení Sklenařů (ale to Agadon říkal, že to chápe, nebo něco v tom smyslu)

@ZuKo
strana 488
Osobně si myslím, že to bude jen skrz to, že za ně bojuje (lidi z Nížin krom 25 nemá ráda). Napadá tě něco jiného?

Asi za tento příspěvek napíšu další, protože mi určitě toho spoustu z diskuze uniklo :D Díky moc za tuto diskuzi :D Jinak společné čtení by bylo určitě super (k fb skupině jsem se už přidala) :D

12.05.2021 4 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

@ZuKo+SPOILERY!!!
Určitě ráda se k Vám přidám :D Už jsem si všechno přečetla a jako...uff, zjistila jsem, že jsem toho spoustu zapomněla, takže si znovu Nastereu v nejbližší době přečtu a budu si dávat pozor na ty vaše postřehy :D Ale i přesto ještě posledně zareaguju tady v diskuzi :)
-
-
Je to zvláštní, také jsem nad tím přemýšlela-proč zrovna 25 měst, 25 důvalů z čirého sklenitu a 25 bojovníků? Jde postavit další město? Stalo by se s ním něco? Vyžadovalo by další duvaly? Je pět modrých duvalů a 25 ,,bílých". Určitě je odpověď ve sklenitu...ale jako...jak by vůbec město mohlo být propojené s duvaly a duvaly se stromy?

Ilan je dítě písní? Já myslela, že bude dítě nářku, jak nás na to neustále autorka naváděla :D, ale je fakt, že mi na to něco nehrálo :).

A taky si myslím, že duvaly s rukojetí medvěda budou patřit Kozlowské, ale zase potom nechápu, proč se jich nechopila ona. Jinak ve Fajovi se zmiňovalo, že duvaly v LaPodu byly odvezeny z Omstaklandu. Takže pokud by patřily Kozlowské, tak je tam musela dovézt ona. Což vlastně i vysvětluje, jak je možné, že ji v Nížinách nechali a dokonce ji povolili jít do politiky.

A podle mě duvaly zůstaly v Amárii. Gura Elmar je už starý, a protože to ví jen on a Agadon, nedokázal by Héchají dovést k hrobu Karima. A myslím si vzhledem k tomu, co říkal ve Fajovi, tak by ji tam ani zavést nechtěl, jelikož si myslí, že nasterey budou jen dalšími otrokáři, kdyby dobyly Duvalské pohoří. Ledaže by mistr Agadon s Nastereami z jihu spolupracoval, jak jsi říkala, potom by je k modrým duvalům mohl dovést on.

06.05.2021 4 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

@ZuKo+SPOILERY!!!
-
-
Tak snad ti nevadí, že teď tě zase znovu tahám do diskuze, kdyžtak napiš :D

Jo, Petra Stehlíková to říkala v jednom rozhovoru takže, proto jsem doufala, že to bude kapitán :), když se stále omýlají kapitánovy ,,oříškové oči" (nee že by mi to vadilo :D). Předpokládám, že bude mít románek s Arminem. A kdo nebude na konci? :)
Tak to, že by mohl už na Ilan čekat v podzemním městě, mě vůbec nenapadlo. Já si myslela, že ho kapitán spíše využije jako páku na Ilan. A k tomu jeho věku... ano je tady možnost, že bral lutomin, i mě to napadlo. Ale bohužel někde v dřívějších knihách, myslím že v Naslouchači, bylo řečeno, že lutomin na naslouchače nefunguje (bylo to tam nějak takto: ,,A naslouchači? Ti jsou se sklenitem tak sžití, že na ně ani nefunguje"). Takže lutomin to nebude, si myslím.
To s Kozlowskou bylo na konci Nasterei, když přišla za Ilan do vězení (kapitola LII), nebo mi to aspoň tak z toho vyšlo...protože Ilan se zeptala: ,,Za co tlučou vaše srdce?" a pak se to dál rozvíjelo. A taky to popravdě nechápu-skrývala svůj původ; měla nějaké konexe? Absolutně netuším, ale možná jela do nížin a z nějakého důvodu tam zůstala a pak, jak začala nenávist vůči sklenařům, tak věděla, že bude asi lepší svůj původ zatajit.
A na takto mocnou pozici se dostala až později-myslím, že ve fajovi bylo, že se kdysi jako jediná za sklenaře v nížinách prala, ale byla příliš bezvýznamná na to, aby ji někdo poslouchal.
Chápu, taky mu říkám kapitán :)
No, to máš pravdu, ale myslela jsem si, že byli známí všichni rádcové. A šafa se vybíral právě z okruhu těch rádců, jeom se neřeklo, kdo to z nich je.
Ohledně minulosti Podfortové a Agadona to tam bylo jen letmě naznačeno-když se Ilan vrátila s pětadvacítkou do Amárie (bylo to ve Fajovi), jak ji mistr Agadon konečně ,,odhalil", tak se spolu bavili o kapitánově zradě. A Ilan řekla, že za otroctví sklenařů může kapitán a Podfortová. A při zmínce o Podfortové nemohla Ilan přehlédnout nenávist v Agadonových očích, ikdyž byla zase rychle pryč. :)
A vůbec mě nenapadlo o Arminovi pochybovat :o. Dobrá teorie, ale zase dá se něčím podepřít? Napadá mě jen to, že se narodil v té chudinské čtvrti, to by té teorii mohlo nahrávat.

No v těch číslech jsem se taky ztrácela :D Absolutně to nedokážu pochopit...z žeho přišla, že 5 znamená život a 9 smrt? Vždyť když se 5 v jedno spojí, nebude nic, ne? Nebo se mi ta čísla pletou? :D
Jinak nevíš, která všechna podzemní srdce bušila?

05.05.2021 4 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

@ZuKo + SPOILERY!!!
-
-
To bohužel mně nebylo dopřáno, mám prostě okolo sebe nečtenáře, což je někdy fakt peklo. :D
Jo, určitě bude vypadat tak na těch 24/25 :D, proto nechápu proč tam většina lidí řeší věk, když by se tam náhodou vyvinula romantická linka s Ilan (v což já doufám :D a nejspíš za to budu ukamenovaná :D). Bohužel tam k těm Duvalským bitvám nebyla ani jednou žádná data :/ Ale zabrousila jsem do Naslouchače a prolog z něj se odehrává v roce 2346 a pětadvacítka existovala když se naposledy ozval Otorten (říká to Vargas Ilan, když jdou na Otorten hledat armádu), což bylo víc jak před 100 lety :/. Takže pařížská horečka byla tak nějak před těmi 110+ lety. A takže přece jen bude mít kapitán aspoň těch 120 let. Ale v tom případě nechápu, že Agadon ještě žije a dokonce slyší sklenit :D Jinak Joel je kapitán, nechtěla jsem pořád opakovat ,,kapitán" :D
A taky mě napadlo, že Agadon byl kdysi tím hlavním rádcem (šafou) faji. Ale zase mi připadalo, že se Agadon dozvěděl o mečích spíš od mistra Elmara. A nepopravili náhodou s faji i všechny rádce?
Jinak Kozlowská je sklenař, protože v knize bylo, že je jednou z pěti dětí. Což i vysvětluje, proč se po Paříži jako jediná za sklenaře postavila, ale nechápu, co se změnilo. Proč najednou tak všechny nenávidí? Napadlo mě, že v tom měl roli Agadon-něco jako neopětovaná láska...ale to je zase blbost, aby za to nenáviděla všechny.
Ale Podfortovou si nejsem jistá. V Naslouchači bylo naznačené, že má společnou minulost s Agadonem a jediné, co mě napadá, je láska...ale to nejspíš nebude ono, proto si myslím, že Podfortová chce zachránit sklenaře právě kvůli něčemu, co se jí stalo ještě s Agadonem.
Ale bůh ví, jak říkáš, kdo bude z Nížin také sklenař.

05.05.2021 4 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

SPOILERY!
-
-
ZuKo: Já doufala, že v tomto díle budou kapitoly i z kapitánova pohledu vzhledem k tomu, že jak dlouho byla na 2.straně, ale ono se to tam asi už moc nehodí, když to nezačlenila ani do Nasterey.
Já se strašně bojím toho, že kapitán bude Ilan vážně nenávidět většinu dalšího dílu :/
Jinak dala bych ruku do ohně za to, že Agadon bude vědět vše ohledně motivace Madame Podfortové a nejspíš i Kozlowské :D
Jinak zkoušela sis vypočítat věk kapitána? Podle mě nebude až zas tak starý, protože Agadon je buď starší nebo má stejný věk jako Joel. A protože na Agadona nepůsobí lutomin a stále slyší sklenit, tak si myslím, že mu bude tak 60/70 let.

04.05.2021 4 z 5


Faja Faja Petra Stehlíková

Popravdě, jak je ten příspěvek dlouhý, tak mám asi už nezdravou posedlost Naslouchačem. Příští komentář budu psát pod vlivem schizofrenických myšlenek :D.

17.11.2020


Faja Faja Petra Stehlíková

Ahoj všichni :),
je to sice už dlouho, co jsem poprvé četla tuto sérii, ale x-krát jsem ji přečetla znovu (jako všichni ostatní), jakmile jsem si vzpomněla na nějaký náznak v knize, jenž mi najednou začal zapadat do sebe. A taky dlouho jsem hledala nějakou diskuzi, až jsem našla :D (díkybohu). Takže bych sem taky ráda přispěla svými otázkami :D.

Musím souhlasit s jedním starším příspěvkem-Ilan se vážně prořekla, když mu sdělovala, kdo byl Faja. Ověřovala jsem si to v e-knize i audioknize, cituji: ,,Jedno tajemství vám, ale můžu říct už teď...´spustila jsem s hlavou napůl odvrácenou ,vím, kdo byl Faja. Jsem PŘESVĚDČENÁ, že to byl bratr Karima Amarijského. Starší bratr, který zemřel dávno před tím, než se Karim stal prvním sklenařským fajou..." Takže je možné, že by kapitán tušil o tajemství Ilan? Před tímto přeřeknutím určitě netušil, protože se divil tomu, jak se Ilan dostala přes město a stráže, aby jim dovezla duvaly na otortenské území, ale potom?
Jinak si myslím, že se kapitán tak zajímá o Ilan skrz více faktorů. V první řadě skrz to, že je dítě a vcelku si dovoluje-já sama, když jsem vedoucí na táboře a mám tam nějaké dítě, které není drzé, ale dovoluje si do určité mezi, tak si ho oblíbím. Ovšem já nejsem drsný bojovník, že? :D A v druhém ohledu to bude podle mě skrz vinu.

A nikomu nezačala vrtat v hlavě zmínka o tom, že se mistr Agadon nejspíš znal s madame Podfortovou? Já se toho pořád nemůžu zbavit, že je to vcelku velké vodítko k vyřešení většiny záhad, ale zatím jsem si to nedokázala pospojovat. Napdlo mě nejdříve, že by on byl jejím potomkem, ale to je blbost už jen kvůli věku. Tak, že by on byl tím otcem? Dává vám to smysl?

A co Podfortová a Bojan? Jsem přesvědčená že, jak Vargas říkal něco o tom, že kapitán s Bojanem se sice nikdy v Nížinách neviděli, přesto o sobě dost slyšeli, protože je spojovala jim oběma blízká osoba, je onou osobou právě Podfortová. Co myslíte?

Jinak co Odon, když ho tam zmínila na začátku, tak tam někde v budoucnu musí sehrát roli, ne? Jakou? Nedávno jsem se dozvěděla o jednom pravidlu pro autory-o pravidlu Čechovovy zbraně (když puška visí v prvním dějství nad krbem, ve třetím se z ní bude střílet)-které autorka zrovna naštěstí používá. Někde jsem četla, že by Odon mohl být oním záhadným mladíkem-dávalo mi to vcelku smysl. Ale potom, jsem si uvědomila, že Odon bude nejspíše už vcelku starý, vždyť Ilan je 14 (možná už 15), Gedeonovi okolo 20 i víc, Fedor byl od Ilan 15 let (myslím) a Odon byl nejstarší, takže by mu mělo být takových 34, ne? Kde by se teda jinde mohl objevit Odon.

Jinak si popravdě nemyslím, že by bylo dítě kapitánovo. Sám Ilan/ovi říká, že se poté s Podfortovou rozdělili a on vůbec netušil, že by byla těhotná. A něco mi říká, že to rozdělení bylo delší než tu dobu, co byla Podfortová těhotná.

A taky mi nějak hlodá v hlavě kvůli nějakému komentáři z diskuze (jiné myslím) a musím souhlasit, že mezi květem terélie Ilan je nějaká souvislost s mantií Nasterey. Mantie Nasterey je modrá jako Ilan (to ale úplně nehraje roli), Nasterey byly něčím cítit a plyn unikající z mantií po jejich smrti je smrtelně jedovatý, což je další shoda s Ilanem.

!!!SPOILER Z UKÁZKY NASTEREY!!!
Ale moc nechápu, kde jste byli na podzemním městě sklenařů, asi mi něco uniklo. Spíš se mi to zdá jako, že Nasterey mají s Otortenskými zrůdami jakousi dohodu a ti lidé, co tam pobývají, jsou zajatci patřící Nastereám.

A také moc nechápu ten konec, přesněji její myšlenky, že si příroda volí silné... Má to být vodítko k Nastereám? A jak přišla na to, že to je pozvánka?

Snad jsem shrnula všechny myšlenky :D
Jinak

17.11.2020