metrolog metrolog diskuze u knih

☰ menu

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Občas si říkám, jestli by ty obsáhlé komentáře na dvě strany A4, neměly být spíše v recenzích. Možná to někteří ani neví, že je tady pro ně také svoje místo. ;-) Myslím, že komentář by měl být přiměřeně stručný, a nikoliv přímo anatomické dílo.

27.07.2016


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Já bych se toho nebál, ono to zas tak moc hororové není :-)

29.06.2016 4 z 5


Vraždy s monogramem Vraždy s monogramem Sophie Hannah

Také dočteno. Chybou bylo určitě to, že jsem ji četl těsně po do dočtení skvělých Deseti malých černoušků. V monogramech je pro mne až těžko přijatelná možná představa sebevražd z důvodu výčitek svědomí, a to ještě po tak dlouhé době a tak komplikovaným způsobem. A i naivita obětí, díky níž je nakonec i "tupý" policista Catchpool jednookým králem mezi slepci. Jinak by to byla pěkná knížka, ale ta zápletka, ta zápletka...

20.10.2014 4 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Souhlas se Skleničkou. Podobnost je ve stylu humoru postaveném na paradoxu, že se někdo docela obyčejný, různým řízením osudu ( a často, aniž by po tom toužil), ocitne v době a místech, kde se tvořily dějiny. Tento druh humoru najdete například i v tvorbě Kurta Vonneguta - Kriminálník a další. Umění je však skloubit všechno dohromady, aby to bylo jak zábavné, tak nenásilné, a aby z toho nevznikl kýč. A to se ve Stoletém staříkovi myslím povedlo velmi dobře.

13.08.2014 5 z 5